Od czasu do czasu ktoś nowy pyta się o maści, żele itp. Proponowałbym aby zgrupować w jednym miejscu indywidualne doświadczenia forumowiczów.
Najpierw parę ogólnych uwag
1. Nie ma innych maści na ścięgna, mięsnie, czy różne części nóg. Wszystkie mają w mniejszym lub większym stopniu działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne a także przeciwreumatyczne (tak! połamani staruszkowie i maratończycy używają tych samych środków). Różnią się głównym składnikiem lub składnikami mającymi właśnie działanie przeciw oraz substancją ułatwiającą wchłanianie przez skórę.
2.Są wrażliwe na temperatury i światło (zazwyczaj na opakowaniu jest to gdzieś tam napisane). Czyli należy przechowywać je z dala od grzejników, a w lato w najchłodniejszym miejscu. Po otwarciu wycisnąć trochę i zakręcić choćby za minutę miałoby się ponownie brać z tubki aby dalej wcierać.
Często mi się zdarza, że końcówka starej maści nie pomaga a ta sama, tylko że nowa daje efekt po paru wsmarowaniach.
3.Producenci często w ulotce wspomną aby nie stosować ich rewelacyjnego medykamentu w okresie ciąży czy też na dużych powierzchniach.Ale dlaczego? Tego nigdzie nie znalazłem. Kiedyś jakiś felczer zalecając inny środek, zwrócił uwagę, że Butapirazol odkłada się w wątrobie ale czy ten inny wyparowuje z potem?).
4. Dlatego jeśli w czasie stosowania pojawiają się jakieś wypryski, należy daną maśtygę odstawić. Krosty są objawem uczulenia albo na główny składnik albo na środek pomocniczy. Maść wchłaniana przez uszkodzoną skórę tym bardziej będzie miała tendencję do pozostawania tam gdzie nie powinna.
5. Z wypryskami to jest tak, że wcale nie muszą się one pojawiać w wyniku uczulenia, z właszcza u osób, które mają owłosione nogi. Problem wówczas jest spowodowany przez intensywne wcieranie, najczęściej jakiegoś gęstego żelu.
Podrażnia się wówczas włoski, trochę je wyrywając- w efekcie wcieramy taką maśtygę w mikrorankę i w tym miejscu pojawia się później coś w rodzaju wyprysku.
Zaradzić temu można, przez wycięcie kłaczków w miejscu, w którm bedzie wcierany jakiś żel.
6.I jeszcze mała historyjka o lekarzach. Kiedyś chodziłem z tą samą dolegliwością od felczera do konowała i takie mądrości słyszałem od nich.
Pierwszy felczer: "Proszę pana Mobilat jest przereklamowany. Zapiszę panu Voltaren, on jest bardzo skuteczny"
Drugi konował: "Voltaren? To jest środek przeciwreumatyczny. Algesal!Tylko niech go pan nie żałuje. Na noc to nasmarować więcej i na to kawałek foli."
Trzeci medyk: "Algesal jest środkiem tylko przeciwbólowym. Voltaren to co innego. Ten jest najsilniejszym niesterydowym środkiem przeciwzapalnym"
Czwarty: Jak się domyślacie uznał, że lepszy jest Algesal na odczepnego polecił mi także Reparil.
Na to co mi dolegało żadna maśtyga nie mogła pomóc a Algesal i Voltaren które zużywałem później na inne sprawy, nie dawały żadnego, efektu w przeciwieństwie do przereklamowanego Mobilatu.
Dosyć tego mojego zanudzania pseudofarmaceutyczną wiedzą, przejdźmy do znanych mi maści:
Butapirazol.
Moja pierwsza maść, w miarę skuteczna. Niestety wypisywana jest na receptę a zresztą podobno ma tendencję do odkładania się wątrobie.
Mobilat
Zawiera: wyciąg z kory nadnerczy (zawierający kortykosteroidy), kwas salicylowy,polisiarczan mukopolisacharydowy (heparynoid). Jest w postaci żelu (smaruje się i wysycha) i maści.
Pomógł mi w swoim czasie na dolegliwość na, którą nie zadziałał butapirazol. Więc po tak wnikliwym klinicznym badaniu uznałem go za skuteczniejszy.
Kosztuje ok18zł
Olfen-żel
Podstawowy składnik to: diklofenak
Historia podobna jak z Mobilatem. Okazał się w swoim czasie skuteczniejszym właśnie od tegoż.
Kosztuje ok15zł
Diklofenak zawierają także:
Voltaren
Raz go stosowałem i więcej tak skutecznego środka nie mam ochoty używać.Efekt antyplacebo?
Venożel
Krajowy za jakieś 9zł. W mojej ocenie pod względem skuteczności przeciwieństwo Voltarenu
Salicylan dietolynaminy jest głównym składnikiem:
Reparilu za 18zł w postaci żelu
Saldiamu za 8-9zł żel lub krem
Różnica w cenie bierze się stąd, że Saldiam jest rodzimy a Reparil zagraniczny. No i jeszcze tubka krajowego środka jest o 10g mniejsza (20%).
Niezauważyłem różnicy w działaniu. Obydwa skuteczne.
Z kolei ketoprofen jest podstawowym składnikiem:
Febrofenu za ok13zł. Skuteczny.
Z ketoprofenem jest także: Fastum, Ketonal, Profenid i Ketoprofen (to nie błąd). Jaka jest ich skuteczność nie wiem. Jeszcze nie byłem królikiem doświadczalnym dla tych środków.
Na koniec dwie ciekawostki:
Neocapsiderm
Maść herbapolowska (4zł) działa za pomocą jakiś olejków eterycznych i kamfory. Piecze jak diabli i nawet skuteczna, ale ze względu na efekt dodatkowy nie da się tego stosować bezpośrednio przed snem.
Traumeel S
Lek kompleksowy homeopatyczny, zawiera od groma i trochę różniastych składników.
Nabyłem toto, za 22 zł, w przypływie desperacji, licząc że pomoże gdy inne środki nie działały. Pomóc nie pomógł, bo i nie mógł ale na inne dolegliwości okazał się skuteczny równie jak maści konwencjonalne.
Jak ktoś chce poszukać sobie jakiś innych środków to może kliknąć tutaj, poczytać o środkach przeciwbólowych i przeciwzapalnych
Byłby to koniec gdybym nie przypomniał sobie o najprostszym środku jakim jest lód. Zastosowany szybko jest prawie tak samo skuteczny jak maśtygi. A w przypadku takich urazów jak skręcenie nogi to w pierwszej kolejności przede wszystkim lód.
(Edited by outsider at 1:09 pm on April 29, 2005)
Maśtygi
- kubus76
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
polecam eclipse blue, czyli rozgrzewający żel dla... koni
Skład:
Mentol, olejek eukaliptusowy, ester benzylowy kwasu nikotynowego, wyciąg suchy z liści oczara, wyciąg suchy z owocu pieprzowca, izopropanol, podłoże maściowe.
Właściwości i działanie:
W preparacie Eclipse Blue przeważają substancje wykazujące po podaniu na skórę działanie drażniące. Podrażnienie nerwów skórnych prowadzi na zasadzie odruchowej do rozszerzenia naczyń, a następnie wzrostu temperatury w danej okolicy ciała. Hamamelina zawarta w liściach oczara, działa ściągająco, uszczelnia naczynia włosowate oraz hamuje wysięki zapalne i powstawanie obrzęków.
kosztuje podobno ok 20 zł za 250ml
(Edited by kubus76 at 6:47 pm on Jan. 15, 2004)
Skład:
Mentol, olejek eukaliptusowy, ester benzylowy kwasu nikotynowego, wyciąg suchy z liści oczara, wyciąg suchy z owocu pieprzowca, izopropanol, podłoże maściowe.
Właściwości i działanie:
W preparacie Eclipse Blue przeważają substancje wykazujące po podaniu na skórę działanie drażniące. Podrażnienie nerwów skórnych prowadzi na zasadzie odruchowej do rozszerzenia naczyń, a następnie wzrostu temperatury w danej okolicy ciała. Hamamelina zawarta w liściach oczara, działa ściągająco, uszczelnia naczynia włosowate oraz hamuje wysięki zapalne i powstawanie obrzęków.
kosztuje podobno ok 20 zł za 250ml
(Edited by kubus76 at 6:47 pm on Jan. 15, 2004)
melon
http://www.biegwielkoluda.pl
http://www.biegwielkoluda.pl
-
- Wyga
Co tak strasznie śmierdzi w szatni przed maratonem i na lini startu? Czym się chłopaki smarujecie?
MD
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
A to napewno jest coś mentolowego, stawiam na Bengaja;-) Rownież używam rozgrzewaczy, z tym że nie tak dosadnie wyczuwalnych dla otoczenia;-) Niektóre kobitki mówią, że nawet bardzo przyjemnie to pachnie:-) Oto link: http://www.asepta.pl/sports_akileine.php
[url]http://www.nazwa.pl[/url]