"NieŻyjePoTo,ByBiegać. BiegamPoTo,ByŻyć"-concordia biega!

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1h 3min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Heloł.
Lekkie przeziębienie, bol kolan i kostek(!), wykluczyły mnie z treningów na kilka dni. Swoją drogą, ten ból to myślę, że przeciążeniowy, bo odpoczęłam i gra wszystko.
Wczoraj szkolenie w Bydgoszczy, a że pociąg powrotny był późno, dostałam pozwolenie od szefowej na powrót dzień później.
Więc zostałam na noc u Moniki(Namiko z endo). Wczoraj o 22.30 poszłyśmy pobiegac do parku, zrobiłyśmy sobie 45'owb1+ 9x30"/60"+ 15'owb1. Wróciłyśmy do domu jakoś 23:45 :bum: Niesamowicie się biegało przy gwieździstym niebie :usmiech:
A dziś wpadłyśmy na genialny pomysł żeby zrobić test na hr max- 15'owb1 + 5min BNP na maxa, ale nie zregenerowałyśmy sie po wczorajszym nocnym biegu i wyszła dupa- u mnie 187BMP. Zaraz wrzucę jak to wyglądało :usmiech:

Obrazek

04.03.13

45'owb1 + 9x30"/60" + 15'owb1

czas: 1h:15m:19s
dystans: 11.67km
średnie tempo: 6:27min/km
średnie tętno: 161BMP
max tętno: 179BMP

45'owb1; 6,9km; 6:31min/km; 157BMP
przebieżki: 4:17; 4:39; 4:28; 4:30; 4:30; 4:47; 4:40; 4:53; 4:51
15'owb1; 2,37km; 6:27min/km; 163BMP

w sumie, zważając na fakt, że byłam od 5 na nogach, po 5,5h podróży, 3h szkoleniu etc, to poszło nieźle :usmiech:

Obrazek
Asics Gel enduro- 259km

05.03.13

15'owb1 + 5min BNP na maxa ostatnie 2min

czas: 22m:30s
dystans: 3,61km
średnie tempo: 6:13min/km
średnie tętno: 162BMP
max tętno: 187BMP

5 min i 8sek wyszło średnio po 5:01min/km

Obrazek
Asics gel enduro- 262,6km
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiosno, wracaj!!!
Dziś chyba ostatnie ciepłe wiatry, od jutra znów ma być zimno :smutek:
A ja wczoraj poczułam wiosnę, lekko sie ubrałam i dziś rano wstałam z zawalonym gardłem i katarem :grr:
No, ale po pracy czułam się już lepiej, więc poszłam pobiegać :usmiech:
Dziś 90'owb1 z ostrym, krótkim finiszem. Trening miły, łatwy i przyjemny, no i chyba w końcu tętno zaczyna korelować z tempem :usmiech:

Pobolewa mnie biodro, raz jedno raz drugie, ale częściej lewe :echech: Może być to ból przez treningi na bieżni?

Obrazek

czas: 1h:30m:05s
dystans: 13.22km
średnie tempo: 6:48min/km
średnie tętno: 157BMP- 79% hr max
max tętno: 172BMP

Obrazek
ciepło, jakieś 7 stopni, ale mocny wiatr- dość przyjemny, bo chłodził :usmiech: W drodze powrotnej mżaweczka :usmiech:

Obrazek
Asics gel enduro- 272,2km
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś trening z serii "niby nic, a jednak coś". Nic, bo zaledwie 20min, a coś, bo się zmęczyłam i nie dokończyłam (miało być 40').
Gorączka minęła to stwierdziłam, że małe co nieco nie zaszkodzi, ale jak widać, jestem jeszcze za słaba na takie rzeczy.
I w końcu wytrzymałam całe 20' na bieżni.

Obrazek

dystans: 3,4km
czas: 20min
średnie tempo: 5:53min/km
średnie tętno: 150BMP- 76% hr max (jak zwykle niskie na bieżni)
max tętno: 164BMP

Buty: Nike

Mam nadzieję, że we wtorek będę mogła zrobić już normalny trening, przez tą chorobę znowu mi wyleciały fartleki, już 2 tygodnie ich nie robiłam :smutek:
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już prawie zdrowia. Prawie, bo w gardle coś tam jeszcze kłuje i z nosa ciut kapie, ale to już tyle co nic.
Niemniej, jutrzejszy trening trzeba będzie zrobić na bieżni, za wcześnie żeby wyjść na dwór a poza tym na polach masa śniegu.
Dziś skromniutko:

Jillian, 30 day shred, dzień 29
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kanas, weź ino mi powiedz jak Ty robisz te longi na elektryku, bo mnie zaraz coś strzeli, już któreś podejście z rzędu do treningu na bieżni, miał trwać zaledwie 75min, a trwał 50 :spoko: Warto dodać, że obcięłam tą najszybszą część, no lało się ze mnie jak z kranu po prostu i myślałam, że się porzygam od tej duchoty, a okno otwarte miałam

Obrazek

20'owb1 + 15' w tempie 5:45min/km + 15min truchtu

czas: 50min
dystans: 7,6km
średnie tempo: 6:35min/km
średnie tętno: 146BMP- 74% hr max
max tętno: 164BMP

Wiosnoooo, wracaj!!!!
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszy miesiąc w pracy, codziennie wstaje o 7- jak dla mnie kosmos(wiem, wiem, Aniad o tej godzinie już w najgorszym wypadku z domu na trening wychodzi :spoko: , w weekendy szkoła i w rezultacie chodzę jakaś wyzuta z energii, siły witalnej i wszystkiego, co dobre, jak ta pogoda się nie zmieni na lepszą to jakaś masakra będzie. Do tego ostatnie przeziębienie wlecze się za mną, z nosa coś tam kapie, śnieg na polach więc tylko elektryk mi zostaje.
I tak:

Obrazek

16.03.13
45'owb1 + BNP

czas: 85'
dystans: 12,6km
średnie tempo: 6:45min/km
średnie tętno: 161BMP- 81% hr max
max tętno: 179BMP!!!!!

warto dodać, że miałam dziś jak na mnie niesamowicie wysokie tętno. Już w okolicach 3kma oscylowało w granicach 155, gdzie zazwyczaj średnia na elektryku w owb1 mam mniejszą niż 150 przy biegach 60min.
Przy ostatnich 5kmach podchodziło już pod 180 - od 175 do 179. W rezultacie odpuściłam ostatnie 5' treningu bo zimny pot zaczął mnie oblewać i jakoś nie teges było.

Wciąż nieustannie czekam na powiew wiosny, ona może być dla mnie ratunkiem bo powiem Wam szczerze, że uległam tej nieprzyjemnej, przygnębiającej, zimowej aurze.

Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeden Pan mówi, że bez sensu wożę pupcię na bieżni, i że katar to nie wymówka, toteż we wtorek idę wiosny szukać. Jakiegoś kwiatka we włosy wepnę czy coś? Może uda mi się ją przekonać :spoko:
A tymczasem dziś c.d. żelastwa. Od dwóch treningów mam bardzo wysokie tętno, wyższe niż w plenerze, nie wiem dlaczego; a może wiem- to chyba niestety przemęczenie.
Mam plan- 8 godzin snu, zdrowe jedzonko, świeże powietrze, i może będzie dobrze? No i po pracy chwila przerwy, a dopiero później trening/nauka.
Wiem, że ostatnio się opierdalam i tu nie ma co w ładnych słowach przebierać, szybko się męcze, dzis byłam tak zlana potem, że aż ciekło ze mnie.
Zdaje sobie sprawę, że nie mam pomysłu jak pobiec dyszkę za 2 tygodnie, no naprawde nie wiem- nie wiem jakie postępy poczyniłam od końca stycznia, ale obawiam się, że maluśkie, jeśli w ogóle :usmiech:
Może wujek Piechu poradzi? :bum: Liczę na sugestie od wszystkich innych :usmiech: Przypomnę, że 26.01 miałam czas 51::53s na 9,6km.
Od tego czasu biegam tygodniowo 24-36km tygodniowo. Tempa do owb1 biorę z Danielsa.

Obrazek

30'owb1 + 2x ZB- 2' po 5:15; 3' trucht + 27,5min owb1

czas: 67min:30sek
dystans: 10km
średnie tętno: 161BMP- 81% hr max
max tętno: 174BMP

Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

21.03.2013

Obrazek

20'owb1 + 4x fartlek- 1km: 6:10/1km: 7:10 + 10' truchtu

czas: 83min
dystans: 12.3km
średnie tętno: 152BMP
max tętno: 167BMP

24.03.2013

owb1

czas: 34m:15s
dystans: 5km
średnie tempo: 6:51min/km
średnie tętno: 148BMP
max tętno: 156BMP

Może jutro znajdę czas żeby naskrobać coś więcej, jutro w planie long, min 15km, ale najlepiej w okolicach 18.
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś w planie było 100' owb1 - +/- 15kmów, ale miałam chętkę na ok 18- nie wyszło przez zbyt późno zjedzony obiad, w rezultacie opóźnione wyjście... Wyszło 100-kilka minut owb1 z szybszym akcentem w środku- spotkałam jakiegoś biegacza i razem pobiegliśmy przez 2kmy, no szybciej niż ja biegłam- ok 5:50 średnio. Dziś mega wysokie tętno, jak zarejestrowałam tempo 5:36 na zegarku to miałam tętno 176 bodajże, czyli mocno wysokie. Było spoko, ale obiad mi się odbijał, coś nie do końca mi on dziś podszedł :usmiech:

Obrazek

czas: 1g:45m:10s
dystans: 15,76km
średnie tempo: 6:40min/km
średnie tętno: 160BMP
max tętno: 176BMP

Obrazek
Asics Gel enduro- 288km

Mogę zrobić we wtorek wybieganie 2godzinne, jeśli w poniedziałek kolejny biegnę zawody na dyszkę czy mnie to zamuli? :usmiech:
Ostatnio zmieniony 26 mar 2013, 21:39 przez concordia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chciałam dziś zrobić test na bieżni- polecieć w tempie 5:00 piąteczke i jesli dam ardę to pobiec w tym tempie zawody, ale niestety, nogi nie te. O dziwo nogi, myślałam, że bardziej kondycyjnie nie wyciołam. Mam za swoje, Jillian sie teraz ze mnie śmieje :bum:
No nic, praca, praca i jeszcze raz praca!
Wyszło tak :jatylko:

Obrazek

dystans: 3km
czas:15m:20s
średnie tempo: 5:07min/km
średnie tętno: 171BMP
max tętno: 178BMP
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trzymajcie kciuki dziś o 15 :jatylko: :jatylko:
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Heh, nie mam w sumie czasu, bo trzaska prace zaliczeniowe z anatomii, ale żeby nie było, że się wstydzę( :jatylko: ), to naskrobię tak na szybko.

Więc wczoraj brałam udział w "I Biegu do Pustego grobu". Dystans- dyszka; miejsce: Nowa Sól. Na miejscu spotkanie z Anią i Robertem, których serdecznie pozdrawiam :usmiech: Piwo na mecie smakowało prze-wybornie i ukoiło moje zszargane ego :bum:
Bieg niewypał pod tym względem, że na 3kmie złapała mnie kolka, ale nie taka pitu-pitu, tylko taka, że łzy mi poleciały z bólu, musiałam stanąć. Zaczęłam ją rozciągać, ale nie pomagało. Jakiś miły Pan widząc moją żałosną minę porażki poradził, abym biegła, powolutku ale biegła. No to hej do przodu, powolutku, z nóżki na nóżkę, ale biegłam. Około piątego kma popuściła, ale co chciałam żwawiej pobiec- wracała, delikatniejsza, ale dyskomfort niestety był. W sumie mam nowe doświadczenie, może nauczkę na przyszłość? Chciałam polecieć na 52:30 i tak zaczęłam właśnie, dokładnie po 5:19, na 2 kmie był wiadukt więc jakoś po 5:30, ale może to dla mnie było po prostu za szybko. Może przeceniłam swoje możliwości? Myślę, że sama sobie nabroiłam :usmiech: Powiem Wam tak szczerze, że nie wiem, jakim cudem nie zeszłam. Nawet jak minęła kolka, biegłam w tempie ślimaczym, a miałam cholernie wysokie tętno, dużo wyższe niż na ostatnich zawodach, pobiłam swój hr max, a tak naprawdę tempo było ciut szybsze niż treningowe... Ehh :niewiem:
Jak dobiegłam na mecie to miałam depresję i w ogóle świat mi się zawalił, nawet chciałam z Przytoku zrezygnować :ojoj:
Teraz już się z tego śmieję :usmiech: I wyciągam wnioski na przyszłość, o!
Ze strony organizacyjnej, jak dla mnie przygotowane mega :usmiech: Fajny i niebanalny pakiet, bo: koszulka, bon na jedzonko po biegu i uwaga, uwaga... różaniec. Tak, tak, moi drodzy, właśnie różaniec, który już wisi w autku. Ja pakiet odbierałam wcześnie rano, wszystko sprawnie, bardzo miłe Panie, księża również. Ania mówiła, że pod prysznicem ciepła woda była, za co też wielkie brawa się należą :bum: Po dekoracji losowanie nagród, niestety nikt z naszej ekipy nie załapał się nawet na pendrive'a :bum:

A więc było to tak:
Obrazek
I Bieg do Pustego Grobu
dystans: 10,21km
czas: 1g:1m:11s
średnie tempo: 6min/km
średnie tętno: 177BMP!!( w Forst w styczniu przy tempie 5:30- 178BMP)
max tętno: 187BMP!!!( w Forst 180BMP)

międzyczasy: 5:18; 5:32; 6:16; 6:20; 6:11; 5:58; 6:03; 6:11; 6:14; 6:00; 4:58- ostatnie 220m

Obrazek
Asics gel enduro- 298,2km

I stan przedzawałowy... :bum:
Obrazek

I jeszcze jedno od Ani :usmiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Haaa miałam dziś wolne! Pierwszy wolny dzień od miesiąca :usmiech: Ale taki naprawdę wolny- ani szkoły, ani pracy! Jejku, jak było cudnie- pospałam do 10, wysprzątałam chatę, poszłam pobiegać z założeniem dyszki, ale to co się dzieje na polach przebiło moje najgorsze obawy- masa śniegu, część się topi, część wyjeżdżona przez traktor, każda noga w inną stronę, 2x wpadłam w taki poślizg, że zaczęłam mieć obawy o kontuzję! A za tydzień przecież półmaraton.
Więc, jak tylko mogłam, zwiałam na asfalt. Na rozwidleniu w stronę domu miałam zagwostkę, bo jeśli wróciłabym do domu, byłoby +/- 7km, myślałam, że jeśli wybiorę 2 opcję, wyjdzie max 11-12, a wyszło ciut więcej. Druga opcja to dobieg do Przytoku, zmierzenie trasy od domu do startu(i mety). Te pierwsze 5kmów to była istna masakra, tempo 7-7:30 a tętno w 2 zakresie :lalala: Później wyszło ciut lepiej, znaczy się tempo wzrosło, tętno spadło, czyli gitarka. Może jakoś dobiegnę ten Przytok :hejhej:
Zamierzam pobiec luzacko na tętno. 165-170 postaram się utrzymywać, ewentualnie na podbiegach do 175 i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wydaje mi się, że na takim pułapie tętna uda mi się dobiec te 21km. Chciałabym złamać 2:15, ale jeśli nie zlamie, no to świat się chyba nie zawali :usmiech:
Tym bardziej, że 28.04 biegnę dyszkę u Ani :bum:

czas: 1g:42m:49s
dystans: 15.29km
średnie tempo: 6:43min/km
średnie tętno: 165BMP
max tętno: 176BMP

Obrazek
asics gel enduro- 313,5km
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś króciutko, rozprostowanie nóg po niedzieli :hahaha:
Kurde, moja siostra odmówila zjedzenia obiadu i zjadłam też jej porcję. Mimo, że pobiegłam 3h później, czułam jak kluski śląskie skaczą mi w brzuchu :spoko: No ale co tam- nic tam. Z nóżki na nóżkę, z nóżki na nóżkę i jakoś poszło :hejhej:
Tak sobie myślę, czy jutro dyszkę zrobić w 1 zakresie, ale takim na granicy 2, czy jakąś żwawszą 7-mkę, w czwartek chyba sobie zrobie powolną 5-kę i w sobotę niech się dzieje wola Boża :spoko:

Tak jak już mówię o bieganiu to od razu podam plany startowe na najbliższe 3 miesiące..
to ten, tego :jatylko:

13.04- Półmaraton Przytok; plan minimalny: złamać 2:15; plan bardziej ambitny: 2:07-2:08
28.04- Bieg Kosyniera u Ani; plan: no pobiec ciutkę lepiej niż w Forst
25.05- Półmaraton Solan; plan: złamać 2:05
09.06- Półmaraton Słowaka; plan: złamać 2:00
30.06- Parszywa dwunastka(cross); plan: złamać 1:18

chyba tyle :usmiech:

Obrazek
czas: 38m:07s
dystans: 5.57km
średnie tętno: 154BMP- 77% hr max
max tętno: 163BMP

Obrazek
Asics gel enduro- 319km

znalazłam nieco demotywującą fotkę, jak starsza Pani mnie wzięła bez niczego :trup:
http://www.tygodnikkrag.pl/cms/index.ph ... l&id=15306

a ja dziś szukałam wiosny :spoko:
Obrazek
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak tylko na momencik; za 2 dni zawody, a ja nie mam czasu nawet na powolną 5-kę, pozostaje mieć nadzieje że niczemu to nie zaszkodzi- to moje zluzowanie :oczko:
Jutro przyjeżdża do mnie 7 osób na 2 noce więc jestem w ferworze przygotowań- kroję warzywa na 2 sałatki i sos tatarski, sprzątam i uczę się anatomii bo w sobotę na 8.20 muszę pojechać zaliczyć mięśnie karku, klaty i brzucha, a o 11 start, także jest wesoło :bum:
Wrócę jak dobiegnę, a jak nie dobiegnę to też wrócę jak gości w niedzielę pożegnam, no chyba że w międzyczasie tak zwanym znajdę moment na wklepanie wyników :oczko:
Powodzenia dla rubin i Agnieszki, dajcie dziewczyny czadu!
Jeśli kogoś pominęłam to przepraszam, ale jak to mój kolega dziś podsumował "Systematyczność to chyba koło Ciebie nigdy nie siedziała a pomieszanie z poplątaniem to Twoje drugie imię :bum:
Także teraz mam za swoje i robię wszystko na ostatnią chwilę :bum:
ODPOWIEDZ