Porażenie nerwu strzałkowego (P) nogi - bieganie przyczyną ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Wieczorem 10 stycznia 2013r. było wszystko w porządku. Następnego dnia rano obudziłem się z porażeniem nerwu strzałkowego w prawej nodze tzw. opadanie stopy. W dniach poprzedzających porażenie nie miałem żadnego urazu. Nie mam tez problemów z kręgosłupem. Próbowałem to rozruszać biegając. Tego samego dnia udało mi się jeszcze ciągnąc stopą - przetruchtać 8,5 km z planowanych 10 km. Stan się pogarsza. Na początku mogłem jeszcze ruszać palcami do góry ale teraz już nie pomimo brania zastrzyków Nivalinu 5mg, elektrostymulacji oraz laserów. Obecnie badanie EMG z 19 lutego br. wykazuje - "nasilenie zmian znaczne". Ogniskowa neuropatia demielinizacyjna nerwu strzałkowego prawego w okolicy głowy strzałki z blokiem przewodzenia w okolicy głowy strzałki. Zastanawiam się czy bieganie 3 razy w tygodniu po około 1 godz. mogło być przyczyną powstałego urazu/porażenia nerwu ? Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją, proszę o Wasze opinie i rady
!

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Moim zdaniem to z bieganiem nie ma nic wspolnego..... Zakładam ze jestes pod opieką neurologa ktory wykluczy zmiany organiczne, układowe lub rozrostowe......
Na pewno konieczna jest dalsza obserwacja i diagnostyka pod okiem specjalisty
Na pewno konieczna jest dalsza obserwacja i diagnostyka pod okiem specjalisty
- Marietto
- Stary Wyga
Tak Edek ma racje, chociaż jest wyraźnie opisany blok przewodzenia na poziomie strzałki to trzymaj się dalej neurologa bo trzeba to obserwować. Jeśli przyczyna jest mechaniczna a mam nadzieję że taka jest to szukaj problemu w aktywnościach gdzie masz maksymalnie zgięte kolana np. siedzisz na piętach. Przypomnij sobie czy takich pozycji nie przybierasz w pracy albo szkole? Rzeczywiście z bieganiem może to mieć mało wspólnego przychodzi na myśl jeszcze ciasnota powięziowa ale to też trudna diagnoza by była i rzadki przypadek...
-
- Rozgrzewający Się
Jestem po rezonansie magnetycznym. Nerw nie jest przerwany. Jest lekko obrzęknięta gałązka czuciowa i ruchowa w okolicy głowy strzałki (jeżeli można wierzyć radiolog) W opisie nie podano długości obrzęku na nerwie ani średnicy obrzękniętego nerwu i średnicy nerwu w miejscu bez obrzęku. Radiolog nie była też w stanie powiedzieć co jest przyczyną obrzęku. W zasadzie dalej nic nie wiadomo bo stan nogi jest bez zmian-czyli totalnie kiepsko. Szukam wsparcia ponieważ nie spotkałem do tej pory lekarza, który miałby doświadczenie w postępowaniu z porażeniami nerwu strzałkowego a czas leci.
Zastanawiam sie nad powiązaniem tego urazu z bieganiem ponieważ zbiegł się ze zwiększeniem tempa na treningach.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Ale masz jakies leczenie?
Bo jesli wykluczymy jakies sprawy rozrostowe to zostają zamiany degeneracyjne nerwu a to można leczyć czy próbować przyspieszczać regenracje. regenerować.
Jakies leki, miejscowe ostrzyknięcia....
Z drugiej storny nierwy regenruja sie bardzo wolno, w zaleznosci od pbszaru uszkodzenia moze to i trwać 4-6 mieiscy. W tym czasie chakterystyczne są tzn parestezje...czyli uczucia śwędzenia, pieczenia, mrowienia czy " prądów" idących do konczyny ponizej uszkodzenia. Jesli to masz to moze byc dobry znak......ale to tylko gdybanie...znajdz dobrego neurologa.
Bo jesli wykluczymy jakies sprawy rozrostowe to zostają zamiany degeneracyjne nerwu a to można leczyć czy próbować przyspieszczać regenracje. regenerować.
Jakies leki, miejscowe ostrzyknięcia....
Z drugiej storny nierwy regenruja sie bardzo wolno, w zaleznosci od pbszaru uszkodzenia moze to i trwać 4-6 mieiscy. W tym czasie chakterystyczne są tzn parestezje...czyli uczucia śwędzenia, pieczenia, mrowienia czy " prądów" idących do konczyny ponizej uszkodzenia. Jesli to masz to moze byc dobry znak......ale to tylko gdybanie...znajdz dobrego neurologa.
-
- Rozgrzewający Się
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy coś się poprawiło u Ciebie z tym nerwem strzałkowym? U mojej żony jest podobna sytuacja. Demienilizacja nerwu strzałkowego na poziome głowy strzałki i nikt nic nie wie. Jesteśmy pod okiem znajomego neurologa. Kończymy drugą serię zastrzyków i nic. Nie było żadnego urazu ani ciągłych pozycji w siadzie na piętach. Neurolog podejrzewa chorobę wieloogniskową ale to narazie przypuszczenia. TK głowy w porządku, rtg kolana i badania z krwi wzorcowe. Rehabilitacja była natychmiastowa, sam jestem fizjoterapeutom więc żona ma ciągły dostęp do zabiegów na nerw. Palce dźwigają się do góry ale cała stopa ani drgnie. Czekamy jeszcze na usg kolana, jeśli wszystko wyjdzie dobrze to neurolog będzie chciała ponownie spróbować położyć żonę w szpitalu na dalsze badania (pierwsze skierowanie zostało odrzucone nie wiadomo czemu). Czekamy na wiadomość, pozdrawiamy.