Maratona di Roma 17.03.2013 / Maraton Rzym
- Jacek1972
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 43'22''
- Życiówka w maratonie: 3.31'36''
dobra dobra, maraton maratonem, ale jak wczoraj przeczytałem informację że jest koncepcja aby maraton rozpoczął się o godz. 16:00 to już wymiękłem. O hotel i powrót jestem spokojny bo wracam dopiero nast. Co prawda, organizatorom jeszcze daleko do poziomu decycentów z Nowego Jorku 2012 ale ziarno niepokoju zostało zasiane. Pożyjemy-zobaczymy...
Following this week's summits and today's statement of the Mayor of Rome Gianni Alemanno, confirming the Rome Marathon on March 17, these are the eventualities for the race day.
A) ONLY IF THE POPE'S ENTHRONEMENT FALLS ON THE MARATHON DAY, due to the ceremonies at the Holy See, race start will be postponed to the afternoon, no later than 4:00 pm. Racecourse will be the same... as ever, starting and finishing by the Colosseum WITH St. Peter's Square included.
Following this week's summits and today's statement of the Mayor of Rome Gianni Alemanno, confirming the Rome Marathon on March 17, these are the eventualities for the race day.
A) ONLY IF THE POPE'S ENTHRONEMENT FALLS ON THE MARATHON DAY, due to the ceremonies at the Holy See, race start will be postponed to the afternoon, no later than 4:00 pm. Racecourse will be the same... as ever, starting and finishing by the Colosseum WITH St. Peter's Square included.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 52
- Życiówka w maratonie: 4:15
Raczej nie jest to żadna koncepcja, tylko informacja o tym, że dla miasta Rzym może tego dnia być ważniejsza impreza, niż maraton. Tylko teoretycznie. Gdyby tak się stało naprawdę, to byłaby niezła jazda organizacyjna 

- Gemma
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:51:42
- Życiówka w maratonie: brak
Generalnie to szczerze współczuje organizatorom - mają tam taką masakrę, że słów brak. Mi osobiście późniejszy start by nie przeszkadzał - raz bym się wyspała porządnie przed maratonem:)))
Nie wiem czy tu można mieć pretensje do władz Rzymu, przy takiej imprezie jak konklawe ciężko tu konkurować - szczególnie, że biegniemy przez Watykan a tam chyba nikt nie ma wątpliwości co jest dla nich ważniejsze. W każdym razie będzie to pewnie jeden z bardziej niezwykłych maratonów jakie odbyły/odbędą się w Rzymie.
Nie wiem czy tu można mieć pretensje do władz Rzymu, przy takiej imprezie jak konklawe ciężko tu konkurować - szczególnie, że biegniemy przez Watykan a tam chyba nikt nie ma wątpliwości co jest dla nich ważniejsze. W każdym razie będzie to pewnie jeden z bardziej niezwykłych maratonów jakie odbyły/odbędą się w Rzymie.
]
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Witam,
Mam numer ok. 3500. (to jest ta strefa 3.20h-4.00h)
Jakbyście mieli ochotę gdzieś się spotkać, pogadać albo zjeść dobrą pizzę przed biegiem - zapraszam na prv.
W Rzymie będę w piątek rano.
Wylatuję w środę.
W grupie przyjemniej
Piotrek
Mam numer ok. 3500. (to jest ta strefa 3.20h-4.00h)
Jakbyście mieli ochotę gdzieś się spotkać, pogadać albo zjeść dobrą pizzę przed biegiem - zapraszam na prv.
W Rzymie będę w piątek rano.
Wylatuję w środę.
W grupie przyjemniej

Piotrek
5km: 18:59 | 21.097: 1.28:06 | 42.195 - 3.28.02
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:10
- Życiówka w maratonie: 3:36:19
Sluchajcie...nie moze byc terminu Konklawe......bo przeciez My dopiero przylatujemy w czwartek lub piatek.....tak wiec muszą czekać az większosc z Nas bedzie w Rzymie.....nie mozna wybierac nieobecnych:):):):):):)
pozdrawiam i do zobaczenia
Edek
pozdrawiam i do zobaczenia
Edek
- Jacek1972
- Dyskutant
Jestem w Rzymie w piatek po południu.
Po wpisach rozumiem ze w klasyfikacji druzynowej wskoczymy na pudło
Piatek późnym popołudniem w okolicy stacji metra "republica"....
godz. 17:30 lub troche później mi pasuje
okolice ul. Via Nazionale...
S.P.Q.R.
Po wpisach rozumiem ze w klasyfikacji druzynowej wskoczymy na pudło

Piatek późnym popołudniem w okolicy stacji metra "republica"....
godz. 17:30 lub troche później mi pasuje
okolice ul. Via Nazionale...
S.P.Q.R.
-
- Zaprawiony W Bojach
To jakos sie umowimy....
:)
Myslicie ze mogą w ciagu 4 dni wybrac i jeszcze zorganizowac intronizacje....mam nadzieje ze nie bo opcja sptaru po poludniu spowoduje ze bede szedł na 1:59:):):) zeby zdazyc na wieczorny samolot:):):)

Myslicie ze mogą w ciagu 4 dni wybrac i jeszcze zorganizowac intronizacje....mam nadzieje ze nie bo opcja sptaru po poludniu spowoduje ze bede szedł na 1:59:):):) zeby zdazyc na wieczorny samolot:):):)
- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Fajną macie dodatkową atrakcję! Powodzenia życzę, żeby nie było za gorąco dosłownie i w przenośni 
Tak statystycznie to chyba zwykle konklawe zabiera trochę czasu więc szanse że w niedzielę będą utrudnienia są nie za duże.

Tak statystycznie to chyba zwykle konklawe zabiera trochę czasu więc szanse że w niedzielę będą utrudnienia są nie za duże.
Leszek Deska
www.leszekbiega.pl - blog biegowy
5km: 18:55 10km: 39:20 -=- Półmaraton: 1:26:35 -=- Maraton: 3:03:03
- Jacek1972
- Dyskutant
Dzieki LeszekLDeska pisze:Fajną macie dodatkową atrakcję! Powodzenia życzę, żeby nie było za gorąco dosłownie i w przenośni

2 opcje:
albo
start z rana o godz.9:00, trasa bez zmian ale z wyłączeniem Pl.Św.Piotra
albo
start o godz.14:00 i kompletnie zmieniona trasa biegnąca przez rzymskie zadupia, oczywiscie start i meta bez zmian przy Koloseum

-
- Zaprawiony W Bojach
Hej...
1. jesli konlawe trwa - start o 9.00 trasa bez watykanu
2. jesli papież wybrany i ma pierwszą msze w niedziele ( Angulus) - start o 9.00 trasa bez watykanu
3. jesli papież wybrany i są uroczystosci Intronizacji - objecia urzędu ( z udziałem głow panstw z calego świata) - start o 14.00 i trasa zupelnie zmieniona
Generalnie im pozniej wybiora tym dla nas lepiej.....
:) z drugiej strony nie wiem jak szybko po wyborze watykan zorganizuje i zrobi tą Intronizacje bo to troszke zadymy jest zeby sie wszyscy zjechali......
Nie pamietam jak to było za poprzednich papieży
Generalnie jest 2:1 ze start bedzie o 9.00. Mijemy nadzieje ze rozdział stołków i zaszczytów....troszke potrwa:):):) przynjamniej do czwartku - piatku, wtedy na pewno nie zdążą zrobic intronizacji i bedzie wszystko po staremu::):):)
1. jesli konlawe trwa - start o 9.00 trasa bez watykanu
2. jesli papież wybrany i ma pierwszą msze w niedziele ( Angulus) - start o 9.00 trasa bez watykanu
3. jesli papież wybrany i są uroczystosci Intronizacji - objecia urzędu ( z udziałem głow panstw z calego świata) - start o 14.00 i trasa zupelnie zmieniona
Generalnie im pozniej wybiora tym dla nas lepiej.....

Generalnie jest 2:1 ze start bedzie o 9.00. Mijemy nadzieje ze rozdział stołków i zaszczytów....troszke potrwa:):):) przynjamniej do czwartku - piatku, wtedy na pewno nie zdążą zrobic intronizacji i bedzie wszystko po staremu::):):)
- Jacek1972
- Dyskutant
W piątek 15 marca od godz. 17:40 organizowane jest spotkanie uczestników Rome Marathon 2013. Pozwolę sobie, w imieniu zainteresowanych, ogłosić ta informację oraz serdecznie zaprosić zarówno maratończyków jak i kibiców.
Miejsce spotkania to
La Cucina Nazionale, Via Nazionale 3,
niedaleko dworca Termini, od stacji metra 'Republica' dosłownie rzut beretem.
lokal wygląda na porządny, w którym każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. menu i ceny w miarę przyzwoite (wódka jest za 4 €)
Co prawda brak go na liście 10 najlepszych rzymskich restauracji ale zapewne on otwiera drugą dziesiatkę
http://www.guardian.co.uk/travel/2011/j ... rants-rome
La Cucina Nazionale
http://www.cucinanazionale.com/home.html
Miejsce spotkania to
La Cucina Nazionale, Via Nazionale 3,
niedaleko dworca Termini, od stacji metra 'Republica' dosłownie rzut beretem.
lokal wygląda na porządny, w którym każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. menu i ceny w miarę przyzwoite (wódka jest za 4 €)

Co prawda brak go na liście 10 najlepszych rzymskich restauracji ale zapewne on otwiera drugą dziesiatkę
http://www.guardian.co.uk/travel/2011/j ... rants-rome
La Cucina Nazionale
http://www.cucinanazionale.com/home.html
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Jest nowy papież...edek103 pisze:
Generalnie im pozniej wybiora tym dla nas lepiej.....:) z drugiej strony nie wiem jak szybko po wyborze watykan zorganizuje i zrobi tą Intronizacje bo to troszke zadymy jest zeby sie wszyscy zjechali......
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bialy-d ... omosc.html
- LDeska
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:20
- Życiówka w maratonie: 3:03:03
- Kontakt:
Inauguracja pontyfikatu we wtorek czyli moim zdaniem maraton bez zmian o 9:00 - i bardzo dobrze bo po południu trudniej by wam było pobiec. A stacje Termini pamiętam - mieliśmy tam hotel jak zwiedzaliśmy Rzym z żoną wiele lat temu. Podoba mi się to miasto bardzo, jak wszystko się ułoży to chciałbym tam za rok na wiosnę pobiec 
Połamania nóg i życiówek życzę!

Połamania nóg i życiówek życzę!
Leszek Deska
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 30:49
Czesc Wszystkim!
Jestem bylym (i raczej nadal aktualnym) biegaczem. Kiedys mozna bylo mnie spotkac na polskich trasach oraz stadionach. Lekkoatletyke rzucilem ale wciaz biegam dla zdrowia i samopoczucia. Od ponad trzech lat mieszkam w Rzymie. Jeszcze nie jestem gotow na maraton Ale jako kibic jestem co roku. Zobaczycie mnie na trasie z Polska flaga oraz goracym dopingiem dla was! Pozdrawiam!!
Jestem bylym (i raczej nadal aktualnym) biegaczem. Kiedys mozna bylo mnie spotkac na polskich trasach oraz stadionach. Lekkoatletyke rzucilem ale wciaz biegam dla zdrowia i samopoczucia. Od ponad trzech lat mieszkam w Rzymie. Jeszcze nie jestem gotow na maraton Ale jako kibic jestem co roku. Zobaczycie mnie na trasie z Polska flaga oraz goracym dopingiem dla was! Pozdrawiam!!
5 km = 15.14
10 km = 30.49
10 km = 30.49
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 55
- Życiówka w maratonie: 5:36
Cześć.
Właśnie całkiem niespodziewanie dowiedziałem się o niedzielnym maratonie w Rzymie. Będę tam zupełnie przypadkiem bo kupiłem jakieś 2 m-ce temu tanie bilety lotnicze w celu zwiedzenia miasta. Mam pytanie do tych, którzy biorą udział w maratonie. Czy wykrzesali byście z siebie jeszcze trochę sił, aby o godz. 20.00 w niedzielę wziąć udział w chociaż króciutkim symbolicznym biegu? Mam za sobą dwa maratony, więc wiem, że jest to wielki wysiłek, ale już tłumaczę w czym rzecz.
W niedziele o godz. 20.00 w wielu miastach Polski i Europy (m.in. Słowacja, Szwajcaria) odbędzie się bieg pamięci Tomka Kowalskiego i Macieja Berbeki - polskich himalaistów, którzy na początku marca zginęli podczas powrotu z pierwszego w historii zimowego wejścia na ośmiotysięcznik Broad Peak. Tomek Kowalski był m.in. ultramaratończykiem. W Poznaniu jego przyjaciele i rodzina zorganizowali wieczorny bieg z czołówkami na górę Morasko. Inicjatywę szybko podchwycili biegacze z innych miast. Ponieważ tego dnia nie będę mógł uczestniczyć w biegu w Poznaniu, pomyślałem, że gdyby znalazło się z parę chętnych osób to może w Rzymie chociaż jakąś symboliczną rundkę wkoło coloseum można odbyć. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny proszę o info tutaj. Szczegóły akcji na profilu facebookowym:
https://www.facebook.com/events/545167328839514/
Właśnie całkiem niespodziewanie dowiedziałem się o niedzielnym maratonie w Rzymie. Będę tam zupełnie przypadkiem bo kupiłem jakieś 2 m-ce temu tanie bilety lotnicze w celu zwiedzenia miasta. Mam pytanie do tych, którzy biorą udział w maratonie. Czy wykrzesali byście z siebie jeszcze trochę sił, aby o godz. 20.00 w niedzielę wziąć udział w chociaż króciutkim symbolicznym biegu? Mam za sobą dwa maratony, więc wiem, że jest to wielki wysiłek, ale już tłumaczę w czym rzecz.
W niedziele o godz. 20.00 w wielu miastach Polski i Europy (m.in. Słowacja, Szwajcaria) odbędzie się bieg pamięci Tomka Kowalskiego i Macieja Berbeki - polskich himalaistów, którzy na początku marca zginęli podczas powrotu z pierwszego w historii zimowego wejścia na ośmiotysięcznik Broad Peak. Tomek Kowalski był m.in. ultramaratończykiem. W Poznaniu jego przyjaciele i rodzina zorganizowali wieczorny bieg z czołówkami na górę Morasko. Inicjatywę szybko podchwycili biegacze z innych miast. Ponieważ tego dnia nie będę mógł uczestniczyć w biegu w Poznaniu, pomyślałem, że gdyby znalazło się z parę chętnych osób to może w Rzymie chociaż jakąś symboliczną rundkę wkoło coloseum można odbyć. Jeżeli znajdzie się ktoś chętny proszę o info tutaj. Szczegóły akcji na profilu facebookowym:
https://www.facebook.com/events/545167328839514/