przesiadka na buty minimalistyczne: boli!

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy wystracza, czy nie, to znów zbyt duże uogólnienie. Przy zmianie na minimale nie tylko siła gra rolę, ale też np. zakres ruchów w stawach:

http://anathletesbody.com/2012/03/09/ar ... r-minimal/
PKO
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Im bardziej w minimalizm brniemy tym więcej o tym wiemy :)
Jak początkującemu zaczniemy tutaj mącić specjalistycznymi tekstami głowę to pomyśli, że naturalne (blisko minimalnego) bieganie jest trudniejsze niż w żelazkach :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale to, co zalinkowałam, to jest właśnie co może być istotne najbardziej dla planujących rozpocząć swoją minimalistyczną przygodę. A i tym z dłuższym stażem ponoć czasem się to czkawką potrafi odbić - brak w zakresie ruchu, który powoduję kompensację gdzie indziej i kontuzję przeciążeniową.
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Cholerka - czytam i czytam i coraz więcej tych ostrzeżeń podczas, gdy ja po pierwszym biegu czułem się jak w niebie.

Po kontuzji kolana (wciąż bolesność więzadła rzepki występuje, ale nie podczas biegu) zacząłem biegać ze śródstopia w Nimbusach. Pierwsze dwa wyjście po ok. 4km i to po nich miałem potężne zakwasy. Kwestia czy od 35 dniowej przerwy czy zmiany techniki. Po 7 wyjściu (45min, 50min, 55min, 1 h, 1h) wyszedłem pierwszy raz w swoich Merrell Bare Access (0 drop, 10mm podeszwa).

Spokojnie przebiegłem 1h (jak w Nimbusach) a samo lądowanie o wiele wygodniejsze niż w żelazkach. Co dziwne - czułem, że mogę biec spokojnie więcej i dłużej, ale dałem na wstrzymanie bojąc się efektów na drugi dzień. Na szczęści ani stopy ani łydki nic nie odczuły.

Co prawda od powrotu do biegania zacząłem dbać bardziej o siebie. Przed bieganiem roller piankowy lub wałek drewniany. Żadnego rozciągania bezpośrednio po biegu. Rozciąganie wieczorem plus większa praca nad ruchomością kręgosłupa. Stopy rozluźniam małą kauczukową piłeczką (punkty uciskam do momentu całkowitego ustąpienia bólu). Pośladki i pośrednio przez nie więzadło kulszowo-goleniowe (I guess) rozluźniam piłką tenisową. Siad płaski, piłka pod tyłek i szukamy miejsca, gdzie prąd idzie :hahaha: Oczywiście też roller piankowy i poduszka balansująca.

Mam nadzieję cieszyć się jak najdłużej zdrowiem, ale dzisiaj po 2 dniach od ostatniego wyjścia wychodzę ponownie na 1h w MBA :)
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na początek:
-skakanka
-wspięcia, na płasko i na stopniu
-zstąpienia ze stopnia
-przeskakiwanie przeszkody obunóż, lub na jednej nodze - w bok lub do przodu
-wskakiwanie na podest i zeskakiwanie (po wskoczeniu należy się wyprostować, złapać równowagę i dopiero zeskoczyć)
-wszelkie kledzikopodobne, czyli głębokie wykroki, przekroki, w milionach wariacji
-wszelkie lunges

Są dwa warunki, które muszą być spełnione:
1. Wszystko wykonujemy BOSO
2. Nie podpieramy się, równowagę mają zapewnić mięśnie a nie poręcz.

Pół roku i nawet jak nagle wyjdziesz biegać boso to nic nie będzie boleć. Jeśli oczywiście technika jest poprawna, bo w tym konkretnym przypadku to moim skromnym zdaniem wina chęci lądowania na palcach a nie minimali.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

matkon pisze: ja po pierwszym biegu czułem się jak w niebie.
Super, gratuluję.
Żadnego rozciągania bezpośrednio po biegu.
Ciiiiiii, poganinie :hej:

Kisio rację ma - dodatkowy problem może powstać z nadmiernej chęci lądowania na przodostopiu i pozostawania na przodostopiu także w fazie pełnego podparcia. Czyli zamiast lądowania "z palców" (pierwszy kontakt na przodostopie, potem pełne podparcie na całej stopie) usiłujemy biegać na palcach: w pełnym podparciu pięta niby dotyka podłoża, ale sporo lżej niż przód stopy - a żeby tak zrobić setki i tysiące razy to mięśnie łydki mają niezłą harówkę. Też niestety mam do tego tendencję, za co przy dłuższym biegu jestem karcony przez płaszczkowate :)
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Właśnie stuknęła kolejna godzinka w MBA (wciąż co prawda wolno, bo 9km zrobiłem), ale łydki w porządku, stopy również. :)

Zapomniałem dodać, że do rytuałów zaliczam też rozluźnianie płaszczkowatych poprzez ucisk palcami punktów na mięśniu.

Jutro 1:30h biegu więc Nimbusy trzeba będzie ubrać.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To doradźcie skromnemu fizjoterapeucie, biegam 3x w tygodniu po 45 minut w tempie 5.00-5.30, dodatkowo trening funkcjonalny na wzmocnienie wszystkich mięśni uczestniczących w podporze jednonożnym jak przy bieganiu to ma miejsce, mięśnie tułowia, dużo rozciągania. Do tego pochylona sylwetka do przodu, lekka nadwaga 85kg ważę, mała ruchomość w stopie grzbietowo. Jak przejść na minimale. Tylko konkretnie proszę.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

:)

Ja biegałem długo około 3 lat w nazwijmy to butach minimalistycznych czyli w zwykłych adidas. Później zobaczyłem dopiero, że ludzie mają super "sprzęcik" czyli coś takiego jak buty do biegania. To se kupiłem, żeby nie być gorszym ;) Saucony paramount...
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

ja np myślałem, że biegam na śródstopiu, ale Marietto obserwował mój bieg na bieżni i przy tempie chyba do 5min/km waliłem z pięty w faas 500 a myślałem, że jednak nie robie tego, dopiero przy prędkościach od 4.40-4.30 i szybciej było lepiej i dominowało śródstopie

ale ostatnio świadomie spojrzałem na temat bioder i wogóle robie dużo core stability i coś idzie do przodu
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bardzo się cieszę, że jako grupa ludzi mających hobby potrafimy włożyć tyle wysiłku w obserwację i doskonalenie samych siebie. Wasze ciekawe i słuszne spostrzeżenia bardzo pomagają mi w pracy z biegaczami na co dzień. Z drugiej strony chciałem Wam uświadomić, że przejście na ekstremalne buty naturalne jest procesem bardzo trudnym, zależy od wielu rzeczy a przede wszystkim od specyfiki Waszego ciała i jego wytrenowania, indywidualnej wytrzymałości tkanek. To wszystko musi być poparte analizą techniki biegu, taki głupi szczegół jak barki wysunięte przed biodra (pochylenie do przodu) ze zbyt małą ruchomością w stawie skokowym może Was "zamordować". Zachęcam do indywidualnych doświadczeń ale naczelna zasada jest prosta i jednocześnie trudna, uciekajcie od bólu, nie spieszcie się, zmiany w tkankach nie dzieją się w tydzień lub miesiąc. Jeśli ktoś ma takie doświadczenia "ja po miesiącu" albo coś podobnego to miał szczęście mieć wcześniej "dobre podłoże" i mam nadzieję że będzie mógł za rok się pochwalić dobrym zdrowiem co nie jest niestety tak oczywiste.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kod: Zaznacz cały

więzadło kulszowo-goleniowe (I guess) rozluźniam piłką tenisową. Siad płaski, piłka pod tyłek i szukamy miejsca, gdzie prąd idzie
Kolego podziwiam Twoją odwagę, ten prądzik to ucisk na największy nerw w nodze i to zaraz po wyjściu z miednicy, nie doradzaj proszę publicznie żeby nikt tego nie kopiował, to złe uczucie którego przy masażu nie powinno być. O wyżej wymienionym więzadle chętnie bym się czegoś dowiedział bo pierwsze słyszę...
matkon
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie ma sprawy kolego. Nikomu nie bede doradzal. Jestes fizjo, ja mam w rodzinie bardzo dobrego fachowca od spraw terapii manualnej jak i samego fizjo. Pozwol mi sie zajac soba :)

co do wiezadla, dodalem "chyba" wiec moge sie mylic. pozdrawiam :)

p.s. napisalem prąd, bo nie umiem opisać tego odczucia. Na mnie ten sposób po prostu działa i wiem jak go robić, co nie oznacza, że innej osobie pomoże. Jako fizjoterapeuta na pewno to wiesz.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013, 12:58 przez matkon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Marietto pisze:To doradźcie skromnemu fizjoterapeucie, biegam 3x w tygodniu po 45 minut w tempie 5.00-5.30, dodatkowo trening funkcjonalny na wzmocnienie wszystkich mięśni uczestniczących w podporze jednonożnym jak przy bieganiu to ma miejsce, mięśnie tułowia, dużo rozciągania. Do tego pochylona sylwetka do przodu, lekka nadwaga 85kg ważę, mała ruchomość w stopie grzbietowo. Jak przejść na minimale. Tylko konkretnie proszę.
W jakich butach biegasz? Amortyzowane, startówki?
Nadwaga nie jest problemem w bieganiu naturalnym czy przejściu na minimale, jeśli stawy będą się stopniowo przyzwyczajały do nowych butów (mini) i bieganiu w nich (na bank technika będzie się poprawiała). Regularnie ćwicząc, rozciągając się (jeśli trzeba) i dozując dystans tygodniowy w butach mini, zrobisz to bez uszczerbku na zdrowiu :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Biegam w Nike budżetowych z amortyzacją pięty(nie cała podeszwa). Od początku roztrenowania czyli września (wcześniej 15 lat uprawiałem skok w dal), po kilku latach przerwy od biegania, zacząłem spokojnie po 20 min marszobiegi, reszta podbudowy ogólnej jak wyżej, rozciąganie jest podstawą bo jestem bardzo pokurczony. Biegam według założeń POSE, zresztą podczas kariery sprintersko-skokowej był to dla mnie normalny sposób biegania. Dziękuję za zainteresowanie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ