Komentarz do artykułu Foreruner 610 - test po roku używania

Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tak, ma
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harti pisze:
w butach Nike Vomero mam miejsce na pastylkę i zmierzyłem właśnie kawałek twardej gąbki który jest tam zamiast niej.. długość całkowita 34, szerokość, 24, grubość 6 mm
No ale popatrz na kształt samych pastylek

NIKE
Obrazek

ADIDAS
Obrazek
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no kształt widzę podobny :)
tylko dół w adidasie trochę bardziej spłaszczony..
a ktoś może zmierzyć speedcella?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

34x23x7 czyli nie wejdzie właśnie ze względu na ten inny kształt chyba, że sobie jakoś wyśrupiesz gąbkę w papciu ;)
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

może jak się popieści to się zmieści :)
jest tu ktoś z Wawy kto ma takiego speedcella? najchętniej sprawdziłbym osobiście..
ew. może w sklepie Adidasa mi pozwolą przymierzyć..
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Porównałem Speed_cella do garminowskiego SDM4. Dół adidasa jest rozszerzony (jakiś 1mm na promieniu), oraz mocowanie "bolca" jest głębsze i szersze. To powoduje, że SDM4 jeśli wciśnie się w uchwyt na sznurówki od speed_cella, to mocno go wygina, kiepsko siedzi. Adidas lepiej siedzi w uchwycie od SDM4 - ale też z naprężeniami. Generalnie - tu dodano, tam odjęto i uchwyty na sznurówki są niekompatybilne. Jeśli FP nike ma taki rozmiar jak SDM4, to zapewne Speed_cella da się wcisnąć w ten slot w bucie nike. To jest niewielka różnica.
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nody pisze:Jeśli FP nike ma taki rozmiar jak SDM4, to zapewne Speed_cella da się wcisnąć w ten slot w bucie nike. To jest niewielka różnica.
FP od Adidasa nie wchodzi do Nike. Ktoś o tym wspomniał w temacie w którym komentowaliśmy cenę pastylek Garmina i Adidasa, następnie sam to sprawdziłem na dwóch różnych modelach Nike. Nie wchodzi i już.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ZbigniewX - dzięki za odpowiedź :)

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pomiaru w 610..
czy ktoś bardziej oblatany w Garminach mógłby mi powiedzieć o co chodzi z tą różnicą między czasem 'biegu' a czasem 'ruchu'?
tu jest mój dzisiejszy bieg:
http://connect.garmin.com/activity/279177885
(na górze 'zobacz w metryczne" i potem zakładka "podziały")

czas: 41:25
czas ruchu 41:17
dokładnie na piątym km robiłem nawrót więc widać tam że prędkość spadła..
czyli tam jest 4 sekundy.. (wliczone w czwarty kilometr)
cztery sekundy różnicy widzę też na pierwszym km
no i na 6-tym jest sekunda..
podczas biegu nie zatrzymywałem się ani na sekundę, był tylko nawrót dokładnie gdy wybiło 5km..

czy to może mieć związek z tym że pomiar mam ustawiony na SMART a nie 1-sekundowy?
belzebubek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

belzebubek pisze:Witam,
własnie się zastanawiam nad zakupem tego zegarka. Obecnie posiadam Kalenji CW 500 SD, czy może ktoś się oreintuje czy footpad oraz pasek HR z kalenji będzie działał z zegrakiem FR610 ?
Zegarek do mnie właśnie dotarł i bez problemu paruje się z footpadem oraz pasekkiem HR z Kalenji CW 500 SD :)
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam pytanie do osób które biegły z Garminami w niedzielę w Warszawie..
jaki dystans Wam wyszedł? u mnie 21,41.. mógłbym pomyśleć że to dlatego że biegłem czasami łuki po zewnętrznej.. ale to raczej nie to.. bo głównie trzymałem się wewnętrznych, no i widzę że nie tylko u mnie tak jest.. po biegu rozmawiałem np. z Maćkiem Dowborem, on biegł z 910xt i u niego też doliczyło 300 m, teraz czytam relację kolegi z forum http://www.szuranie.pl/misja-ukonczona/ i jego Garmin 910 też pokazał 21,43.. MiCoach kolegi pokazał 21,48.. o co chodzi?

wiem już że następnym razem wyłączam auto-lapy co km i będę je wciskał sam zgodnie z oznaczeniami na trasie.. tylko w taki sposób będę widział w jakim czasie przebiegam poszczególne kilometry. przydatne też okazały się ściągawki z rozpisanymi międzyczasami i stoper.. to niby tylko 300 metrów różnicy, ale w tempie średnim wychodzi u mnie 4:11/min a tak naprawdę okazało się że 4:14

tu jest zapis:
http://connect.garmin.com/activity/288192836
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

harti pisze:mam pytanie do osób które biegły z Garminami w niedzielę w Warszawie..
jaki dystans Wam wyszedł? u mnie 21,41..
Mi też doliczyło ze 350m w sumie, przy czym zdecydowanie największy błąd był na 4km. Tam mam jakieś dziwne skoki tempa na wykresie. Z Twojego zapisu wynika, że chyba miałeś podobnie (największe tempo wyszło Ci na tym samym odcinku). Być może coś tam zakłócało sygnał.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

primo - odbiornik GPS nie jest nigdy w 100% dokładny. Zakłada się, że margines błędu może maksymalnie wynosić ok. 5%
secundo - żeby uzyskać dystans najbardziej zbliżony do 21,097 musiałbyś biec dokładnie po linii atestu a to nie jest w praktyce możliwe.
Awatar użytkownika
wojtekkos2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mój Garmin na półmaratonie zapisał dystans 21 099 m. Czy to przypadek taka dokładność?
Obrazek
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już gdzieś to pisałem, ale powtórzę, mi 310xt bardzo często pokazywał górną 5% granicę błędu. Wróciłem do Fr305 który dosłownie nigdy nie przekracza jakichś promili rzędu 20m przy 10km i nawet to dość rzadko. To musi być związane z czułością tych nowych modułów.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
TomekM1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ