Komentarz do artykułu Foreruner 610 - test po roku używania

Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

zapa pisze:Na 99% tak. Działa w technologii ant+ więc nie powinno być problemu. Powinien sie sparować.
a ja myślę że niekoniecznie...
http://www.thisisant.com/directory/cw-k ... -sd-2011-1
na liście kompatybilnych urządzeń nie ma Garmina 610

a na przykład ten pasek, Geonaute (dawna nazwa Kalenji), już jest kompatybilny z Garminami itp
http://www.thisisant.com/directory/kale ... itor-strap
sam taki pasek to wydatek 130zł..
PKO
Awatar użytkownika
blade runner
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 5:09:07

Nieprzeczytany post

Garmin F610 to doskonały partner do treningu, ma wszystkie potrzebne funkcje, mnóstwo konfiguracji. Działa bez zarzutu, jeżeli w ogóle działa...Niestety sporo egzemplarzy jest wadliwych. Zakupiłem F610 w październiku 2011, na trzecim treningu zegarek oszalał, restartował się na okrągło po każdym załączeniu. Wysłałem do serwisu, bez problemu wymienili na nowy. Kolejny egzemplarz wytrzymał trochę dłużej bo 10 miesięcy tj. ok 2000 km przebiegu. Aż pewnego ranka nie chciał się załączyć :grr: Na szczęście była jeszcze gwarancja, mam już trzeci, wygląda nieco inaczej od wewnętrznej strony. Być może z innej fabryki? Jak to mówią, do trzech razy sztuka, może wreszcie trafiłem na szczęśliwy egzemplarz. Niestety roczna gwarancja już się skończyła i każdego ranka budzę się z niepokojem i wybiegam na trening, czy to już ten dzień?
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51

Nieprzeczytany post

Witaj w klubie :bum:
Ja już też trzeci raz przerabiam temat :grr:
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harti pisze:
zapa pisze:Na 99% tak. Działa w technologii ant+ więc nie powinno być problemu. Powinien sie sparować.
a ja myślę że niekoniecznie...
http://www.thisisant.com/directory/cw-k ... -sd-2011-1
na liście kompatybilnych urządzeń nie ma Garmina 610
A dlaczego 610 miałby być na liście? Przecież 610 nie będzie kompatybilne z innym zegarkiem a tu własnie chodzi o kompatybilność akcesoriów z zegarkiem a nie zegarków z akcesorium jakim jest pasek.

@Belzebubek, jesli ten pasek faktycznie działa w ant+ to powinien bezproblemowo zatrybić z Garminem.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

racja, mój błąd..
niektóre akcesoria z listy są w ANT+ więc niby powinno działać.. ale ja osobiście sprawdziłbym przed zakupem dla pewności..
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

harti pisze:racja, mój błąd..
niektóre akcesoria z listy są w ANT+ więc niby powinno działać.. ale ja osobiście sprawdziłbym przed zakupem dla pewności..
Zgadza się, na liście jest Timex Global Trainer i podobno współpracuje z footpodem Adidasa - micoachem. W rzeczywistości - ten zestaw nie działa.
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

- czy Adidas Micoach Speed_Cell działa identycznie jak footpod Garmina?
- czy Speed_Cell ma taki sam rozmiar jak Nike+ sensor? w Nike Vomero mam specjalne miejsce na to..
- czy w Garminie 610 po ustawieniu footpoda jako źródła prędkości i jednocześnie włączonym GPSie tempo chwilowe jest brane z footpoda a średnie (oraz dystans) z GPS? na różnych forach widzę sprzeczne informacje...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

harti pisze:- czy Adidas Micoach Speed_Cell działa identycznie jak footpod Garmina?
- czy Speed_Cell ma taki sam rozmiar jak Nike+ sensor? w Nike Vomero mam specjalne miejsce na to..
- czy w Garminie 610 po ustawieniu footpoda jako źródła prędkości i jednocześnie włączonym GPSie tempo chwilowe jest brane z footpoda a średnie (oraz dystans) z GPS? na różnych forach widzę sprzeczne informacje...
ad. 1 - tak
ad. 2 - speed cell jest dokładnie tej samej wielkości i ma taki sam sposób montażu jak FP Garmina czyli do Nike nie będzie pasować
ad. 3 - w moim 310XT mam ustawione tempo chwilowe ze speed_cella, dystans jest z GPS ale co do tempa średniego niestety pewności nie mam
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzięki za szybką odpowiedź..
a propos punktu 2. w komentarzu pod artykułem na dcrainmaker.com wyczytałem:
I can confirm that the Garmin ANT+ foot pod is the same size and fits in the same hole as the Nike+ sensor. I have the Garmin inside my Nike Free Run+ shoes. Works great!
więc jak to jest?

natomiast co do punktu 3. to znalazłem odpowiedź na to pytanie na forum Garmina, odpowiedzi udzielił ktoś z supportu..
https://forums.garmin.com/showthread.ph ... d-for-pace
ale w innych miejscach w necie są sprzeczne informacje...
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kurcze, miałem w łapie pastylkę Nike i porównując ją z FP, nike+ jest mniejsze i ma trochę inny kształt. Co prawda butów Nike nie posiadam ale mniemam, że otwór musi być spasowany z pastylką, zatem FP w otworze się raczej nie powinien zmieścić. Dziwna sprawa.
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To ja zamieszam jeszcze bardziej... Wydaje mi się, że Speed_cell i SDM4 mają inne wymiary, Adidas jest bardziej pękaty. To widać na zdjęciach, w domu mogę sprawdzić, czy ich uchwyty są wymienne, ale mam podejrzenia, że nie.

Co do punktu 3 to łatwo to sprawdzić, wystarczy wprowadzić współczynnik kalibracji "z tyłka" - ekstremalnie duży/mały i przebiec się wolno... Wtedy powinno pokazać kosmos w tempie chwilowym i wiarygodną wartość w tempie średnim (jeśli korzysta z gps)... Prosta sprawa - ale jakoś nikomu się dotychczas nie chciało tego zrobić :hejhej: W przypadku importu takiego pliku (GPS+FP), program/www tempo wyliczy ze ścieżki GPS. Trzeba się sporo nakombinować, żeby np. w Sporttrack-u wyciągnąć dane z FP. Kto pierwszy się poświęci i sprawdzi?
marcinfock
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:45:30

Nieprzeczytany post

Witam!
Czy w fr610 jest możliwość wyświetlania na zegarku funkcji %HR?
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinfock pisze: Czy w fr610 jest możliwość wyświetlania na zegarku funkcji %HR?
ale sprecyzuj..
pytasz czy da się w trybie zegarka, w tym trybie oszczędzania energii gdy ANT+/GPS nie działają i 610 chodzi jak zwykły zegarek? wtedy się nie da wyświetlać pomiaru..

a jeśli pytasz o to czy ma wyświetlanie HR podczas treningu, to oczywiście ma, jeśli masz pasek HR w standardzie ANT+
Awatar użytkownika
harti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Kurcze, miałem w łapie pastylkę Nike i porównując ją z FP, nike+ jest mniejsze i ma trochę inny kształt. Co prawda butów Nike nie posiadam ale mniemam, że otwór musi być spasowany z pastylką, zatem FP w otworze się raczej nie powinien zmieścić. Dziwna sprawa.
w butach Nike Vomero mam miejsce na pastylkę i zmierzyłem właśnie kawałek twardej gąbki który jest tam zamiast niej.. długość całkowita 34, szerokość, 24, grubość 6 mm
marcinfock
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:45:30

Nieprzeczytany post

harti pisze:
marcinfock pisze: Czy w fr610 jest możliwość wyświetlania na zegarku funkcji %HR?
ale sprecyzuj..
pytasz czy da się w trybie zegarka, w tym trybie oszczędzania energii gdy ANT+/GPS nie działają i 610 chodzi jak zwykły zegarek? wtedy się nie da wyświetlać pomiaru..

a jeśli pytasz o to czy ma wyświetlanie HR podczas treningu, to oczywiście ma, jeśli masz pasek HR w standardzie ANT+
Chodzi mi dokładnie o funkcje %HR a nie tylko o pomiar tętna, oczywiście z założonym czujnikiem i w trybie treningu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ