Kadencja 180 krokow a muzyka
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam pytanie odnosnie cwiczenia nad zblizona do profesjonalistow kadencja w biegu. Czy ktos posiada jakas sprawdzona muzyke ( rytm ) ktora odpowiadalaby okolo 180 krokom na minute? W moim przypadku chodzi o skrocenie kroku, gdyz aktualnie biegam z czestotliwoscia okolo 170/minute.
-
- Wyga
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
w tym ze kadencja to bedzie połowa tego co pisałes czyli nie 180 tylko 90 i nie 170 tylko 85.woraazuk pisze:Witam, mam pytanie odnosnie cwiczenia nad zblizona do profesjonalistow kadencja w biegu. Czy ktos posiada jakas sprawdzona muzyke ( rytm ) ktora odpowiadalaby okolo 180 krokom na minute? W moim przypadku chodzi o skrocenie kroku, gdyz aktualnie biegam z czestotliwoscia okolo 170/minute.
Tak wyrażana jest kadencja

Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
proszę nie siać dez(o)informacji. kadencję popularnie określa się liczbą kroków na minutę więc jednak 180.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
spoko choc w zegarkach garmin za pomocą krokomierza jest pokazywana połowa tej liczbyQba Krause pisze:proszę nie siać dez(o)informacji. kadencję popularnie określa się liczbą kroków na minutę więc jednak 180.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem czy koledzy się zgodzą, ale wydaje mi się, że nie ma co kombinować z kadencjom.
Sztuczne zmienianie długości kroku czy rytmu przeważnie kończy się pogorszeniem techniki.
Miałem okazję poczytać troszkę na ten temat i wnioskuję z tych tekstów, że siła odbicia i czas przetoczenia to dwie główne składowe (oczywiście pomijam wiele składowych techniki samego biegu).
Wszystko musi dziać się naturalnie bez sztucznego zmieniania.
Wraz ze wzrostem siły odbicia wydłuża się krok, a wraz z obniżeniem czasu przetoczenia można troszkę podnieść kadencje.
Tak w ogóle to jaką masz obecnie kadencje??
Sztuczne zmienianie długości kroku czy rytmu przeważnie kończy się pogorszeniem techniki.
Miałem okazję poczytać troszkę na ten temat i wnioskuję z tych tekstów, że siła odbicia i czas przetoczenia to dwie główne składowe (oczywiście pomijam wiele składowych techniki samego biegu).
Wszystko musi dziać się naturalnie bez sztucznego zmieniania.
Wraz ze wzrostem siły odbicia wydłuża się krok, a wraz z obniżeniem czasu przetoczenia można troszkę podnieść kadencje.
Tak w ogóle to jaką masz obecnie kadencje??
-
- Zaprawiony W Bojach
a jeśli ktoś się ani nie odbija ani nie przetacza? 

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Żyje, żyje. Tylko niezmiernie rzadko można go zobaczyć i prawie nigdy doświadczyć.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
z kadencja miałem silnie do czynienia w kolastwie które trenowałem zanim przesiadłem sie na prostsze i całoroczne bieganie na marginesie jest ono dużo trudniejszym sportem, kadencja ma wpływ na zakwaszenie mieśni o ile w kolarstwie jest to istotne to w bieganiu jestem zwolennikiem szkoły polskiej bodajze gdzie czytałem o długich wybieganiach które kształtuja naturalnie technike także kandenje indywidualnie ciało samo dobiera sobie optymalna technike gdu na siłe cos zmieniamy czesto pogarsza sie nasz wynik o ile w rowerze można ustawić sobie przerzutke to w biegu trzeba słuchac sie instynktu moim zdaniem
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeżeli za instynktowną przyjmie się na przykład pozycję dupy wypracowaną na wieloletnich posiedzeniach, to istotnie lepiej w takiej dupie nie grzebać, bo można sobie tym spierdolić cały ucywilizowany atawizm.
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
na nic wiecej (w kwestii wypowiedzi) jak widać nie staćyacool pisze:Jeżeli za instynktowną przyjmie się na przykład pozycję dupy wypracowaną na wieloletnich posiedzeniach, to istotnie lepiej w takiej dupie nie grzebać, bo można sobie tym spierdolić cały ucywilizowany atawizm.

Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dokładnie. Trafiłeś w dychę.
-
- Zaprawiony W Bojach
jeżeli długie wybieganie coś robi z techniką to psuje :P