Buty do biegania po lesie, typ stopy lekko pronująca
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
cześć, mam nieco mniejszą przekładnię masa/wielkość, ale ponad połowa mojego biegania to Park Narodowy - teoretycznie w lesie i takie buty sobie kupiłem (Asics TN8C2), ale
zauważyłem, że w tych butach do biegania w terenie mam za słabą amortyzację - biegam w sumie po polnych/leśnych drogach, w tych miejscach, gdzie jest wybita nawierzchnia od kół i w sumie (zwłaszcza jak sucho) twardość podłoża jest dość podobna do tej na asfalcie. Ostatnio (100 km) zmieniałem na moje buty na asfalt i dużo większy komfort.
Trzymanie na takich drogach nie ma tak dużego znaczenia, jak w przełajach, stąd ten pomysł na buty na asfalt.
Dlatego zastanowiłbym się nad zmiana mentalną - czy jednak nie brać do lasu (po drogach polnych/leśnych) butów na asfalt i takich szukać. Przepraszam, że się wcinam w Twój wątek, ale jestem ciekaw komentarzy innych, jak i poddaję pod uwagę moje kilkuletnie spostrzeżenia.
PS. Oczywiście biegając w górach (gdy mokre błoto) + przełaje te Asicsy są ok.
zauważyłem, że w tych butach do biegania w terenie mam za słabą amortyzację - biegam w sumie po polnych/leśnych drogach, w tych miejscach, gdzie jest wybita nawierzchnia od kół i w sumie (zwłaszcza jak sucho) twardość podłoża jest dość podobna do tej na asfalcie. Ostatnio (100 km) zmieniałem na moje buty na asfalt i dużo większy komfort.
Trzymanie na takich drogach nie ma tak dużego znaczenia, jak w przełajach, stąd ten pomysł na buty na asfalt.
Dlatego zastanowiłbym się nad zmiana mentalną - czy jednak nie brać do lasu (po drogach polnych/leśnych) butów na asfalt i takich szukać. Przepraszam, że się wcinam w Twój wątek, ale jestem ciekaw komentarzy innych, jak i poddaję pod uwagę moje kilkuletnie spostrzeżenia.
PS. Oczywiście biegając w górach (gdy mokre błoto) + przełaje te Asicsy są ok.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja tez w po lesie biegam w większości w butach na asfalt.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 31,06
Witam,
Salomon Xt Wings, jest dobrą propozycją dla Ciebie
Salomon Xt Wings, jest dobrą propozycją dla Ciebie
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 31,06
Tak jak napisałem xt wings to jest najbardziej amortyzowany but salomona dla osób pronujących.
Patrząc na twoją wagę, uważam, że ten model spełniał by Twoje oczekiwania.
Patrząc na twoją wagę, uważam, że ten model spełniał by Twoje oczekiwania.
-
- Zaprawiony W Bojach
Gdybyś poszedł drogą sugerowaną przez Krzycha 73 i potwierdzoną bogatym doświadczeniem samego Naczelnego to byś nie miał teraz tego problemu. No, chyba że szukasz pretekstu do zakupu kolejnej pary boś kolejną 500-tkę znalazł 
Moje typy: Merrell Bare Access (starszy model lub obecna "dwójka") lub podobny. Coś z serii Pure Brooksa (Flow? Cadence?). Saucony: Kinvara, Virrata? NB Ionix? Jakiś fajny Newton?
Możesz też zrobić fajne buty do parku ze swoich obecnych Salomonów - spójrz na posty Yacoola o tuningu

Moje typy: Merrell Bare Access (starszy model lub obecna "dwójka") lub podobny. Coś z serii Pure Brooksa (Flow? Cadence?). Saucony: Kinvara, Virrata? NB Ionix? Jakiś fajny Newton?
Możesz też zrobić fajne buty do parku ze swoich obecnych Salomonów - spójrz na posty Yacoola o tuningu

Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, 11:19 przez hassy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Rozgrzewający Się
a co sądzicie o Salomon-XT-Wings-2 po asfalcie?
Asics TN8C2 to inaczej ASICS Gel-Trabuco 11 WR? - piszą ze to buty w teren.
Merrell BARE ACCESS 2 - piszą ze to buty dla stopy neutralnej, a jeśli mam lekko pronującą to czy mogę je używać?
dzięki koledzy za pomoc!
Asics TN8C2 to inaczej ASICS Gel-Trabuco 11 WR? - piszą ze to buty w teren.
Merrell BARE ACCESS 2 - piszą ze to buty dla stopy neutralnej, a jeśli mam lekko pronującą to czy mogę je używać?
dzięki koledzy za pomoc!