Endomondo - audio trener "gryzie się" z muzyką
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: brak
Nie wiem, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem - biegam z kilkoma apkami na zmianę, zwykłe wybiegania robię najczęściej z Endo. Kiedy nie używałem słuchawek i playlisty, normalnie słyszałem komunikaty audio trenera, jak również peptalki. Odkąd jednak biegam z muzyką, zauważyłem problem. Muza leci normalnie, natomiast kiedy włącza się jakiś komunikat z Endomondo, wszystko mi się wycisza - muzyka wyłącza się na chwilę, natomiast Endo w ogóle nie jest słyszalne. Po chwili, w której system Endo przestaje czytać trenera lub peptalka, muzyka z powrotem leci na full.
Mam motorolę Defy, android 2.6.2, na wszystkich innych aplikacjach, jakich używałem (z muzyką w tle), czyli na RunKeeperze, Stravie i Navime, problem nie występuje...
Mam motorolę Defy, android 2.6.2, na wszystkich innych aplikacjach, jakich używałem (z muzyką w tle), czyli na RunKeeperze, Stravie i Navime, problem nie występuje...
Mam podobnie z apka Endomondo w Nokia E6 i jednoczesnym sluchaniu muzyki.
Nieraz jest tak ze Endomondo wycisza muzyke i slysze komunikaty a nieraz wycisza muzyke i nic nie slysze. Nauczylem sie z tym zyc i zerkam na komorke. Mam to 2 na 10 treningow.
Niewiem czy to ma jakis sens ale nieraz kolejnosc wlaczenia apek mialo znaczenie (ale moze to tylko takie wrazenie).
Nieraz jest tak ze Endomondo wycisza muzyke i slysze komunikaty a nieraz wycisza muzyke i nic nie slysze. Nauczylem sie z tym zyc i zerkam na komorke. Mam to 2 na 10 treningow.
Niewiem czy to ma jakis sens ale nieraz kolejnosc wlaczenia apek mialo znaczenie (ale moze to tylko takie wrazenie).
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Spróbuję upgrade do najnowszej wersji, może to pomoże.
Co do kolejności - u mnie nie ma znaczenia, czy najpierw odpalę muzykę, czy Endo. I co ciekawe, odliczanie od 5 do startu na początek treningu słyszę wraz z muzyką, potem już nic
Co do kolejności - u mnie nie ma znaczenia, czy najpierw odpalę muzykę, czy Endo. I co ciekawe, odliczanie od 5 do startu na początek treningu słyszę wraz z muzyką, potem już nic

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Miałem to samo z HTC Desrie Z. M.in. to spowodowało, że wolałem kupić najprostszy zegarek biegowy a komórkę i muzykę zostawiać w domu. Nie żałuję, bo zerkanie na telefon w trakcie biegu to wg mnie cholernie niekomfortowe. Być może najnowszy upgrade zmienił coś, ale nie sprawdzałem.
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Ani upgrade, ani nawet wersja PRO nic nie zmieniła.
Nie rozumiem tylko, dlaczego z każdą inną apką wszystko działa ok :/
Nie rozumiem tylko, dlaczego z każdą inną apką wszystko działa ok :/
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
A próbowaleś odinstalować i zainstalować jeszcze raz? Miałem podobny problem po tym jak zaktualizowałem Androida na tel.
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Tak, wersję free starą najpierw odinstalowałem, potem dopiero wgrałem najnowszą.
Pro wcześniej nie miałem.
Andro nie aktualizowałem.
Patrzyłem na jakieś opcje dźwięku, itp, ale nic nie wynalazłem. RunKeeper i navime normalnie "gadają: przy muzyce, a Endo tylko odlicza na starcie i koniec :/
Pro wcześniej nie miałem.
Andro nie aktualizowałem.
Patrzyłem na jakieś opcje dźwięku, itp, ale nic nie wynalazłem. RunKeeper i navime normalnie "gadają: przy muzyce, a Endo tylko odlicza na starcie i koniec :/
- PanTalon
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45:36
- Życiówka w maratonie: 03:58
to ja się podepnę z innym problemem
Samsung Galaxy Ace - nie działają mi komunikaty głosowe. Wszystko jest zaznaczone jak trzeba a info o kilometrazu nie ma. Odinstalowałem, zainstalowałem i nic. Czy może ta opcja jest już dostępna tylko w płatnej wersji PRO? (choć z opisu to raczej wątpie) A muzyczka i radyjko w trakcie treningu śmigają
Samsung Galaxy Ace - nie działają mi komunikaty głosowe. Wszystko jest zaznaczone jak trzeba a info o kilometrazu nie ma. Odinstalowałem, zainstalowałem i nic. Czy może ta opcja jest już dostępna tylko w płatnej wersji PRO? (choć z opisu to raczej wątpie) A muzyczka i radyjko w trakcie treningu śmigają
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:56:52
Mam endo pro na Ace i do momentu aż pogrzebałem w językach mam ten sam kłopot na słuchafonach BT. Ace mam teraz w serwisie i latam na jakimś "Huywaii " ns starym andro i EndoPro i jest git wszystko słychać: pepki, lapy, muza. Jak dostane Aca z powrotem to zamieszam z językami i dam znać czy coś to zmieniło.
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Jeszcze tak popatrzyłem, że miałem włączone efekty audio multimediów. Wyłączę tą opcję i zobaczę, co będzie...
- siena_driver
- Zaprawiony W Bojach
Chyba wiem, w czym rzecz. Tzn. i wiem i nie wiem.
Przetestowałem bez słuchawek, na króciutkich interwałach, aby jak najczęściej odzywał się audio coach. Do tego włączona muzyka.
Wygląda na to, że ustawienie domyślne androida: głośność > multimedia działa w przypadku Endo+muza tylko dla muzyki. Endomondo jest na najniższym poziomie głośności - dlatego nie słyszę praktycznie żadnych komunikatów podczas biegania. W trakcie tego testu starałem się maksymalizować głośność podczas komunikatów audio trenera - przez te 4 sekundy, kiedy gadał. Podczas zwiększania głośności w takim wypadku zaczynałem od minimum, udawało się dojść do mniej więcej połowy (a dodam, że muzyka też cichła do minimum, a potem, wraz z narastającą głośnością Endo przy moim zgłaśnianiu, również muzyka grała coraz głośniej), po czym, gdy wyłączał się audio trener, głośność multimediów automatycznie robiła się prawie max, aż do kolejnego komunikatu Endo.
Wygląda tak, jakby Endo instalując się miało domyślnie głośność min. W przypadku jednoczesnego grania trenera i muzyki, ustawienia Endo mają priorytet. Po komunikacie znowu głośność jest max, jak domyślna mojego systemu.
Nie mogę zlokalizować ani bezpośrednio w Endo, ani w systemie androida miejsca, gdzie mogę zmienić na stałe głośności Endo :/
Edit:
Spróbuję zainstaloć musiXmatch jako default music player, wg poniższej instrukcji:
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1752698
Przetestowałem bez słuchawek, na króciutkich interwałach, aby jak najczęściej odzywał się audio coach. Do tego włączona muzyka.
Wygląda na to, że ustawienie domyślne androida: głośność > multimedia działa w przypadku Endo+muza tylko dla muzyki. Endomondo jest na najniższym poziomie głośności - dlatego nie słyszę praktycznie żadnych komunikatów podczas biegania. W trakcie tego testu starałem się maksymalizować głośność podczas komunikatów audio trenera - przez te 4 sekundy, kiedy gadał. Podczas zwiększania głośności w takim wypadku zaczynałem od minimum, udawało się dojść do mniej więcej połowy (a dodam, że muzyka też cichła do minimum, a potem, wraz z narastającą głośnością Endo przy moim zgłaśnianiu, również muzyka grała coraz głośniej), po czym, gdy wyłączał się audio trener, głośność multimediów automatycznie robiła się prawie max, aż do kolejnego komunikatu Endo.
Wygląda tak, jakby Endo instalując się miało domyślnie głośność min. W przypadku jednoczesnego grania trenera i muzyki, ustawienia Endo mają priorytet. Po komunikacie znowu głośność jest max, jak domyślna mojego systemu.
Nie mogę zlokalizować ani bezpośrednio w Endo, ani w systemie androida miejsca, gdzie mogę zmienić na stałe głośności Endo :/
Edit:
Spróbuję zainstaloć musiXmatch jako default music player, wg poniższej instrukcji:
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1752698