Obtarcia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak zapobiegac obtarciom stop przy dlugim bieganiu? Mam dwie pary butow treningowych, obie juz dobrze rozbiegane, kilkanascie par dobrych skarpet biegowych, kazda kombinacja jest bezproblemowa przy krotszych biegach (do godziny). Jednak gdy biegne dluzej dowolna z nich zawsze mnie obetrze i to w miejscach, w ktorych wczesniej nigdy nie obcierala. Jakby losowo. Czy to jest wpisane w dlugie biegi, ze musi w koncu obetrzec? Czy sa jakies sprawdzone sposoby prewencyjne, np. plastrowania czy ubierania dwoch skarpet itp.?
kamil
PKO
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napewno nie jest to wpisane w długie biegi. Ja biegam już jakiś czas, również długie wybiegania i nigdy nie miałem obtarć. Zdarzały się odciski, ale nigdy obtarcia.

pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
Awatar użytkownika
michal derbiszewski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Być może masz za mały rozmiar buta - przy krótkim wysiłku w ogóle tego nie odczuwasz natomiast, gdy stopa w takim bucie popracuje dłużej to efekt może być podobny do opisanego przez ciebie. Buty do biegania na długie dystanse kupuje się zwykle większe nawet o nr od zwykłych butów. Mi nigdy nie przydarzyło się otarcie lub nawet odparzenie i buty mam większe o jeden nr od zwykłych. Spróbuj może użyć specjalnych maści - niestety nie pamiętam nazw, przed maratonem w Krakowie każdy uczestnik coś takiego dostał - może pomoże. Albo spróbuj użyć talku do stóp.
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jedne buty mam wieksze o caly numer, drugie o pol numeru. Skarpety rozne, wlacznie z jakimis high-tech z teflonem przeciw obtarciom. Podczas biegu jest na poczatku cacy, ale po ok. godzinie zaczynam odczuwac jakis dyskomfort, co ciekawe, niemal zawsze w innej czesci stopy. Po kilkunastu minutach dyskomfort przechodzi w uciazliwe pieczenie, no a potem tu juz albo staje, albo scieram sobie noge do krwi i nie moge tydzien biegac. Obcieralo mi juz duze palce, male palce, piety, srodstopie od wewnatrz i od spodu, ostatnio nawet gorny punkt wewnetrznego sklepienia stopy, czyli w sumie miejsce majace najmniejszy konktakt z butem. Zauwazylem tez, ze jak mnie obetrze w danym miejscu, to potem dlugo w nim juz nie obciera. Co rowniez ciekawe - obciera mi zawsze albo prawa albo lewa stope, jeszcze nigdy, nawet przy najdluzszych biegach, nie mialem obtarc na obu rownoczesnie.
kamil
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zakup sobie plastry bez opatrunku. Taki cieniutkie wyglądają jak papier, długo trzymają i pozwalają utrzymać stope bez odcisków. A naprawde nie są drogie.
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

z wlasnego doswiadczenia wiem, ze istotny jest tez sposob wiazania butow. W moim przypadku istotne jest zarowno to, aby nie byly zawiazane za mocno, jak i sposob zalozenia sznurowadel. Ja od ponad roku zawiazuje w sposob majacy poprawic trzymanie buta w okolicy palcow, a znalazlem go na stronie  New Balance.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obtarcia, bąble itp mogą być powodowane przez:
1. Wszelkie niedoróbki producenta obuwia:zbyt grube szwy,  niedoszyte kawałki materiału.
2.Szwy skarpet, zwłaszcza bawełnianych- frote.
3.Wady postawy jak: platfus. Dłuższy palec lub zadarty do góry.
4.Podatność skóry- medycy nazywają taką skórę wrażliwą.
W przypadku Dr Zero mamy doczynienia z ostatnią sytuacją.
Niestety łatwiej jest mi napisać co zrobić aby je szybko wyleczyć niż co zrobić aby one nie występowały (przeszczep skóry? to chyba niezbyt realne).
Jak już wystąpią to wymoczyć nogę w 2-3% roztworze wodorowęglanu sodu (sody oczyszconej) aby ranka była  jałowa. Później aby przyspieszyć gojenie i zarazem zachować w miarę sterylność mocz kopyto w mydlinach z szarego mydła (jeśli tego brak, to weź najzwyklejsze, byle z jak najmniejszą ilością perfum i barwników, może być jakieś dla dzieci).Staraj się aby w miarę możliwości obtarcia miały dostęp powietrza (ułatwia gojenie). Czyli po domu bez skarpet. Jeśli już musisz ubrać nogi to posmaruj rankę Nitrofurazonem (przeciwbakteryjny - krajowy za jakieś 5zł) plus plasater z opatrunkiem.
W ten sposób zamiast tygodniowej przerwy- tydzień to 7 dni- będziesz miał 24 no najwyżej 48.... godzinny fajrant.
Nie wiem co dokładnie powinieneś stosować aby te obtarcia wykluczyć ale wiem wśród czego należy szukać. A mianowicie różnych talków i kremów. Niestety jest to dla mnie terra incognita.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
biegacz000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja wszelkie obtarcia eliminuję za pomocą maści Emofix. Nadaje się na to idealnie a mozna też ją stosować profilaktycznie jako mechaniczną barierę ochronną przeciw obtarciom i skaleczeniem. Sam stosuję już jakiś czas i mi pasuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ