Napiete mięsnie łydki, płaszczykowatego itp.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
krzychu123
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak jak w temacie, byłem w ostatnim czasie u fizykoterapeuty gdyż skrzypiał mi mięsień płaszczkowaty łydki (stan zapalny), miałem to samo rok temu gdzieś w tym samym czasie. Wtedy pomogły tejpy, teraz też. Ogólnie wszystkie moje kontuzje związane są z tym wszystkim co jest pod kolanem. Okazało się ze jestem okrutnym nadpronatorem (płaskostopie) i gdy biegam mięśnie spinają się, ocierają o siebie i powstaje stany zapalne. Co mogę zrobić żeby nigdy więcej nie dochodziło do takich sytuacji? Jakie buty do biegania mi polecacie (waga 58kg)? Czy może załatwić sobie jakieś wkładki?
PKO
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładnie zrób tak jak mówisz. Jeśli masz symetryczną, taką samą pronację w obu stopach to pięknie buty dobiorą Ci w sklepach dla biegacza po analizie kroku biegowego. Drugim dobrym rozwiązaniem są dobrze dobrane neutrale plus indywidualnie odciskana wkładka.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzychu123 pisze:.... byłem w ostatnim czasie u fizykoterapeuty... Co mogę zrobić żeby nigdy więcej nie dochodziło do takich sytuacji?
To tego Ci już ten fizykoterapeuta nie powiedział??

Czy Twoja nadpronacja/płaskostopie wynika z jakichś trwałych deformacji narządu ruchu czy też jego osłabienia? Jeśli to pierwsze to zaleceń nie szukałbym na forum tylko u specjalistów w realu. Jeśli to drugie to wg mnie (także) wzmacniaj mięśnie i wywal te ewentualne wkładki jak już przestaną być potrzebne - pamiętając też, że trudno wzmocnić coś, co jest troskliwie podtrzymywane.

Różne doświadczenia i raporty sugerują, że piękne dobranie butów dla nadpronatorów w sklepie na podstawie analizy kroku jest mniej piękne i skuteczne niż się często uważa.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś dawno dawno temu, na płaskostopie lekarze zalecali chodzenie boso po szyszkach sosnowych w borze sosnowym :-))

Wiosna idzie, może na bosaka nieco się poruszaj? Tańsze to i zdrowsze, niż nowe buty, nowe wkładki i fizjoterapia ;-)
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Po zlikwidowaniu stanu zapalnego, należy zrobić tylko jeddą mała rzecz:rozciągać, rozciągać, rozciągać, rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać,rozciągać, rozciągać,rozciągać i jeszcze trochę rozciągać.

Po każdym bieganiu, a w okresie rehabilitacji codziennie, również w dni niebiegowe. Rozciągać trzeba wszystkie grupy mięśni, bo nigdy nie wiadomo, co tak naprawdę przykurcza i powoduje dany problem. Zasady rozciągania i ćwiczenia - patrz dr Marszałek.

A płaskostopie i nadpronacja to dwa zupełnie inne tematy, choć często współistniejące.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ