New Balance MT101 - Trailówka z zębami.

Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Może się komuś przyda.

Kapcia nabyłem na brytyjskim amazonie za jakieś 125zł wraz z dostawą. To jest pewnie gdzieś tak z 3x taniej niż gdybym miał go kupować w kraju. Już jakiś czas wcześniej rozglądałem się za tanią trailówką na zimowe chodniki, ale perspektywa wydania 350zł za but, który ma jedynie głębsze wcięcia w podeszwie mnie nie przekonywał. Oglądałem cholernie drogie inovy i icebugi, ale rozsądek nie pozwolił wydawać 2/3 stażowego na firmę, która swoją polityką cenową szuka frajera, a nie klienta. Buty oczywiście są fajne, ale dla mnie za drogie.

Wracając do meritum. Mowa była o New Balance MT 101.

Obrazek

Z tego co sobie czytałem w necie, to but pojawił się w sprzedaży pierwszy raz w 2010 roku, a więc konstrukcja sprzed dwóch sezonów. Wiem też, że NB wypuszczał tego buta w różnych wersjach podeszwy; moja podeszwa wygląda dokładnie tak jak wyżej. Nie chcę się jakoś rozwijać w opisie tego kapcia, bo nie mam z czym go zbytnio porównać, napiszę jedynie, że cały ten kremowy(?) obszar podeszwy to jest coś w rodzaju wzmocnienia, które usztywnia buta. Zapewne to ma chronić użytkownika przed kamieniami, coś a la płytka ochronna. Warto też wspomnieć o wadzę tego rumaka. Jeden kapeć waży jakieś 190g w rozmiarze 42, a więc wybitnie lekki jegomość.

Niemniej jednak dość szybko zauważyłem dwie cechy, które mnie szybko zaczęły denerwować:
1.Zapiętek w tym kapciu jest tak niefortunnie wyprofilowany i mięśisty , że zaczął mi podrażniać lewą piętę. Na początku jednak sprawił bardzo pozytywne wrażenie, bo materiał z jakiego ów zapiętek był zrobiony jest dość ciekawy.
2.Wkładka która może konkurować z takimi killerami rynku obuwia biegowego jak Kalenji 50 (które też posiadam ;P) Kawał chamskiej, twardej gąbki.

Nie pozostało więc nic innego jak pozbyć tych dwóch cech i dalej cieszyć się z trzymania jakie daje bieżnik. Nożyczki poszły w ruch i zapiętek został pozbawiony głowy.

Obrazek

Obrazek

A wkładka, mimo ciekawych wzorków została podmieniona na jedną ze starych butów.

Efekt końcowy:
Obrazek

Obrazek

Tym oto sposobem pozbyłem się tego uwierania pięty podczas każdego kroku, a po zmianie wkładki but stał się "wygodniejszy". Oczywiście to, że mi zapiętek przeszkadzał nie znaczy, że po zakupie każdy od razu musi się go pozbywać. Ja mam najwyraźniej dziwne kopyta, świadczy o tym chociaż fakt, że problem pojawiał się tylko w lewej (tej krótszej) nodze, co jest jednak dość ciekawe bo niby stopa, która bardziej wypełnia przestrzeń buta powinna na coś takiego cierpieć, a w tym wypadku jest na odwrót.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
PKO
Awatar użytkownika
pil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:42:40
Życiówka w maratonie: 03:29:57
Kontakt:

Nieprzeczytany post

z tą ceną to musiałeś chyba dobrze trafić ;)
Obrazek
http://www.lastfm.pl/user/pil00
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Trzeba było zostawić nieco materiału tworzącego wewnętrzną ściankę, żeby przykryć nim wystającą gąbkę i skleić ze ścianką zewnętrzną. Takie wykończenie znacznie wydłuża żywotność taj części buta.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z tą ceną to musiałeś chyba dobrze trafić
Już nie ma rozmiarów, ale można było je jeszcze kupić przez dobry miesiąc odkąd do mnie przyjechały. Trzeba patrzeć, bo tam są czasami naprawdę fajne rzeczy :bum:
Trzeba było zostawić nieco materiału tworzącego wewnętrzną ściankę, żeby przykryć nim wystającą gąbkę i skleić ze ścianką zewnętrzną. Takie wykończenie znacznie wydłuża żywotność taj części buta.
Wiem o czym mówisz, ale to jest tak cienki materiał, że jak się go chciało odkleić, to się rwał, jest on solidnie przyklejony, wręcz utwierdzony. O żywotność się akurat nie martwię, ale mam w planach zrobić niewielkie, prostopadle nacięcie podeszwy gdzieś na tej wysokości:

Obrazek

O ile na wysokości śródstopia but jest "giętki" i skory to ruchów, to z racji tej kremowej płytki reszta buta jest już dość sztywna i nie sposób jej zgiąć podczas biegu. Drobne nacięcie sprawi, że zyskam możliwość manewru w jednej płaszczyźnie. Chyba rozumiem po co producent dał te wzmocnienie, ale z tego powodu but traci na elastyczności. Warto będzie pokombinować.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale osuszacze powietrza jeszcze są, czy już wyszły?
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ale osuszacze powietrza jeszcze są, czy już wyszły?
Chyba wyszły bo nie wiem o co kaman :niewiem:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja wiem. też bym wziął bo marketing mają zacny.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Z tym nacinaniem podeszwy to dość ryzykowna sprawa. Ja bym zostawił tak jak jest, i cieszył się tym jakie są. A jak chcesz coś bardziej elastycznego, to może zamów sobie te EVO za 25 głupoli w SportDirect :spoczko:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

But sie tak podobal ze zrobili nowa wersje, oczywiscie w pl niedostepny
http://www.newbalance.com/pd/new-balanc ... mon%20Drop
kalina.skapla