Od 0 do 10 km

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
mariobrosbb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam! Chcę zacząć biegać i postawiłem sobie za cel wystartować i ukończyć rozgrywany w moim mieście doroczny "Bieg Fiata". Bieg ten odbywa się na dystansie 10 km, w tym roku będzie miał miejsce 26 maja.
Chcę zacząć trening jak najszybciej, więc mam jakieś 14 tygodni na przygotowania. Mam 24 lata, 176 cm wzrostu i ważę ok. 80 kg. Aktualna kondycja bliska zeru :ble: Jedyny kontakt ze sportem to siłownia, ale nieregularnie. Kiedyś biegałem amatorsko, w pół godziny robiłem 5-6 km, ale to było ze 4 lata temu. Mój aktualny cel to przebiec te 10 km w czasie poniżej godziny.
Szukam planu treningowego, ale w Internecie jest tego tak dużo, że nie wiem który wybrać.
Najlepiej jakiś prosty, rozpisany na minuty, nie na kilometry (będę biegał w terenie a nie na bieżni więc ciężko określić dystans) i bez podanych w % intensywności bo ciężko mi to jako początkującemu określić...
Z góry dziękuję za pomoc :hejhej:
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może ten byłby dobry? Jest dośc przyjazny, a opisy bardzo pomagają przełozyć % na to, jak trzeba by pobiec i rozłozyć to sobie na : wolno, srednio, szybko....

http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=169&show=1

Z odległościami można sobie poradzić.
Moze mógłbyś zamontowac Endomondo na komórkę, albo moze masz w komórce GPSa za pomoca którego wyznaczysz sobie kilka tras na konkretne odległości?
200 metrowe odcinki mozna sobie zaznaczyć na trasie, sprajem na krwężniku.
Ja tak mam zamiar zrobić, jakims dyskretnym kolorem porobić nieduże kropki na krawęzniku trasy która biegam, bo moje wyczucie odległości lezy i kwiczy, wiec albo tak, albo na pamięć, ze od tego drzewa do tego domu jest odleglośc X.
mariobrosbb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy dam radę... Ten plan zakłada, że już w pierwszym tygodniu mam biegać 30 min, przy mojej kondycji to raczej niewykonalne...
Awatar użytkownika
Provitamina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To narazie realizuj marszobiegi z planem PUMA :)
Life is short... running makes it seem longer.

Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga

Obrazek
=========
-----
Moje endo
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ