potrzebna rada...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from yock on 10:24 pm on Nov. 22, 2003
Jak jesteś młody to może to np.choroba Sindinga-Larsena :) skoro byłeś u ortopedy to napewno sprawdził Ci objaw Soto-Hala
a może Osgood-Schlattera? Gdzie dokladniej boli? - na srodku rzepki, czy na dole , czy ponizej, czy w gornej czesci? Przyśrodkowo, centralnie czy troche z boku? I tak tego nie okreslimy (choroby)ale zwroc uwage na dokladne miejsce bolu

(Edited by ArthurP at 11:55 pm on Nov. 22, 2003)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dyskusja rozwija się wybitnie naukowo,za chwilę będziemy rozważać wpływ glikokortykosteroidów na syntezę cyklicznego AMP w mitochondriach chondrocytów stawu rzepkowo-udowego :lalala:
A Olusowi chodziło bodaj o to ,że go kolano napiernicza!
Mam dwie rady:
1.oddać się w ręce zufanego lekarza
2.Jeżeli nie pkt.1 to odpuścić sobie /do czasu ustąpienia bólu treningi/,a potem zacząć powolutku ćwiczyć
Pozdrawiam!! :hejhej:
pajdo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odczuwam bole lydek...   boli mnie zarowno lewa i prawa noga ...bol jest umiejscowiony w dolnej czesci lydki.....co to moze byc....????
Awatar użytkownika
olus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!

No to dzis zaczalem leczenie. Rehabilitacja: jonoforeza wapniowa + magnetronik. Do tego Stavomax i Movalis(przeciwzapalny). Pani doktor polecila mi Stavomax zamiast Arthrylu, bo jest po prostu tanszy- opakowanie 60 kapsulek to 42 zlote(starcza na 20 dni), a skladem ma sie nie roznic.

Teraz tylko zostalo chodzenie na zabiegi, polykanie garsci witamin i innych lekow oraz czekanie na poprawe.
A ona nadejdzie!!!!

Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje za wszystkie rady:)
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz rzeczywiśćie chondromal., nie obejdzie się bez odp. ćwiczeń mm 4.
Awatar użytkownika
olus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co do cwiczen, to wykonuje te polecone przez Kledzika(znalazlem gdzies na forum). Zastanawialem sie, czy moze nie sprobowac tych Wojtka.Nie wiem jednak, czy praca z ciezarkami jest wlasciwa przy chondromalacji?
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie najwięcej daje pływanie. Normalne, regularne, w temp 24st, czyli jak należy, a nie jakieś ciepłe bajoro typu 27st lub więcej. Kraulem, delfinem, i na grzbiecie, a unikam żabki (tak mi kazał lekarz). Raz w płetwach, raz bez, ale dzień w dzień. Jeszcze trochę, a wyleczę się z nałogu biegania i znów będę miał zdrowe nogi, a zaraz potem jakiś maraton, hehehe, po nim zabawa od nowa, czyli lekarz, hyalgan, zabiegi, rehab i pływanie. ;)

(Edited by ArthurP at 10:52 pm on Dec. 1, 2003)
Awatar użytkownika
broda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej Olas.Przeczytałem to wszystko.Co mogę napisać?? Jedynie to, że pomogę na tyle na ile będę potrafił.Trzymaj się.
Broda
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from broda on 9:13 am on Dec. 5, 2003
Przeczytałem to wszystko.Co mogę napisać?? Jedynie to, że pomogę na tyle na ile będę potrafił.Trzymaj się.
czy to znaczy że jesteś lekarzem?
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Murat on 6:40 pm on Nov. 22, 2003
W sprawie działania halganu /synviscu/ (...)-Chociaż nie powoduje on odbudowy chrząstki to jednak w artroskopii kontrolnej po kilku miesiacach od wykonania tych zastrzyków obserwuje się pokrywanie ubytków chrząstki tkanką włóknistą
Bardzi dużo kosztuje Hyalgan - jak na moją kieszeń - ale bym sie chyba zdecydowała mając pewność że daje skutek o jakim napisałeś... Do tej pory nie znalazłam nigdzie potwierdzenia, niestety- mój orotopeda w prawdzie nie zaprzeczył ale nic poza tym  :zero:
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
Awatar użytkownika
olus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mnie ortopedzi ciagle powtarzaja, ze leczenie synvisc'iem daje 80% szanse poprawy stanu stawow. Nic wiecej nie dodaja, mimo moich usilnych zapytan.

Coz...Pozostaje stosowac inne metody(ktore mi chyba w ogole nie pomogly) albo systematycznie odkladac pieniazki i sprobowac synvisc'u. Ja wierze, ze mi on pomoze!Do stracenia jest niewiele- troche malo wartych papierkow. Za to odzyskac mozna bardzo duzo...
Awatar użytkownika
gato
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

olus, dlaczego nie posłuchasz mądrych rad, jakie padły wcześniej i nie odpoczniesz pół roku od biegania?
Zaoszczędzone 1000 PLN proponuję wydać na biety na basen, przeczytaj uważnie co pisze ArthurP i inni.
Czas jest najlepszym lekarzem ;)
gato                                                
No confundas dos tazas de te con dos tetazas!
Awatar użytkownika
radosna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Quote: from cwikli on 7:51 pm on Nov. 22, 2003
Olus - Nie piszesz czy stosowałeś jakies środki przeciwbólowe/przeciwzapalne (tzw. NLPZ)? Dlaczego od razu 1000zł na leczenie o bardzo wątpliwej skuteczności? - może warto byloby podać dostawowo kortykosteroid np. Diprophos (leczenie kosztowałoby kilka złotych a ma udokumentowaną skuteczność w znoszeniu bólu stawów).
radosna
Awatar użytkownika
olus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o leki, ktore bralem to: przeciwzapalny movalis;te z glukozamina to stavomax i arthryl.

Dla mnie problemem nie jest bol. Kolana raz mnie napierniczaja, innym razem prawie nie daja znac o sobie. To nie stanowi problemu, bo z tym da sie zyc. Ciagle jednak mam nadzieje, ze kiedys wloze adidasy i wyjde na trening.

Ostatnio ortopeda z Fundacji Rozwoju Medycyny Sportowej z Warszawy stwierdzil u mnie uraz zwany "kolanem skoczka" i polecil mi rehabilitacje. Zabiegi, na ktore mialem chodzic to przede wszystkim pole radiacyjne. Niestety, nie mieszkam w Warszawie, tylko we Wroclawiu, a tu z tego co wiem nie ma urzadzen do wykonywania tych zabiegow. Zamias tego niedlugo sprobuje krioterapii, laserow, jonoforezy.

Jesli to nie pomoze(ostatnio nie pomoglo), to lekarz- ortopeda, do ktorego chodze ma mnie skierowac na artroskopie. No ale to najszybciej we wakacje...
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miałes robiony rezonans magnetyczny? Kolano skoczka to zbyt ogólna nazwa. Masz zapalenie/zmiany pozapalne/zm.pourazowe/degenerację? - leczenie jest inne!!! Rehabilitacja i dalsze postępowanie tez wynika z dobrze postawionej diagnozy.
Bardziej logiczna wydaje się być artroskopia niż podawanie hyalganu. A sterydy dostawowo sa jak najbardziej ok. ale tylko podawane przy świeżych zmianach zapalnych(MR!!!) i pod kontrolą USG.
Pływaj, spaceruj, brzuszki rób i samzadecyduj co do dalszego postępowania, bo to twoje nogi!!!!
Zyczę szybkiego powrotu na trasy biegowe.
Często mniej oznacza więcej
ODPOWIEDZ