Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jeszcze się nad tym zastanowie a wczoraj biegałem 3x1000m i 1 raz zrobilem w 3 45 2 w 4 10 3 w 3 55 i czułem sie dosyc dobrze ale chciało mi żygac po 3 biegu ale to przez to że jadłem 30 minut przed biegiem i jeszcze biegłem 500m pod ostry wiatr i prawie wogole nie mogłem przez to oddychac i cizko sie bieglo tak jakby pod gorke. Przerwy robiłem dogrzewając sie cały cykl zrobilem poprawnie??
PKO
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

peja162 pisze:jeszcze się nad tym zastanowie a wczoraj biegałem 3x1000m i 1 raz zrobilem w 3 45 2 w 4 10 3 w 3 55 i czułem sie dosyc dobrze ale chciało mi żygac po 3 biegu ale to przez to że jadłem 30 minut przed biegiem i jeszcze biegłem 500m pod ostry wiatr i prawie wogole nie mogłem przez to oddychac i cizko sie bieglo tak jakby pod gorke. Przerwy robiłem dogrzewając sie cały cykl zrobilem poprawnie??
popełniłes jeden podstawowy błąd
lepiej pobiec 4:10, 3:55 i ostatnią 3:45

Bo bieganie w taki sposób bedzie przekładało sie na zawodach, na ciezkich treningach itp - bardzo dużo osób biega na zawodach na początku mocno, w sordku sobie odpuszczaja a na finiszu jakby znów maja siły - ale lepsza jest technika wzrostowa
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok dzieki zastosuje sie do rady 1 raz biegło mi sie super szybko i wgl 2 raz pobiegłem wolniej żeby sil starczyło przed 3 a w 3 juz ostatnie metry to masakra
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a te 3' przewy robić w truchcie???
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

peja162 pisze:jeszcze się nad tym zastanowie a wczoraj biegałem 3x1000m i 1 raz zrobilem w 3 45 2 w 4 10 3 w 3 55 i czułem sie dosyc dobrze ale chciało mi żygac po 3 biegu ale to przez to że jadłem 30 minut przed biegiem i jeszcze biegłem 500m pod ostry wiatr i prawie wogole nie mogłem przez to oddychac i cizko sie bieglo tak jakby pod gorke. Przerwy robiłem dogrzewając sie cały cykl zrobilem poprawnie??
No pierwszy troche przesadziles. Ale to nie szkodzi. Teraz juz mniej wiecej wiesz, jakie tempo mozesz biec. W przyszlym tygodniu beda te intervally szly duzo lepiej i przedewszystkim lzej.

Narazie trzymaj sie tego planu az przyjdzie wiosna. Nie przesadzaj z tymi predkosciami w takie zimno.
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ok ale jescze tylko 1 pytanie jak mam te 3'przerwy to robic je w truchcie czy w marszu czy jak ??
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w truchcie - wtedy w krótszym czasie biezesz wiecej powietrza niz w marszu - dlatego szybciej sie zregenerujesz.
Postaraj sie nigdy nie bac sie i nie biegaj "ostroznie" drugiego odcinak myslac ze nie dasz rady
Bo wszystko sie sie robi wpływa na charakter osoby - nie bój sie treningów. Nie dasz rady to swiat sie nie zawali - wazne zebys próbował - czyli jak biegniesz np. 2 odninki dobrze a wiesz ze juz jest ciezko i biegasz ostatni to i tak rusz tym samym docelowym tempie i np. po 500m juz nie bedziesz miał sił - no to wtedy zwolnij - nie zakładaj z góry ze nie dasz rady i nie wytrzymasz i tak i tak dlatego przynajmniej przebiegnij czesc dystansu w tempie no a jak poczujesz ze juz nie wytrzymujesz tempa to troche zwolj ale ukoncz trening - bo to buduje charakter do walki w przyszłosci i poprawia kondycje
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki że mnie podbudowałeś bo z początku zawsze jest ciężko i trzeba jakoś to przeboleć ale dam rade
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak sobie myśle że pobiegam tym planem jeszcze cały luty i marzec a pod koniec kwietnia w sob zrobie sobie test na 1km i zobaczy sie osiągi
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tylko tak bys sie nie stresował w dniu tego testu zbytnio - zebys potem nie był drętwy ;]

mozesz zaprosic jakiegos swojego kolege, rywawala czy moze osobe która poprowadzi Ci czesc dystansu - bys poczuł chęć rywalizacji, mozesz też dużycić wiernych znajomych by Ci kibicowali - jak Ci to pomoze - jednym pomaga innym przeszkadza własna publika.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:w truchcie - wtedy w krótszym czasie biezesz wiecej powietrza niz w marszu - dlatego szybciej sie zregenerujesz.
Postaraj sie nigdy nie bac sie i nie biegaj "ostroznie" drugiego odcinak myslac ze nie dasz rady
Bo wszystko sie sie robi wpływa na charakter osoby - nie bój sie treningów. Nie dasz rady to swiat sie nie zawali - wazne zebys próbował - czyli jak biegniesz np. 2 odninki dobrze a wiesz ze juz jest ciezko i biegasz ostatni to i tak rusz tym samym docelowym tempie i np. po 500m juz nie bedziesz miał sił - no to wtedy zwolnij - nie zakładaj z góry ze nie dasz rady i nie wytrzymasz i tak i tak dlatego przynajmniej przebiegnij czesc dystansu w tempie no a jak poczujesz ze juz nie wytrzymujesz tempa to troche zwolj ale ukoncz trening - bo to buduje charakter do walki w przyszłosci i poprawia kondycje
Ladnie to opisales. :taktak:
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a bieganie pod silny wiatr to może byc strata kilkudziesięciu sekund???
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bo ja biegam po polnych drogach gdzie jest bardzo nierówno i na takim odcinku 500-600m strasznie wieje do tego na finiszu dochodzi błoto dlatego trochę żle się biega
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mozesz zwolic i na ogół sie zwalnia ale to nie biegniesz na zyciówke wiec wystarczy włożyc wiecej sił no chyba ze to jest ostatni wyczerpujacy odcinek - podobny problem miałem na treningu biegajac na stadnionie 333m i miałem przebiec 10kół i co koło miałem podmuchy wiatru w górach ok. 50km/h i mialem przebiec w okreslonym czasie - i trenera ne obchodziło ze wieje - czuł ze wieje ale wynik to wynik ma byc jaki ma byc - dlatego przerwszy odcinek przebiegłęm w czasie - a drugi pobiegłęm troche wolniej o 7sekund. ale na pierwszym odcinku złuzyłem wiecej sił niz zakładajac bez wiatru - dlatego staraj sie jak najdłuzej a zwłaszcza na pierwszych odcinkach mimo wszystko zmiescic sie w czasie a ostatni odcinek wolniej - na zawodach tez mozesz miec na 1km wiatr, deszcz - no błota raczej nie chyba ze w lesie - ale jak chcecie biegac ponizej 3min/km to jak pobiegniesz 3:10min na zawodach to nikogo nie bedzie to obchodziło czy był wiatr, deszcz, czy tornado było na stadionie :)
Wynik to wynik i czesto nasze bariery siedza tak mocno ze 3:00,01 min a 2:59,99 min to jest taka różnica jak z polski do chin :)
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gdzięs czytałem że każdy trening biegowy powinien trwać 40minut bo wtedy organizm się najbardziej mobilizuje prawda to??
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ