10 miesiecy by amator ukończył maraton
Moderator: infernal
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
...
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Jedna Twoja przebieżka to odcinek 2 km?
Life is short... running makes it seem longer.
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
-
- Dyskutant
Nie,niestety nie.
Przebieżki robiłem po drugim kilometrze biegu i były to cztery dwudziesto sekundowe biegi w szybszym tempie.
Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd, cztery czasy podane w poście to tylko czasy poszczególnych kilometrow według endomondo.
Przebieżki robiłem po drugim kilometrze biegu i były to cztery dwudziesto sekundowe biegi w szybszym tempie.
Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd, cztery czasy podane w poście to tylko czasy poszczególnych kilometrow według endomondo.
- krejpek
- Wyga
Ostatnio powtarzam to jak mantrę gdziekolwiek bym się nie pojawił na forum: uważaj na Achillesa. Zastanów się czy jutro w ogóle warto biegać, a już na pewno zaopatrz się w maść przeciwzapalną. W Polsce stosuje się naproxen (Naproxenum) możesz poszukać odpowiednika. Ostatnie dwa tygodnie spędziłem na leczeniu Achillesa bo za późno zareagowałem.
A na przyszłość: więcej rozciągania, odpychanie ściany stopą np.
Masz niezłe tempa, chciałem się lepiej przyjrzeć, ale Twój link do endo wyświetla mój profil :D
A na przyszłość: więcej rozciągania, odpychanie ściany stopą np.
Masz niezłe tempa, chciałem się lepiej przyjrzeć, ale Twój link do endo wyświetla mój profil :D
5 km - 21:00 (1. Bieg Wielkich Serc Kraków, 13.01.2013 r.)
Półmaraton - 1:36:39 (X Półmaraton Marzanny, 24.03.2013 r.)
Maraton - 3:51:08 (XII Cracovia Maraton, 28.04.2013 r.)
-
- Dyskutant
Co do tego rozciagania to juz sam nie wiem,jedni mowia "nie rozciagaj sie, nie musisz" inni " rozciagaj i to dobrze".
Mam maść i juz smaruje kolana i achillesa.
Co do linka do endo,musze sprawdzić co źle zrobiłem.Coś tam pokombinowałem moze wyswietla poprawnie teraz,daj znać czy działa,please.
Mam maść i juz smaruje kolana i achillesa.
Co do linka do endo,musze sprawdzić co źle zrobiłem.Coś tam pokombinowałem moze wyswietla poprawnie teraz,daj znać czy działa,please.
- krejpek
- Wyga
Tak to na pewno nie mówią Chodzi zapewne o to, czy przed treningiem się rozciągać. No ja wychodzę z założenia, że niekoniecznie, chyba, że naprawdę czuję, że mam wszystko poprzykurczane (rano np po przebudzeniu), ale rozciąganie w ogóle to być musi! Chcesz to możesz je robić nawet po kilku godzinach od treningu, ale rozciągać się trzeba dla uelastycznienia mięśni i ścięgien. Takiego stałego, a nie chwilowego.Pawinho pisze:Co do tego rozciagania to juz sam nie wiem,jedni mowia "nie rozciagaj sie, nie musisz"
Najlepiej wypracować w sobie konsekwencję: kończysz trening - 10 minut rozciągania. W innym przypadku te problemy będą się za Tobą ciągnąć do samego startu.
5 km - 21:00 (1. Bieg Wielkich Serc Kraków, 13.01.2013 r.)
-
- Dyskutant
Zdaje sobie sprawe z dobrodziejstw rozciagania,chodząc na siłownie długi czas sie nie rozciagałem aż w koncu wprowadziłem rozciaganie do treningu co dobrze wpłyneło na całą sylwetke, o zwiekszonym ruchu mieśni podczas treningu niewspominajac.
Powaznie znalazłem filmik na youtube gdzie jakaś legenda biegania niezalecała rozciągania.
Powaznie znalazłem filmik na youtube gdzie jakaś legenda biegania niezalecała rozciągania.
- gonefishing
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41'25"
- Życiówka w maratonie: 4h01'38"
Masz słuszną wagę i do tego wzrost, biegasz praktycznie od zera i takie tempa jak widzę na endo po 5:20, chyba dla Ciebie za szybkie. Może to jest powodem wystąpienia problemów bólowych, o których piszesz.
Co do butów minimalistycznych to nie wiem, bo nigdy nie biegałem w nich ale przy Twojej wadze mogą kolana nieco dostać - tak myślę. W takich butach to też chyba inna technika biegu, szczególnie jeśli w normalnych butach lądujesz na pięcie.
Ja bym na twoim miejscu poszukał jakichś z dobrą amortyzacją na początek i zmniejszył tempo na >6:00.
I ogólnie powodzenia
Co do butów minimalistycznych to nie wiem, bo nigdy nie biegałem w nich ale przy Twojej wadze mogą kolana nieco dostać - tak myślę. W takich butach to też chyba inna technika biegu, szczególnie jeśli w normalnych butach lądujesz na pięcie.
Ja bym na twoim miejscu poszukał jakichś z dobrą amortyzacją na początek i zmniejszył tempo na >6:00.
I ogólnie powodzenia
- mariuszuk
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 37:29
- Życiówka w maratonie: 03:02
Daj sobie spokoj z planami z netu sa to suche tabelki , ja bym zrobil tak
luty, marzec , kwiecien , biegac 3-4 tyg wolno w tempie od 5:20-6:20 czyli klepac km , w nastepne miesiace wprowadzil bym troche silniejszych akcentow, nie zapominajac o cwiczeniach przed i po .Raz w miesiacu sprawdzian na 10km moga to byc zawody lub zwykly test na tej samej trasie i pamietaj o dlugim niedzielnym biegu .Najwazniejsza sprawa to systematycznosc.
Pozdrawiam kolege po szalu.
luty, marzec , kwiecien , biegac 3-4 tyg wolno w tempie od 5:20-6:20 czyli klepac km , w nastepne miesiace wprowadzil bym troche silniejszych akcentow, nie zapominajac o cwiczeniach przed i po .Raz w miesiacu sprawdzian na 10km moga to byc zawody lub zwykly test na tej samej trasie i pamietaj o dlugim niedzielnym biegu .Najwazniejsza sprawa to systematycznosc.
Pozdrawiam kolege po szalu.
http://connect.garmin.com/profile/mariuszuk
Marathon 03:01:52
1/2 01:19:51
10k 37:29
5k 18:34
"Biegnę bo nie mogę się zatrzymać,
Moje ciało jak maszyna
Bez kontroli śmiało goni"