półmaraton w 6 tygodni - czy to możliwe?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

szybki123 pisze:Brawo runner2010 odpowiedni komentarz a potem zdjęcia z biegów ,,ukończyłem półmaraton/maraton'' i komentarze do zdjęcia ale jesteś wysportowany przepraszam z góry jeśli obrażam osobę która utworzyła ten temat ja mówię ogółem.Ja mogę w życiu nie przebiec Maratonu jeśli wiedziąłbym że złamie 30min na 10km ale co to jest 10km przecież ci co ukończą maratonu to dopiero są sportowcy lepsi od Usaina Bolta,Rudishy i Bekele przecież oni musieli więcej trenować na 42km niż na 100m.Pozdro dla tych co rozumieją i że ich też wkurzają ci BOHATEROWIE NARODOWEGO.

Haha - dzięki za poparcie. Jakkolwiek - jak ktoś np. biega parę lat i regularnie biega dychę- nawet niech będzie poniżej 33 minut - to nawet po 2 tygodniach przebiegnie półmaraton. Bo taka osoba w swoich treningach pewnie nie raz w swoich treningach biegała długie wbiegania ok 20km.
Może przebiec po 2 tyg. połówkę - ale nigdy po tak krótkim przygotowaniu nie wystartuje.
Zastanówcie się dlaczego ;)
@Szybki - ja bym chciał pozdrowić tych wszystkich, którzy chcą tylko ukończyć półmaraton/maraton i nie starają się na zawodach. Tych wszystkich, którzy nie rozróżniają treningów od zawodów. Po zawodach ma się być zaje***, a nie tak: na treningu spokojnie 25km rozbieganie i potem na zawodach może odrobinę szybszym tempem.
Co do 10km: no tak - co to jest przebiec- jak Bekele - w ok 27 min 10km. Trochę tam go nogi pobolą, ewnetualnie jeszcze jakieś mięśnie górnych części ciała itp. No to spróbujcie z tym bólem w nogach tak pobiec nawet 3km, ale bardzo szybko
PKO
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Szybki - jest pewna różnica pomiędzy chamem a głupcem, twój post niestety jest głupi i właśnie głupotą może obrażać ludzi, w sumie to może lepiej niż chamstwem, albo i gorzej może - trudno dociec.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
szybki123
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

był artykuł nawet na tej stronie i mi chodzi o to żeby doceniać inne dystanse a nie że 8000 amatorów na Maratonie Warszawskim przebiegnie go i będzie uważało się za lepszych od innych wiadomo że nie wszyscy tacy są ale są tacy dla których jedynym biegiem jest Maraton a tak na prawdę to jest najprostsze bo wystarczy tylko biegać a żeby biegać 5km to nie wystarczy założyć buty i pójść pobiegać 5km i tak codziennie.I ja mówię o tym że po co za wszelką cenę każdy chce ukończyć ten maraton?co to takiego daje?jeżeli się dobrze przygotuje to OK ale nie w 5 tygodniu strach pomyśleć za parę lat to maratony będzie się biegało po tygodniu treningów.Pozdro
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:taa... jasne
pchajcie się może od razu po 5 tygodniach trenowania do maratonów. Mniejsza z tym, że przejdziecie go w 5 godzin i potem przez miesiąc nie będziecie mogli chodzić.
Przecież satysfakcja z ukończenia półmaratonu/maratonu jest ważniejsze niż jakieś tam zdrowie czy odpowiednie przygotowanie do niego.
Macie być gorsi od jakiegoś żołnierza, który sobie ot tak na spontanie przebiegł z Maratonu do Aten? :))
Oj komuś puls podskoczył, niech żyłka nie pęknie.

A tak na przyszłość, to chodziło mi o półmaraton nie maraton. Twój ból i złość rozumiem, całkowicie. Lecz jak ktoś zauważył, świeżak z niego to nie jest, pytanie czysto formalne.

BOHATEROWIE NARODOWEGO. Ja mam swój na Śląsku, więc Warszawka mnie nie interesuje. Hanysa nie nerwujcie ;)

Ale przekażę mu,że 4x w tygodniu i powinien zbić 2h na połówce ;)

Dzięki!
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o półmaratonie (i wszystkich dystansach powyżej 10km) mam takie same zdanie
Nie należy na nich startować, bez odpowiedniego przgotowania
Awatar użytkownika
leandros
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:56

Nieprzeczytany post

okej, szanuję. Ja przygotowywuję się 12 tyg, minimum.
"Silesius non Polonus" - Anzelm Eforyn

Blog treningowy.

Komentarze.

5km - 23:02(nieof.)
10km - 47:56
21,097km - 01:46:49
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze: Nie należy na nich startować, bez odpowiedniego przgotowania
Nie ma się co przejmować :usmiech: Jak ktoś chce sobie zrobić krzywdę na siłę, to nic na to nie poradzisz :usmiech:
Zdecydowanej większości biegaczy brakuje niestety cierpliwości, a części z nich dodatkowo "wyobraźni" na co się rzucają :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Adrian26 wiesz, jak ktoś trenuje to dystans półmaratonu jest nawet przebiec bez przygotowania - jako element treningowy (albo długie rozbieganie, albo np. jako zakres).
Ale jak się półmaraton traktuje jako zawody docelowe - to inna bajka.
A odnosząc się do J. Danielsa "nie imponuje mi gość, który jest w stanie przebiec kilka maratonów i połówek w ciągu roku, który biega 90km/tydzień, jeśli nie potrafi utrzymać szybkiego tempa na 10km"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ