Komentarz do artykułu Nowa konkurencja na ORLEN Warsaw Marathon – Bieg na 10 km!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 32.43
- Życiówka w maratonie: brak
Problem może być z otwarciem tunelu dla ruchu samochodowego, miejmy nadzieję, że dla biegaczy Przydent Warszawy zrobi wyjątek i pozwoli przebiec a zawodnicy obiecają, że nie naruszą tunelu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
apropo startujących: może być tak, że albo będzie bardzo dużo dobrych zawodników, albo prawie wogóle. Bo potencjalni zawodnicy na <30' (Panowie), albo <35 z Polski mogą wybrać maraton. A jakby dychę zrobili z przewidywaną pulą za I msc. 120 tys?
To lista samej czołówki mogłaby wyglądać tak: A. Gortel, I.Lewandowska, W.Frankiewicz, A.Jawor, może Ochal (?), z mężczyzn: Chabowski, Giżyński, Szost, Gardzielewski, Burkhardt (przepraszam jeśli pomyliłem się w pisowni), może nawet Kulka by się dał namówić - wprawdzie młody jest, ale zdolny :D,
a tak: porozdrabnia się nam czołówka na 10km i 42 km.
A Ukraińcy? - ee to już nudne.
Jak organizatorzy nie mają co robić z kasą to niech ściągną Mo Faraha, albo chociaż Tariku Bekele, albo: no właśnie kogo? Macie propozycję ?:D
To lista samej czołówki mogłaby wyglądać tak: A. Gortel, I.Lewandowska, W.Frankiewicz, A.Jawor, może Ochal (?), z mężczyzn: Chabowski, Giżyński, Szost, Gardzielewski, Burkhardt (przepraszam jeśli pomyliłem się w pisowni), może nawet Kulka by się dał namówić - wprawdzie młody jest, ale zdolny :D,
Jak organizatorzy nie mają co robić z kasą to niech ściągną Mo Faraha, albo chociaż Tariku Bekele, albo: no właśnie kogo? Macie propozycję ?:D
-
- Zaprawiony W Bojach
Czy będą zawodnicy ze wschodu,... ? Punkt 10 regulaminu to zweryfikuje. Gorzej gdy zawodnicy ze wschodu przyjadą, wygrają i co ważne, dostaną pieniądze. Wytrącą nam argumenty którymi od lat ich chłostamy. Jeżeli jednak na liście startowej nie uświadczysz Ukraińca to potwierdzą się nasze tezy,...Adam Klein pisze:Mogą być zawodnicy ze wschodu.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
runner2010 pisze:apropo startujących: może być tak, że albo będzie bardzo dużo dobrych zawodników, albo prawie wogóle. Bo potencjalni zawodnicy na <30' (Panowie), albo <35 z Polski mogą wybrać maraton. A jakby dychę zrobili z przewidywaną pulą za I msc. 120 tys?
Szost, Kozłowski i Gardzielewski biegnie maraton, Chabowski w tym czasie startuje w Londynie, Giżyński ma kontuzje, a Gortel jest świeżo po kontuzji. Przewidywać można że po dwóch Kenijczyków wystawi Niebudek i menadżer z Wałbrzycha, być może niespodzianki też szykuje pan Zapała który jest głównym menadżerem maratonu. Wykluczyłbym start od teamu z Węgier którzy nie startują w biegach gdzie jest zapiska o kontroli antydopingowej
Kobiety mamy dość mocne, ale będzie dylemat czy wybrać maraton czy dyszkę. Mocne zawodniczki zapewne będą z Białorusi, Ukrainy czy Litwy, do tego zawodniczki z Afryki. Jestem ciekaw ile w pierwszej dwudziestce znajdzie się Polaków...
Bardzo ciekawym rozwiązaniem może stać się utworzenie drużyny, 4 zawodników i do podziału też niezła sumka. Na chwile obecną o starcie na dyszkę myśli Burghardt i Kłeczek
Ale ciekawy zapis jest odnośnie drużyny :
"Nagrody pieniężne w klasyfikacji indywidualnej i drużynowej nie sumują się. Czasy zawodników, którzy zajmą miejsca 1-20. nie zostaną ujęte w klasyfikacji drużynowej."
gdzie punktują zawodnicy nie sklasyfikowani w pierwszej dwudziestce. A więc jeżeli zawodnicy w pozycji 21-26 będą z jednej drużyny, zarobią więcej niż zawodnicy z pozycji 16-20...

Nawet jeszcze dalej, czyli w pozycji 35-45 zakładając że będzie to drużyna na trzeciej pozycji, zgarnia 4000PLN do podziału na czterech wychodzi po 1000 na łepka, czyli więcej niż dwudziesty w open:)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2013, 13:53 przez KRZYSIEKBIEGA, łącznie zmieniany 4 razy.
Żyje po to, by biegać
-
- Zaprawiony W Bojach
thomekh pisze:minus podatek oczywiście %-)
Po odliczeniu podatku trzecia drużyna otrzyma po 900PLN, (czyli mogą być to zawodnicy nawet na miejscach 35-45), natomiast dwudziesty zawodnik ma 720pln...
Może być zatem tak wysoki poziom że żeby zmieścić się w pierwszej pięćdziesiątce będzie trzeba złamać 33 minuty, może nawet 32 minuty:)
Żyje po to, by biegać
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
Jeśli chodzi o niektóre komentarze, że dopiero teraz pojawiła się informacja o tym biegu.
Dziś przeglądając Runner's World (na miesiąc styczeń - luty) stwierdziłem, że mogę sobie pluć w brodę. Tam jest wyraźnie napisane, że oprócz Maratonu Orlen Organizuje biegi na 3km i 10km
Jakbym to przeczytał zaraz po kupieniu gazety (jakieś 3 tyg. temu) to bym wiedział.
No więc - od końca grudnia można było się dowiedzieć o tym biegu, ale: lepiej późno niż wcale :D
Co do potencjalnych wyników: nie no - myślę, że 34' to max 30 zawodników połamie.
Dziś przeglądając Runner's World (na miesiąc styczeń - luty) stwierdziłem, że mogę sobie pluć w brodę. Tam jest wyraźnie napisane, że oprócz Maratonu Orlen Organizuje biegi na 3km i 10km
Jakbym to przeczytał zaraz po kupieniu gazety (jakieś 3 tyg. temu) to bym wiedział.
No więc - od końca grudnia można było się dowiedzieć o tym biegu, ale: lepiej późno niż wcale :D
Co do potencjalnych wyników: nie no - myślę, że 34' to max 30 zawodników połamie.
-
- Zaprawiony W Bojach
http://www.maratonypolskie.pl/wyniki/2012/domin210.pdf
Jak dotąd najmocniejsza dyszka w kraju to Dominika w Gdańsku, przy czym organizator tam weryfikował zgłoszenia i dopuszczał do biegu wybranych zawodników z czego maksymalnie po dwóch obcokrajowców z danego kraju-zatem większe szanse mieli nasi.
Odnośnie dyszki Orlenu, może być sytuacja jak to w biegach otwartych iż wystartuje 10 z Ukrainy, 8 z Kenii, ze 3 z Białorusi i powiedzmy z sześciu mocnych Polaków, tak więc za tym całkiem realne jest jak wspomniałem iż żeby być w pierwszej pięćdziesiątce to będzie trzeba zakręcić się z czasem ok 32 minut...
Jestem ciekaw kto w tym układzie wystartuje w ekidenie, Tronina tym samym głupio postąpił konkurując z Orlenem..
(A o tej dyszce było wiadomo już po konferencji PSB...)
Jak dotąd najmocniejsza dyszka w kraju to Dominika w Gdańsku, przy czym organizator tam weryfikował zgłoszenia i dopuszczał do biegu wybranych zawodników z czego maksymalnie po dwóch obcokrajowców z danego kraju-zatem większe szanse mieli nasi.
Odnośnie dyszki Orlenu, może być sytuacja jak to w biegach otwartych iż wystartuje 10 z Ukrainy, 8 z Kenii, ze 3 z Białorusi i powiedzmy z sześciu mocnych Polaków, tak więc za tym całkiem realne jest jak wspomniałem iż żeby być w pierwszej pięćdziesiątce to będzie trzeba zakręcić się z czasem ok 32 minut...
Jestem ciekaw kto w tym układzie wystartuje w ekidenie, Tronina tym samym głupio postąpił konkurując z Orlenem..
(A o tej dyszce było wiadomo już po konferencji PSB...)
Żyje po to, by biegać
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Szykuje się mega święto biegania w Warszawie już Orlen o to się postara może przed samym biegiem zachęcą jeszcze jedną niespodzianką 
Świetny pomysł z dychą na początek sezonu przyda się taki start.

Świetny pomysł z dychą na początek sezonu przyda się taki start.
http://celmaraton.blogspot.com/
Bieganie to coś więcej niż sport, to styl życia!
Bieganie to coś więcej niż sport, to styl życia!
-
- Zaprawiony W Bojach
Zaczyna być kusząco
Najpierw myślałem żeby tydzień po Wiedniu polecieć jednak OWM, choćby dla wsparcia pomysłu. Jednak jak zobaczyłem trasę, to mi się odechciało. Miała być szybka, ale ostatni raz szybką trasą to biegłem w Warszawie w 2001 roku. Wiem, że tamta trasa miała wielu wrogów, bo nudno, długie proste, itp. pierdoły. To na MW ówcześni malkontenci mają urozmaicenie, podbiegi, zbiegi, tunele, mosty, bruk
Myślałem, że trasa OWM będzie inna, ale nie jest
Natomiast dycha to zupełnie inna para kaloszy, chociaż co najmniej połowa atrakcji została, ale co tam. Dla poparcia słusznej idei może polecę
A może by tak jeszcze połówka? W tej na początku kwietnia i tak nie mam zamiaru wystartować 

-
- Wyga
Przewiduje, że przed metą będą działy się dziwne sceny, jak np. dwóch zawodników z jednej drużyny będzie na miejscach np. 18-20 (ktoś in tam krzyknie przed metą) i będą wiedzieli że 2 pozostałych jest około 30sek z tyłu. To oni się zatrzymają aby nie wejść do pierwszej 20 i zgarnąć tylko po 800pln. Zamiast tego wygrają drużynówkę i zarobią po 1500pln na głowę. Wydaje mi się, że takie kalkulację mogą mieć miejsce:)