Niskokalorycznie, smacznie, zdrowo - Pomysły Małego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Ok. Ale skoro wszystko jest policzone to wystarczy zjeść mniej. Suma kalorii porcji jest taka sama. Porcja jest mniejsza. Dla organizmu to bez znaczenia czy przyjmie 500kcal z 100g posiłku czy 200g.
Dla organizmu tak, ale jak ja mam pełny talerz albo troszeczkę na środku to zdecydowanie wolę ten pełny talerz. Nie wiem, może tylko ja tak mam i jakiś dziwny jestem, ale nic na to nie poradzę. Ten typ tak ma.

PS: W przypadku osób, które nie liczą i nie ważą zaleca się, żeby zmieniły naczynia na mniejsze. A skoro są takie zalecenia to znaczy, że chyba nie tylko ja patrzę na posiłek przez pryzmat zajmowanej powierzchni na talerzu :P
PKO
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:
kisio pisze:Ok. Ale skoro wszystko jest policzone to wystarczy zjeść mniej. Suma kalorii porcji jest taka sama. Porcja jest mniejsza. Dla organizmu to bez znaczenia czy przyjmie 500kcal z 100g posiłku czy 200g.
Dla organizmu tak, ale jak ja mam pełny talerz albo troszeczkę na środku to zdecydowanie wolę ten pełny talerz. Nie wiem, może tylko ja tak mam i jakiś dziwny jestem, ale nic na to nie poradzę. Ten typ tak ma.

PS: W przypadku osób, które nie liczą i nie ważą zaleca się, żeby zmieniły naczynia na mniejsze. A skoro są takie zalecenia to znaczy, że chyba nie tylko ja patrzę na posiłek przez pryzmat zajmowanej powierzchni na talerzu :P
•Appropriately sized plates should be roughly 8 inches in diameter. talerz powinien mieć 8 cali średnicy
•When compared to 8 inch plates, 10 inch plates that are flat hold up to 67% more calories than the 8 inch plates. W porównaniu do talerza 8-calowego - płaski talerz 10-calowy mieści do 67% więcej kalorii niż talerz 8-calowy
•If the 10 inch plate has any depth to it, it can hold as much as two times more calories as what an 8 inch plate holds. Jeśli talerz 10-calowy jest zagłębiony, to może pomieścić dwukrotnie więcej kalorii niż talerz 8-calowy.

I rysunek schematyczny z pewnego portalu http://www.chacha.com/gallery/3850/reas ... -fat/36820

Obrazek

Mały - z tym talerzem to ja też tak mam. I z rozrzewnieniem wspominam czasy, gdy moje ponad stukilowe ciało jadło muesli z mlekiem z miski ceramicznej (wielkości miednicy do mycia nóg), a teraz marne osiemdziesiąt kilka kilo je muesli z jogurtem z kubeczka do herbaty.
Obrazek
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TajPan> pozwolisz, że trochę odwrócę Twoje pytanie:

Wolisz zjeść 75g dania opartego na wszystkich składnikach odżywczych i zbilansowanego czy 200g dania o takiej samej zawartości kalorii ale pozbawionego tłuszczu?
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kisio pisze:TajPan> pozwolisz, że trochę odwrócę Twoje pytanie:

Wolisz zjeść 75g dania opartego na wszystkich składnikach odżywczych i zbilansowanego czy 200g dania o takiej samej zawartości kalorii ale pozbawionego tłuszczu?
Chłopie (jesli tak familiarnie mogę się do Ciebie zwrócić)! Nie pytaj, co ja wolę zjeść, ale co muszę zjeść. Wolałbym golonkę pieczoną z piwem, ale muszę marchwkę na parze z wodą niegazowaną :hej:

Myślę, że trzeba iść na pewne ustępstwa, czyli jeść mniej i zbilansowanie, a jeśli poszaleć :hejhej: - to na produkcie mniej kalorycznym.

Fajnie off-topikujemy wątek Małego.
Obrazek
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miejmy nadzieję, że się nie pogniewa ;)

Mogę wrzucić przepis na zupę marchewkową w ramach przeprosin ;)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pogniewa? A niby za co? Z Waszych rozmów można wiele ciekawych rzeczy się dowiedzieć :) A nauki nigdy za wiele :)
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No i popatrz- zjadłeś zielone curry i od razu wygrałeś! Gratuluję!
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuję! Jeżeli to zasługa zielonej pasty to od dzisiaj chyba będę ją dodawał do wszystkiego :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TajPan pisze: Mały - z tym talerzem to ja też tak mam. I z rozrzewnieniem wspominam czasy, gdy moje ponad stukilowe ciało jadło muesli z mlekiem z miski ceramicznej (wielkości miednicy do mycia nóg), a teraz marne osiemdziesiąt kilka kilo je muesli z jogurtem z kubeczka do herbaty.
Też wolę zjeść więcej, niż mniej, choćby to była sałata zamiast schabowego.
Ja z kolei wspominam czasy, kiedy pożerałem na raz dwa woreczki ryżu - a teraz jeden woreczek wystarcza mi na dwa razy :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gocu pisze:
TajPan pisze: Mały - z tym talerzem to ja też tak mam. I z rozrzewnieniem wspominam czasy, gdy moje ponad stukilowe ciało jadło muesli z mlekiem z miski ceramicznej (wielkości miednicy do mycia nóg), a teraz marne osiemdziesiąt kilka kilo je muesli z jogurtem z kubeczka do herbaty.
Też wolę zjeść więcej, niż mniej, choćby to była sałata zamiast schabowego.
Ja z kolei wspominam czasy, kiedy pożerałem na raz dwa woreczki ryżu - a teraz jeden woreczek wystarcza mi na dwa razy :)
Dla mnie na 2 razy idealne są woreczki Wujka Bena, które zamiast standardowej ilości 100g zawierają 125g :)
ven.
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mały, a masz w zanadrzu jakiś fajny (prosty ;)) przepis na awokado?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ven. pisze:Mały, a masz w zanadrzu jakiś fajny (prosty ;)) przepis na awokado?
No właśnie nosi mnie już od wakacji, żeby wykorzystać ten owoc, ale do tej pory tego nie zrobiłem. Aczkolwiek teraz jak wrócę z zagranicznych wojaży to może w końcu się w sobie zbiorę. A wtedy na pewno wrzucę na bloga :)
Awatar użytkownika
rusolis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ven. pisze:Mały, a masz w zanadrzu jakiś fajny (prosty ;)) przepis na awokado?
Rozciąć na pół nożem, wyjadać łyżeczką :bleble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ