Suplement na poprawe stawów

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
mario098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam 20 lat, w miarę szybko urosłem 190cm i 80 kilo. Muszę się przyznać, że od kilku lat nie uprawiałem żadnego sportu co teraz próbuje nadrobić. Biegam już od kilku miesięcy jednak mam pewna przypadłość gdyż można powiedzieć, że trzeszczą mi stawy np. kolana przy przysiadzie, łokcie barki. Zdarza się, że podczas biegu boli mnie kostka czy kolano. Dlatego poszukuje suplementu który pomoże albo zlikwiduje tą przypadłość. Ostatnio bardzo reklamowany produkt 4flex na stawy, warto zainwestować te nawet kilkaset zł w taką kurację? czy są inne suplementy o podobnym działaniu?

Pozdrawiam,
Mario
PKO
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na trzeszczenie - to nie ma pojęcia, natomiast przy bólach stawów ponoć pomagać ma imbir -
"żywy" do kupienia bez większych problemów, trzeba oskrobać nożem;

link do pierwszego z brzegu (z gugla;) artykułu podpisanego przez osoby ze stosownym wykształceniem - w drugiej części mały przegląd badań:

http://actabalneologica.pl/pl/articles/ ... aty_imbiru
pzdr
gl
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przy lekkich stanach zapalnych imbir i kurkuma
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
reno
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pocztaj o glukozaminie. ta jest ok i wychodzi dobrze cenowo:

http://www.bcaa.pl/trec/glucosamine_glu ... ps_48.html

wg mnie to jeden z ważniejszych suplementów przy sportach obciążających stawy
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z glukozaminą jest ten problem, że niby działa ale nikt tego nie udowodnił. W testach klinicznych pokonała placebo o wartość mieszczącą sie w granicy błedu. Mi zupelnie nie pomogła a mój brat miał jakieś problemy żołądkowe.
Ja stosuję 4flex lub Animal Flex.

Ponadto Twoą dolegliwość najlepiej zlikwidować treningiem. Nie przeginaj z tempem i dystansem , biegaj regularnie oraz wzmacniaj mięśnie.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gdy mamy juz poważne problemy z kolanami, takie które utrudniają nam funkcjonowanie , a ból doprowadza nas do szału nie ma co zwlekać, tylko należy wykonać USG i sprawdzić czy nie doszło do dewiacji w obrębie stawu kolanowego. Określić grubość chrząstki, stan łękotki, jej położenie i wielkość rzepki. jak nam badanie nie wykaże problemów , to trzeba skorygować trening, przyłożyć sie do techniki i zacząć sie w końcu porządnie , długo rozciągać.
Z ziółek polecam Cissus. Bierz dwa razy wiecej niż podaja na opakowaniu i po 2-3 tygodniach poczujesz różnice
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Glukozamina polecana jest w prewencji chorob zwyrodnieniowych stawow ale tak naprawde nie ma dowodow nukowych na jej skutecznosc. Sam stosowalem przes 3 misiace w roku ale ciezko powiedziec czy prwynioslo efekty (bralem zapobiegawczo). Slyszalem pozytywne opinie o Animal Flex (sam jeszcze nie stosowalem). Co do imbiru i Cissus, to pomysl wart jest sprawdzenia. Zreszta, mozna zauwazyc ogolny nawrot do ziol i ja osobiscie pojde chyba w tym kierunku.
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Reklama suplementów i ich obrót powinien być zakazany. Czym jest suplement? Jest to środek, który nie jest lekarstwem z ważnej przyczyny - nie wykazano jego skuteczności. Oczywiście, wielu producentów mówi, że to pikuś - nic nie znaczący kwit, do tego bardzo drogi, "bo wicie państwo, te badania kliniczne są bardzo drogie - cena suplementu by się podniosła", ale ja bym tego nie słuchał, skoro stać ich na reklamę w najdroższym paśmie oglądalności (60tys. zł / 30sek.) przez bity miesiąc producenci wydają miliony. Jeśli ktoś uważa, że ma dobry-skuteczny produkt, niech to udowodni i wtedy startuje z pozycji leku bez recepty. Wszystko inne to hochsztaplerka. Ktoś może mieć inne zdanie, ale... niech udowodni, że to działa, nie popierając się stwierdzeniami: "szwagrowi pomogło", "czuję, że mogę więcej", "szybciej się regeneruję", "kolana przestały mnie boleć - chrząstki się odbudowały".
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli ktoś ci wciska kit, że "chrząstka się odbuduje" po zażyciu czegokolwiek , nawet leku, to kłamie!
Jedynie przeszczep komórek macierzystych (Przykład Justyny Kowalczyk) czyni dosłownie cuda i regeneruje. Poważnych zmian/dewiacji w obrębie tkanek stawowych nie da sie zregenerować ani lekami ani suplementami.
Awatar użytkownika
aro05
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak juz niedawno pisalem, dajac przyklad Francji, suplementy na bazie Glukozaminy nie sa na liscie lekow refundowanych (mimo ze czesto polecane sa przez reumatologow w prewencji), poniewaz badania naukowe nie wykazaly skutecnosci.
Gizela
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mogę śmiało polecić suplement Vital3. Jest on w postaci kropli (3 dziennie na czczo) a opakowanie wystarcza na 6 tygodni a nie na 2 jak w wypadku 4flexa, wychodzi taniej, jest łatwiej przyswajalny.
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

apaczo pisze:Przy lekkich stanach zapalnych imbir i kurkuma

Jakieś graniczne ilości? Ile tej kurkumy dziennie i imbiru żeby miało działanie terapeutyczne a nie tylko smakowe?
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze: Jakieś graniczne ilości? Ile tej kurkumy dziennie i imbiru żeby miało działanie terapeutyczne a nie tylko smakowe?

jem surowy imbir od ok. roku, więc swego czasu trochę szperałem - niestety, w Internecie, jak zwykle, pełno jest anonimowych porad, a dużo mniej tekstów podpisanych przez specjalistów;

ja w każdym razie wcinam ok. 10-15 gramów dziennie (surowego) i żyję;)
jest to ponoć odpowiednikiem 10krotnie mniejszej dawki suszonego

http://www.cyberbaba.pl/produkty-spozyw ... iczy-imbir

oczywiście, musiałbym się sklonować, aby stwierdzić, czy mi ten imbir cokolwiek pomaga na tzw. bóle stawów;
osobiście uważam, że musiałbym chyba żreć go niemal kilogramami, aby osiągnąć reakcję organizmu porównywalną z zażyciem 150 mg dicklofenaku (jak w podano poprzednio podlinkowanym tekście, tzn.:
http://actabalneologica.pl/pl/articles/ ... aty_imbiru);

jak chodzi o preparaty apteczne, to producenci podają dawkowanie-
swego czasu coś takiego łykałem, guzik dawało;

na koniec jeszcze dwa linki:
http://www.czytelniamedyczna.pl/3538,wl ... oscoe.html
http://www.domzdrowia.pl/91197,solgar-i ... wia.pl.pdf
pzdr
gl
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cava pisze:
apaczo pisze:Przy lekkich stanach zapalnych imbir i kurkuma

Jakieś graniczne ilości? Ile tej kurkumy dziennie i imbiru żeby miało działanie terapeutyczne a nie tylko smakowe?
Fachowa literatura o mówi o dawkach 1-2g/dobę Kurkumy( przeciwwskazania to niedrożność dróg żółciowych) i Imbir 2-4g/dobę ( przeciwwskazania wrzody żołądka i dwunastnicy, ciąża)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ