Grzesiek - vox populi

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W sumie to dopiero za miesiąc. Teraz spokojnie mogę trzymać (w obecnych warunkach) T10-T15 na tempówkach do 10', bez zmęczenia, więc mam nadzieję, że w lutym dam radę i 40 minut tak polecieć (a docelowo, choćby na zawodach, trzeba przecież tym tempem lecieć całą dyszkę na przykład;)
Kiprun
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wywiad bardzo fajny.A III zakresem w BNP się nie przejmuj,szybko też trzeba biegać.A na zawodach to niby w jakim zakresie się biega,chyba prócz maratonu to tylko 3 zakres :bum:
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokładnie, Krzychu :hej:
Trzeba budzić się z zimowego letargu i powoli na zakresy wchodzić :)
A podpowiedzcie mi może od razu, na przyszły tydzień mam jednostkę z ogólnie nazwanym fartlekiem.
Waham się między:
5 x 3'/2'/1' - na przerwach, jak czas odcinka
a
6'/5'/5'/4'/4'/3'/2'/1' - na przerwach, jak czas odcinka

Lepiej krótsze, czy dłuższe interwały?
acer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

Krzychu ja nie twierdzę że nie trzeba szybko biegać ale wydawało mi się, że tempo na 10k robimy tylko podczas interwałów lub krótkich biegów tempowych. To co zaproponował Grzegorz to wychodzi min. 8 km dobrego zasuwania z I zakresu przeskakujemy od razu w III zakres ... ale może o to chodzi.
Ja dopiero uczę się treningów ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
concordia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1h 3min

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:W sumie to dopiero za miesiąc. Teraz spokojnie mogę trzymać (w obecnych warunkach) T10-T15 na tempówkach do 10', bez zmęczenia, więc mam nadzieję, że w lutym dam radę i 40 minut tak polecieć (a docelowo, choćby na zawodach, trzeba przecież tym tempem lecieć całą dyszkę na przykład;)
Grześ, a zdradź mi, co oznacza to T10-T15? Bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia :usmiech:
Faktycznie niezłą breję w sobotę mieliście, jak dla mnie to śnieg mógłby już stopniec :usmiech:
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możliwe, że masz rację, Wieśku, co do "środka" takiego wybiegania, może T21 zamiast T15 bardziej by pasowało, to fakt :)

Patrycja, T10,T15,T21 - to zakresy tempa, jakie z kalkulatora wychodzą Ci jako tempa startowe na dychę, pietnastaka i połówkę :)
Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

Ostro ostatnio dajesz :bum:
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

acer pisze:Krzychu ja nie twierdzę że nie trzeba szybko biegać ale wydawało mi się, że tempo na 10k robimy tylko podczas interwałów lub krótkich biegów tempowych. To co zaproponował Grzegorz to wychodzi min. 8 km dobrego zasuwania z I zakresu przeskakujemy od razu w III zakres ... ale może o to chodzi.
Ja dopiero uczę się treningów ;)
Fakt przeskok jest trochę brutalny :hej: ,ja po I zakresie robię 3-5km II zakresu,a na końcu wchodzę w 3-4km III zakresu (T10-T15)i ostatni kilometr do odcięcia :hahaha: Ale szkoły są różne i jak trenuje wg.planu nie powinien wiele zmieniać.Napewno się nie przetrenuje przez ten jeden trening,a poczuje na pewno :bum:
Grześku co do fartleku,to ma być to na samopoczucie i nie trzymałbym się ściśle planu,zwłaszcza,że to ma być w terenie pofałdowanym...miej z tego treningu przyjemność...mocno,ale nie zajezdnia :taktak:
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamilwroblewski78 pisze:Ostro ostatnio dajesz :bum:
Kamil, treningów dużo, ale jednak w luźnieszym tempie niż wcześniej. Na spokojnie, mimo wszystko :)
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:Ale szkoły są różne i jak trenuje wg.planu nie powinien wiele zmieniać.Napewno się nie przetrenuje przez ten jeden trening,a poczuje na pewno :bum:
Grześku co do fartleku,to ma być to na samopoczucie i nie trzymałbym się ściśle planu,zwłaszcza,że to ma być w terenie pofałdowanym...miej z tego treningu przyjemność...mocno,ale nie zajezdnia :taktak:
Tu się przyznam, że akurat te treningi, o które pytał Wiesiek, to tak trochę sam wymyśliłem ;)
Więc może powinno tam być trochę tempa półmaratońskiego, żeby nie oberwać od razu T10 w łeb :hej:
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przeglądałem Twój zmodyfikowany plan.Dobrze to rozplanowałeś.W ostanim i przedostatnim tyg.masz interwały 10x1km i 5x2km i jest to biegane na 90%Hrmax.Moim zdanie to jest właśnie tempo półmaratońskie i ćwiczenie jego do zawodów.Więc nie będzie to jakiś trudny akcent,a bardzo przydatny przed Marzanny.Ja w swoim planie mam takie jednostki tempa połówkowego jak 12x1km,2x5km i na tydzień przed zawodami 10km ciągłego w tym tempie... :hej:
A BNP lepiej się rozpędać spokojnie..to mocny bodziec treningowy,nie ma przerw na wolniejsze tempo jak w interwałach.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi też się ten nowy plan podoba, jak próbuję na zimno, z boku spojrzeć. 5 w tygodniu to było zbyt ciężkie, powoli odbierało przyjemność z biegania. A dziś trening na papierze wyglądał już konkretnie, a zrobiłem go na luzie. Fakt, że teraz pulsometr w domu zostaje, więc nie wiem, jakie miałem HR, ale zmęczenie prawie zerowe (zwłaszcza teraz, jak to porównam z reakcją organizmu na treningi sprzed dwóch tygodni, choć fakt, że tempówki nie były w jakimś nadzwyczajnym tempie), a radość dzisiaj wielka. Dobrze, że rano weszła ta jednostka, bo teraz widzę, że pada śnieg, pewnie z przyczepnością już gorzej.

Jeszcze tak sobie pomyślałem, czy zakresy i tempa brać z kalkulatora dla mojego obecnego PB na dychę, czy może dla 1:54:59 na połówkę, jak w założeniu? Różnica niewielka, parę sekund na km, ale jednak.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:
Jeszcze tak sobie pomyślałem, czy zakresy i tempa brać z kalkulatora dla mojego obecnego PB na dychę, czy może dla 1:54:59 na połówkę, jak w założeniu? Różnica niewielka, parę sekund na km, ale jednak.
Jeśli to kilka sekund to nie ma to znaczenia.Ale brałbym z 1:55 na 21km,łatwiej będzie Ci trenować T21.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak też myślałem, że lepiej posiłkować się tempem docelowym, zwłaszcza, że plan nie jest "na wynik", tylko ogólny, gdzie samemu trzeba odpowiednie tempo dobierać.
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

E tam, tempo w okolicach 7...Mi dzisiaj Garminiak tak zastrajkował, że jak załapał sygnał, to pierwszy kaem pokazał mi 11z czymś tam :hahaha:
ODPOWIEDZ