Ruszyły zapisy na 8. Półmaraton Warszawski

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

tomek_runner pisze:Organizatorzy powinni chyba trochę inaczej załatwić zmianę regulaminu.
tzn. jak? referendum narodowe w tej sprawie przeprowadzić? toż to ich impreza, nikogo innego. to oni nią zarządzają i decydują
info na stronie, w socialmediach i mailingu to aż nadto

aczkolwiek zgadzam się z tezą że przy organizacji imprez biegowych przyjąć się powinno ogólną zasadą konsumencką:
w sytuacji gdy regulamin imprezy zmieniono po moim zarejestrowaniu, obligatoryjne dla organizatorów powinno być umożliwienie mi bezkosztowego wycofania się z imprezy
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
PKO
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze: aczkolwiek zgadzam się z tezą że przy organizacji imprez biegowych przyjąć się powinno ogólną zasadą konsumencką:
w sytuacji gdy regulamin imprezy zmieniono po moim zarejestrowaniu, obligatoryjne dla organizatorów powinno być umożliwienie mi bezkosztowego wycofania się z imprezy
O trafiłeś w same sedno!

Ale żeby nikt mnie tu nie posądził o malkontentyzm! impreza w zeszłym roku mnie zachwyciła i naprawdę liczę że w tym roku będzie również udana. Oby ekipa od PMW i MW dalej trzymała wysoki poziom! i w przyszłym roku ustalą limit 15k i podniosą go później do 20K :hej:
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem o co chodzi. Jaki zwrot kosztów po zmianie regulaminu?

Co najmniej w 3 punktach Regulaminu Organizator zastrzega sobie prawo aby tego nie robić. Decydując się na start akceptujemy regulamin.
Pierwszy punkt, który mówi o tym to kwestia bezzwrotności raz uiszczonej opłaty.
Drugi to informacja o tym, że Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia dodatkowej puli numerów startowych.
Trzeci, że prawo do wiążącej i ostatecznej interpretacji regulaminu ma tylko Organizator.

O co zatem kaman?

Pomijam kwestię, że jeszcze w takim tłumie nie biegłem i chętnie to zrobię :).
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:Jaki zwrot kosztów po zmianie regulaminu?
kiedy zmienia się regulamin - powinienem mieć możliwość wycofania się z imprezy. inaczej sankcjonuje się jednostronną zmianę dwustronnej umowy.
Pierwszy punkt, który mówi o tym to kwestia bezzwrotności raz uiszczonej opłaty.
tak, znane zagranie, po odejściu od kasy reklamacji nie uwzględnia się
Drugi to informacja o tym, że Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzenia dodatkowej puli numerów startowych
. "poza pulą podstawową 9000"
Trzeci, że prawo do wiążącej i ostatecznej interpretacji regulaminu ma tylko Organizator
a nie sąd na przykład.

ja dodam więcej:
Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania biegu lub jego przerwania bez podania powodów.
Opłata raz uiszczona nie podlega zwrotowi ani przeniesieniu na innego zawodnika.
to jest dopiero kombinacja szach-mat. zwłaszcza że
Wiążąca i ostateczna interpretacja niniejszego regulamin przysługuje wyłącznie organizatorowi 8. Półmaratonu Warszawskiego
no, ale wszyscy akceptowali ten regulamin, więc nie ma nic złego w odwołaniu biegu i zainkasowaniu wpisowego, prawda?

nie czepiam się konkretnie warszawskiej połówki. jestem pewien że żaden z uczestników nie poznałby ze stuprocentową pewnością czy biegnie w ośmio- (prawdopodobna liczba uczestników przy limicie 9 tys), czy dziesięciotysięcznym tłumie.
ale faktem jest że w organizacji imprez biegowych nie stosuje się standardów konsumenckich.
jak mi operator telefonu, czy kablówki zmieni regulamin - mogę się od niego natychmiast wypisać.
jak regulamin zmieni organizator imprezy, to umowa kupna-sprzedaży ciągle mnie obowiązuje. choć może mi się już nie podobać.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No ciekaw jestem czy jest tak jak w przypadku operatora, że zmiana regulaminu upoważnia do wypowiedzenia umowy. Jeśli tak, to żaden zapis w regulaminie tego nie wyklucza a można jeszcze oberwać karę za klauzule niedozwolone. No i FMW powinna wszystkich, którzy już opłacili pisemnie poinformować w terminie 14 dni i wtedy mają 14 dni na wypowiedzenie. Tylko czy ten przepis ma tu zastosowanie?
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer,
opisywałem stan faktyczny, a ten jest taki, że regulamin mówi to co mówi. Punkt o dowolnym zwiększeniu puli numerów nie mówi nic o tym, że ponad 9000. Punkt o ostatecznej interpretacji regulaminu przez Organizatora także nie mówi nic o możliwości odwołania się do sądu bo Regulamin nie jest umową cywilno-prawną. Albo go akceptujemy i biegniemy albo nie.
Zgadzam się, że zapisy co do bezzwrotności opłaty startowej kłócą się z prawem handlowym bo kupując każdy produkt w nietkniętym stanie mogę go zwrócić bodajże w ciągu 7 dni bez podania przyczyny. Start jest produktem, który kupuję i normalnie mogę taki produkt używać (wystartować) albo odsprzedać.
Regulamin to regulamin. Czy zgodny z prawem? Nie wiem, być może w niektórych punktach nie, ale nie o tym traktuje mój post.
pawson
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50'31''

Nieprzeczytany post

=================

śr., 2013/01/16 - 11:19
Rozpoczął się sezon polowania na "zające". Jak co roku grupa pacemakerów będzie pomagać pozostałym uczestnikom Półmaratonu Warszawskiego w utrzymaniu odpowiedniego tempa od startu do mety. Zające poprowadzą na wynik: 1:25, 1:30, 1:35, 1:40, 1:45, 1:50, 1:55, 2:00, 2:15 i 2:30.

Poszukujemy prowadzących na czasy: 1:30, 1:35, 1:50, 2:15, 2:30.

Kandydat na pacemakera powinien mieć ukończone co najmniej dwa półmaratony i legitymować się wynikiem o minimum 5 minut lepszym od zakładanego czasu biegu. Pacemakerzy mogą liczyć na bezpłatny udział w biegu oraz specjalne koszulki techniczne.

Osoby zainteresowane udziałem w biegu w charakterze "zająców" prosimy o kontakt pod adresem:.........

______
pawson

Obrazek
tomek_runner
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39:32

Nieprzeczytany post

no to w tym roku zasadzam się na 1:35, może już jest wśród nas zając na ten czas? a może ktoś również wybiera się w tym kierunku :lalala:
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:Punkt o dowolnym zwiększeniu puli numerów nie mówi nic o tym, że ponad 9000.
no właśnie mówi
w poprzedniej wersji regulaminu (zalinkowałem go) 9000 to liczba uczestników zarejestrowanych przez internet, a możliwość zwiększenia puli odnosi się do zawodników zapraszanych przez organizatora (elita+VIPy).
w tej chwili żadnego limitu nie ma. trudno więc mówić o przyznaniu dodatkowej, konkretnej puli. limit został całkowicie zniesiony.
zresztą, to dla mnie bez znaczenia czy nowy regulamin jest w zgodzie ze starym regulaminem, skoro oba kłócą się z moim poczuciem sprawiedliwości
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

f.lamer,
ok.
Nie mogłem otworzyć tego linka. W takim razie tutaj masz rację.
Dopóki będzie taki popyt na imprezy, daj Boże jak najdłużej, doputy o regulaminach zgodnych z naszym poczuciem sprawiedliwości chyba nie będzie mowy. Z dwojga złego chyba wolę aby numery rozchodziły się na pniu niż startować w garstce osób.
BTW to też uważam, że zapisy w stylu, że nie można przenieść opłaty na innego użytkownika, to trochę jak to nazwałeś szach mat, ale jeszcze by tego brakowało, żeby nam się "koniki" chcące sprzedać pakiet po 300 zł przed biegiem pojawiły :).
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

radslo1 pisze:zapisy w stylu, że nie można przenieść opłaty na innego użytkownika, to trochę jak to nazwałeś szach mat,
adekwatna jest też nazwa "nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?"
radslo1 pisze: jeszcze by tego brakowało, żeby nam się "koniki" chcące sprzedać pakiet po 300 zł przed biegiem pojawiły :).
na jednym jednym z warszawskich biegów (nie, nie tych organizowanych przez FMW) planowałem wspólny start z żoną. zapisaliśmy się oboje, ale żona spietrała się że nie da rady - to miał być jej debiut. no i nie opłaciła w terminie. w końcu zdecydowała się gdy było już za późno. ja opłaciłem, ale na wyścigu nadzwyczajnie mi nie zależało. za to żona była początkującą biegaczką i dostałaby motywacyjnego kopa.
poprosiłem więc mailowo o zmianę moich danych osobowych. odmówiono mi, bo "tu, w regulaminie pisze".
w efekcie żona pobiegła z moim numerem. tego regulamin nie precyzował.
Now, self-destruction…
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Przypominam, że możliwość odstąpienia od umowy terminowej istnieje tylko wtedy, kiedy nowe zasady są niekorzystne dla konsumenta. Nie możemy odstąpić od umowy z operatorem telekomunikacyjnym, dlatego, że obniżył ceny połączeń. Nie możemy też odstąpić od umowy jeżeli operator wprowadził nową, korzystniejszą ofertę, która bardziej by nam odpowiadała.
Awatar użytkownika
hugra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:40 Bieg Niepodleś
Życiówka w maratonie: 4:07:51

Nieprzeczytany post

Osobiście uwazam,że było to celowe i taktyczne zagranie organizatora biegu celem zgarniecia wiekszej puli. Co jakis czas ukazywał sie komunikat o zmniejszajacej sie puli pakietów startowych zaznaczajac,że nie liczy sie to kto kiedy sie zapisal ale to kto wplaci najszybciej ten dostanie pakiet.Po jakims czasie, gdy rzesza biegaczy zapisanych do biegu zaczęla szybko wpłacac pieniądze organizator postanowił zarobic jeszcze więcej bo wiedzial juz, ze grupa zgloszonych przekracza o kilka tys liczbe mieszczacą się w limicie i odblokował limit.Plan osiagnął a teraz zarobi dużo wiecej :taktak:
5km--19:56, 10km--43:40 , 21.097km--1:40:36 ,42.195km--4:07:51
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

hugra pisze:Osobiście uwazam,że było to celowe i taktyczne zagranie organizatora biegu celem zgarniecia wiekszej puli.
Po prawdzie, też mam takie odczucie, natomiast mimo, że zapisałem się już pierwszego dnia, w żaden sposób nie czuję się oszukany. Jeżeli są w stanie ogarnąć organizację biegu dla kilkunastu tys. osób, to niech to robią z korzyścią dla siebie i dla biegaczy.
swietymateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

ale tu polsko. podejrzewam, że NIKT z Was (chyba, ze zajmujecie się zawodowo imprezam masowymi-a i wtedy będzie to trudne) nie zauwazy różnicy pomiędzy 9 a 15k.
Nie kumam po co ta cała dyskusja. Czujecie się w jakiś sposób poszkodowani? Nie zmieniono dystansu, daty i innych KLUCZOWYCH parametrów biegu. Zmienia się tylko ilość uczestników.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ