Kurczak po meksykańsku a`la Mały

Może ktoś skorzysta. Moje pomysły nie są ani oryginalne, ani wyszukane. Staram się po prostu jeść zdrowo i mieścić się w wyliczonym, dziennym bilansie energetycznym.
Niestety nie jest to kubeł na kawę tylko zwykła miseczka :D Mam 2 takie duże kubki (0,5l i 1,0l), ale to naczynie z napisem Coffee to normalna miseczkapit78 pisze:Haha, fajnie to wygląda w kubanie na kawę :D
Tego fixa to można by zastąpić warzywami i przyprawami, bo pomimo tego, że NIBY bez konserwantów i glutaminianu, to pewnie ładują tam inny syf.
W końcu czymś trzeba zagęścić.
Wiadomo, że to więcej roboty, ale przykładowo sos pomidorowy z pomidorów jest o niebo lepszy od takiego ze słoja.
Skład:det_gittes pisze:Mam nadzieję, że ten fix meksykański nie jest aż tak chemiczny i niezdrowy, bo też go dość regularnie spożywam w bardzo zbliżonej jak u Ciebie formie - i też sporo w ciągu ostatnich 6 miesięcy zrzuciłem. A czerwona fasola jest pyszna, i jem jej całkiem sporo, na przykład w super prostej sałatce z pomidorem, czerwoną cebulą i słonecznikiem, z oliwą z pestek winogron i octem winnym.
Nie mogłem przypomnieć sobie tego słówka :Dhurben pisze: Jeżeli chodzi zaś o "podsmażenie" na suchej patelni migdałów to chyba się nazywa prażenie.
Smażenie zawsze ma związek z tłuszczem.
Niestety producent jak zwykle nie napisał, ile w tym jest soli. Zresztą jak w większości gotowych fixów i przypraw. Sól wszakże najtańsza.maly89 pisze:Skład:det_gittes pisze:Mam nadzieję, że ten fix meksykański nie jest aż tak chemiczny i niezdrowy, bo też go dość regularnie spożywam w bardzo zbliżonej jak u Ciebie formie - i też sporo w ciągu ostatnich 6 miesięcy zrzuciłem. A czerwona fasola jest pyszna, i jem jej całkiem sporo, na przykład w super prostej sałatce z pomidorem, czerwoną cebulą i słonecznikiem, z oliwą z pestek winogron i octem winnym.
papryka (10%), pomidory, skrobia, mąka pszenna, sól, ekstrakt drożdżowy suszony, cukier, kukurydza (4%), cebula, tłuszcz roślinny, przyprawy: czosnek, pieprz cayenne, imbir, kolendra, kmin, pieprz. Warzywa i owoce suszone: 39%, przyprawy suszone: 5%.
Nie wygląda to mocno chemicznie, ale faktycznie tak jak zauważyło parę osób w komentarzach - lepiej samemu dodać nieco przypraw i warzyw