o szok..
a ja naiwnie myslalam, ze wyniki tej pani to efekt talentu i dlugoletniej ciezkiej pracy..
Komentarz do artykułu Wioletta Kryza i Wiesław Piętka zawieszeni
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- DOM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:27
- Życiówka w maratonie: 2:36:045
Ustawą o kulturze fizycznej z dnia 3 czerwca 1984 r. zabroniono stosowania w sporcie środków farmakologicznych i innych substancji dopingowych. W dniu 16 listopada 1989 r. minister Spraw Zagranicznych Rządu Rzeczypospolitej Polskiej podpisał Konwencję Antydopingową Rady Europy. Konwencję tę 3 lipca 1990 r. ratyfikował Prezydent RP.
W 2010 r. weszła w życie ustawa o sporcie, która wprowadziła zmiany w definicji dopingu, w zakresie podmiotowym , oraz przewiduje penalizację podawania substancji zabronionych osobom przygotowującym się lub uczestniczącym w rywalizacji sportowej.
Uczestniczącym w rywalizacji sportowej - niezależnie od posiadanych licencji. Tak przynajmniej wynika z Ustawy o sporcie (na szczęście zostały zmienione ustalenia z 2005 odnoszące się tylko do zawodników z licencją). http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... 09.06.2012
Niestety kwestia karania przedstawia się baaaardzo enigmatycznie *art. 43
W 2010 r. weszła w życie ustawa o sporcie, która wprowadziła zmiany w definicji dopingu, w zakresie podmiotowym , oraz przewiduje penalizację podawania substancji zabronionych osobom przygotowującym się lub uczestniczącym w rywalizacji sportowej.
Uczestniczącym w rywalizacji sportowej - niezależnie od posiadanych licencji. Tak przynajmniej wynika z Ustawy o sporcie (na szczęście zostały zmienione ustalenia z 2005 odnoszące się tylko do zawodników z licencją). http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dn ... 09.06.2012
Niestety kwestia karania przedstawia się baaaardzo enigmatycznie *art. 43
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Dom, ja niestety odmiennie interpretuję zapisy ustawy o sporcie. Zapis art. 43, ust. 6 oddaje karanie za doping w formie postępowania dyscyplinarnego polskim związkom sportowym. Nie jestem członkiem PZLA i nie podlegam postępowaniu przed jego organami dyscyplinarnymi. Jest możliwość mądrego skonstruowania regulaminu zawodów by nie wypłacać nagród naszprycowanym triumfatorom ale nie istnieje możliwość przeprowadzenia postępowania dyscyplinarnego i dyskwalifikacja amatora na jakiś czas, bo dyskwalifikacja to właśnie pozbawienie licencji.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Chciałoby się napisać "niestety", ale jest dokładnie tak jak napisałeś.olekpp pisze:Dom, ja niestety odmiennie interpretuję zapisy ustawy o sporcie. Zapis art. 43, ust. 6 oddaje karanie za doping w formie postępowania dyscyplinarnego polskim związkom sportowym. Nie jestem członkiem PZLA i nie podlegam postępowaniu przed jego organami dyscyplinarnymi. Jest możliwość mądrego skonstruowania regulaminu zawodów by nie wypłacać nagród naszprycowanym triumfatorom ale nie istnieje możliwość przeprowadzenia postępowania dyscyplinarnego i dyskwalifikacja amatora na jakiś czas, bo dyskwalifikacja to właśnie pozbawienie licencji.