Komentarz do artykułu Test Suunto - AMBIT
-
- Zaprawiony W Bojach
no oczywiście, lap avg pace, pokazuje tempo średnie z bieżącego odcinka.
tempo poprzedniego lapa też jest, zrobiłem takiego Appa, poszukaj na movescountcie "last lap pace" albo "last lap pace hopefully" bo nie pamiętam w tej chwili które działa.
tempo poprzedniego lapa też jest, zrobiłem takiego Appa, poszukaj na movescountcie "last lap pace" albo "last lap pace hopefully" bo nie pamiętam w tej chwili które działa.
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Dzieki,masz jakieś porównanie ambita z 910 Garmina? Akurat posiadam 910 i planuje zmienić.Biegam ultra i maratony.Garmin jest fajny, ale ciekawy jestem tego Suunto:)
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44 min
Na stronie www.dcrainmaker.com swego czasu widziałem dosyć dobre porównanie suunto (na nowej wersji 2.0) z 910.
-
- Zaprawiony W Bojach
zukow, nie, nie mam niestety.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
910xt
+ odrobinę stabilniejszy wysokościomierz
+ można sobie popływać
+ wg mnie ma czytelniejszy wyświetlacz
- brak możliwości przeglądnięcia pomiarów wysokości z poziomu zegarka
- beznadziejnie działająca opcja Vertical Speed ( chyba, że coś zmienili ostatnio, ale nie sądzę )
Ambit
+ kompas ( jak używasz )
+ bardzo dobre wykresy przebiegu wysokościowego trasy z poziomu zegarka
+ pomiar temperatury ( jak korzystasz )
+ bardzo dobrze działające nawigowanie po trasie
+ można się Geocaching pobawić ( jak lubisz )
+ opcja Suunto App Zone ( imho Climb counter jest super
)
+ wg mnie solidniejsze wykonanie
+ dobrze działająca opcja Vertical Speed
+ Movescount ( co kto lubi, wg mnie ciekawszy od Garmin Connect , choćby ze względu na opcję podsumowań i dość dobrą analizę )
- Movescount tylko przez neta
- nie można definiować ekranów w zegarku bez podłączenia do komputera
- jak korzystasz z treningu interwałowego to w trakcie samego treningu nie zmienisz już żadnych parametrów ( ja nie korzystam jakoś specjalnie więc dla mnie to żaden minus )
+/- trzeba się przyzwyczaić do innego stylu Menu zegarka
+/- jak wciśniesz na chwilę przycisk Pause bo np przebiegasz przez drogę to w Movescount zlicza ci to jako kolejnego Lapa
+ odrobinę stabilniejszy wysokościomierz
+ można sobie popływać
+ wg mnie ma czytelniejszy wyświetlacz
- brak możliwości przeglądnięcia pomiarów wysokości z poziomu zegarka
- beznadziejnie działająca opcja Vertical Speed ( chyba, że coś zmienili ostatnio, ale nie sądzę )
Ambit
+ kompas ( jak używasz )
+ bardzo dobre wykresy przebiegu wysokościowego trasy z poziomu zegarka
+ pomiar temperatury ( jak korzystasz )
+ bardzo dobrze działające nawigowanie po trasie
+ można się Geocaching pobawić ( jak lubisz )
+ opcja Suunto App Zone ( imho Climb counter jest super

+ wg mnie solidniejsze wykonanie
+ dobrze działająca opcja Vertical Speed
+ Movescount ( co kto lubi, wg mnie ciekawszy od Garmin Connect , choćby ze względu na opcję podsumowań i dość dobrą analizę )
- Movescount tylko przez neta
- nie można definiować ekranów w zegarku bez podłączenia do komputera
- jak korzystasz z treningu interwałowego to w trakcie samego treningu nie zmienisz już żadnych parametrów ( ja nie korzystam jakoś specjalnie więc dla mnie to żaden minus )
+/- trzeba się przyzwyczaić do innego stylu Menu zegarka
+/- jak wciśniesz na chwilę przycisk Pause bo np przebiegasz przez drogę to w Movescount zlicza ci to jako kolejnego Lapa
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
http://ergo-sklep.pl/webpage/suunto-amb ... -wady.htmlzukow2 pisze:Dzieki,masz jakieś porównanie ambita z 910 Garmina? Akurat posiadam 910 i planuje zmienić.Biegam ultra i maratony.Garmin jest fajny, ale ciekawy jestem tego Suunto:)
Pytanie o pływanie na basenie: czy 910 prawidłowo wskazuje dystans czy ma tendencję do przekłamywania?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
na standardowych basenach ( 25m / 50m ) liczy bez przekłamań. Jak masz jakieś udziwnione baseny w stylu hotelowym to czasem się pogubi zwłaszcza gdy nie akcentujesz dość mocno odbicia nogami.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Właśnie... Generalnie to 910 zlicza mi baseny prawidłowo, ale jeśli zacznę robić dziwne ruchy to zegarek wariuje
I tak było ostatnio: przepłynąłem może ze trzy długości 25 m, a tu na wyświetlaczu 250 m. Później znowu coś dodał, ale także w międzyczasie nie zliczał kolejnych długości... W sumie jednak pokazał wszystko tak jak powinno być.

- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
jak jeszcze go posiadałem to też robił takie numery - np nie zatrzymałem go i rozmawiając z kumplem machałem rękami w basenie - podliczał jakieś długości etc, ale potem jak się zaczynało normalnie pływać to wracał do żywych 

- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Rockduck z tego co widzę miałeś Garmina i masz Suunto.Tak subiektywnie- który lepszy? 

Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
-
- Zaprawiony W Bojach
odpowiedź chyba mocno zależy od tego do czego go używasz... i jakie masz priorytety.
-
- Zaprawiony W Bojach
ostatnio 2 razy robiłem test baterii. raz wyszło 14h 15 min a drugim razem niewiele ponad 13h. link:
http://www.movescount.com/moves/move100 ... M.facebook
widać, jak ambit zamknięty w biurze krąży po okolicy :P
http://www.movescount.com/moves/move100 ... M.facebook
widać, jak ambit zamknięty w biurze krąży po okolicy :P
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
powiem przewrotnie- największy sentyment mam do fenixa, ale dostałem Ambita i z niego korzystam. Jak Ci opcje pływackie nie są potrzebne to Ambit i 910 XT są praktycznie takie same- wiesz, jeden ma takiego plusa, a drugi takiego bądź innego minusa
myślę , że mając 910 i wymieniając na Amibta dokonasz zmiany kosmetycznej, zyskasz fajny i solidny wygląd, dostaniesz ciekawy portal Movescount który naprawdę działa. Stracisz rozbudowane opcje interwałów z poziomu zegarka- bo w trakcie treningu nic nie zmienisz ( możesz sobie różne profile ustawić i najwyżej zmieniać, ale to jest trochę dziwne ) , stracisz też możliwość dodania jakiegoś ekranu w trakcie treningu, wycieczki etc- to akurat czasem denerwuje, ale najzwyczajniej w świecie trzeba zrobić różne profile i z tego korzystać- ot taki mały urok Suunciaka

myślę , że mając 910 i wymieniając na Amibta dokonasz zmiany kosmetycznej, zyskasz fajny i solidny wygląd, dostaniesz ciekawy portal Movescount który naprawdę działa. Stracisz rozbudowane opcje interwałów z poziomu zegarka- bo w trakcie treningu nic nie zmienisz ( możesz sobie różne profile ustawić i najwyżej zmieniać, ale to jest trochę dziwne ) , stracisz też możliwość dodania jakiegoś ekranu w trakcie treningu, wycieczki etc- to akurat czasem denerwuje, ale najzwyczajniej w świecie trzeba zrobić różne profile i z tego korzystać- ot taki mały urok Suunciaka