kalorie wskazania
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Liczba spalanych kalorii to zawsze jakieś oszacowanie i jako takie zawsze obarczone jest błędem. Jednak urządzenia Garmina korzystają z dosyć skomplikowanych algorytmów (wykorzystujących informacje o użytkowniku, pracy serca i przebytym dystansie) i starają się być jak najbliższe prawdy. Jeśli znasz język angielski, możesz przeczytać dokładniej jak to jest liczone: How calorie measurement works on Garmin fitness devices.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Wydaje mi się, że są dużo dokładniejsze niż choćby endo czy tanie pulsometry. Mi np. pulsometr Crane Sport/MEdion pokazywał jakieś kosmiczne wartości - 45-60 minut biegu - ponad 2000 kcal [sic!] Endo pokazywało np. około 1000 kcal a garmin pokazuje 500-600 kcal. A propos garmina.... ktoś obczaił taki parametr "kcal/tłuszcz"? Czyżby to było wskazania ilość spalonych kalorii z tłuszczu?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
nie, nie o to mi chodzi
W FR310XT oprócz wyświetlania spalonych kalorii czyli trybu "kalorie" można wyświetlać parametr zatytułowany "kalorie-tłuszcz" i o to mi chodzi:) Co ten tryb wyświetla i co przelicza? 

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja z kolei, i to w kilku miejscach, czytałem, że kg tłuszczu to ok 8000ckalvaldi100 pisze:Gdzieś czytałem że spalenie około 16000cal to utrata 1kg tłuszczyku.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Nie to nie to. Miałem ta funkcję w moim poprzednim tanim pulsometrze, która oczywiście jest funta kłaków wartaDybkos pisze:W pulsometrze onhrytm 300 mogę sprawdzić ile spaliłem kalorii a także ile gram tłuszczu jeśli o to Ci chodzi.

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
uwazam ze sa przezwoite - nie wiem czy znajdziesz gdzies 100% dane z tego ile kalorii spalies - i nawet wydaje mi sie ze AŻ tak szczegółowe dane nie sa potrzebne - to tak jak biegamy z gpsem i czy zmierzy nam 9,8km czy 9,6km to nie jest to koniec swiata.valdi100 pisze:Witam
Na ile można wierzyć pulsometrom "Garmin" co do wskazań spolonych kalorii?
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
meszka pisze:Ja z kolei, i to w kilku miejscach, czytałem, że kg tłuszczu to ok 8000ckalvaldi100 pisze:Gdzieś czytałem że spalenie około 16000cal to utrata 1kg tłuszczyku.
Po pierwsze - nie 8000kcal, tylko 9000kcal (spalenie 1g tłuszczu daje 9kcal, 1g węglowodanów lub białek - 4kcal, około oczywiście).
Po drugie - organizm ludzki nie pali samego tłuszczu podczas wysiłku, wiec _być_może_ na te 16000 wydatkowanych kcal przypada zaledwie 1kg tłuszczu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:21
Przyjmuje sie ze 9kcal/g jesli liczysz jedzone tluszcze do bilansu. Jesli chodzi o palone kalorie z tluszczyku zapasowego to przyjmuje sie 7kcal/g. Stad moga sie pojawiac wartosci 8kcal jako wartosc srednia lub 16kcal jako suma tych dwoch (ale po co komu ta suma ?).