Merrell Trail Glove

mc42
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

dzięki, działa :usmiech:
10k - 00:39:50; 21,1k - 1:26:38;
PKO
bartosz_
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

A propos dygresji o wiązaniu butów:
http://www.ted.com/talks/terry_moore_ho ... shoes.html
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartosz_ pisze:A propos dygresji o wiązaniu butów:
http://www.ted.com/talks/terry_moore_ho ... shoes.html
Najlepszym źródłem informacji o sznurowaniu butów z jakim się zetknąłem jest wspomniana w podanym tutaj wcześniej artykule strona: Ian's Shoelace Site. Zawiera bardzo wiele informacji, w tym o sposobach przewlekania sznurowadeł oraz o różnych węzłach, a wszystko okraszone diagramami, animacjami i filmikami. Chociaż trudno w to uwierzyć, to naprawdę bardzo wiele osób źle wiąże buty. Okazało się że ja także robiłem "węzeł babuni" :bum:

Trzy rzeczy z którymi, jak uważam, szczególnie warto się zapoznać to:
  • Ian's Fast Shoelace Knot - najszybszy sposób (poprawnego) wiązania butów. Początkowo wygląda jak jakaś sztuczka magiczna, a bardzo łatwo się go nauczyć. Ten węzeł nie powinien się rozwiązywać, poza przypadkami naprawdę "śliskich" sznurówek.
  • Ian's Secure Shoelace Knot - jeszcze bardziej pewny sposób wiązania sznurówek, także bardzo prosty do nauczenia. Według autora strony jeszcze nigdy nie zdarzyło mu się by rozwiązał się samoczynnie, nadaje się więc świetnie dla biegaczy i do innych aktywności. Dla mnie ten węzeł oznacza koniec z "podwójnym" wiązaniem sznurowadeł.
  • Straight Bar Lacing - sposób przewlekania sznurowadeł który powinien być bardziej korzystny dla biegaczy ponieważ zmniejsza nacisk na grzbiet stopy.
mc42
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:50

Nieprzeczytany post

trochę mi te buty uciskają Achillesy, nie wiem czy się rozciągną, czy szybciej się kontuzji nabawię. Niby zapiętek miękki, ale zbyt napięty i pochylony w stronę achillesa
10k - 00:39:50; 21,1k - 1:26:38;
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy ktoś biegający w Merrellach Trail/Sonic Glove mógłby polecić antypoślizgowe nakładki na buty? Chodzi mi o takie, które będą się trzymały na swoim miejscu (centralnej częsci sródstopia).
Kupiłem http://www.go-sport.pl/go-sport/kampani ... on-slip-ii i mam taki problem, że część pod śródstopiem w czasie biegu przesuwa się do wewnątrz, a ta na pięcie na zewnątrz. Generalnie działa, ale nie biega się zbyt komfortowo. Myślę, że spowodowane to jest kształtem podeszwy Merrelli
Wychodzę właśnie z ITBS i nieokreślonego problemu z mięśniem dwugłowym, i wolę dmuchać na zimne (to jakby ktoś pytał, czy nie lepiej biegać bez tych nakładek).
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ