Herbata

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam

Moje pytanie będzie krótkie? Herbata dobrze nawadnia organizm czy odwadnia? Jest sporo różnych opinii na ten temat i nie ukrywam, że liczę na jakąś fachową odpowiedź :ble:
PKO
sakii
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to jest dzielenie włosa na czworo. W herbacie jest teina, czyli jakby herbaciana kofeina, która jest moczopędna. Z drugiej strony herbata to napój, który jest z wody, a przede wszystkim ma korzystne działanie ze względu na obecność przecwiutleniaczy (szczególnie w zielonej i białej).
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej
Herbata tak do końca nie nawadnia z teoretycznego punktu widzenia, niemniej jednak uważam że nawadnia, jak każdy inny płyn z tego powodu iż 99,9999999999 to H2O. :)
Nie mylcie proszę właściwości moczopędnych(choć są znikome) z nawadnianiem bo to dwa inne światy...
Nie ma co wchodzić tak głęboko w herbatę bo można dostać hopla :)

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko jest dla ludzi w odpowiednich dawkach.
Pijcie herbatę jeśli wam smakuje i nie myślcie o odwodnieniu
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Krzychu M
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie herbata(choc raczej słaba)to podstawowy płyn po za wodą oczywiście.
Może dlatego,że nie lubię kawy.
Gizela
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Krzychu M pisze:U mnie herbata(choc raczej słaba)to podstawowy płyn po za wodą oczywiście.
Może dlatego,że nie lubię kawy.
Ja tez nie przepadam za kawą, chociaż czasem napije się mrożonej frappe. Lubię herbatę i chętnie ja pijam, ale zauważyłam, ze ze względu na zawartość garbników bardzo wysusza mi ona śluzówkę gardła. Zwłaszcza wtedy kiedy piję ja niesłodzoną, a taka lubię najbardziej. Kiedy dodam cukier i cytrynę jest ok. Więc kiedy np. biegam, pijam tylko wodę. A herbatę zostawiam na zimę.
Fitness4You_pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To zależny jaką herbatę pijesz, ma to spore znaczenie bo każda herbata ma inne działanie, zielona działa na dobre trawienie i odpręża nie odwadnia, czerwona działa pobudzająco.
Napary owocowe mają działanie zdrowotne dobrze oczyszczają organizm.
Z tego co mi wiadomo to herbata nie odwadnia organizmu tak jak np kawa która jest moczopędna jak piwo.

Pozdrawiam
Sklep Fitness4you.pl - sprzęt fitness i sportowy.

bieznietreningowe.pl,orbitreki.pl,
stacjonarnerowerytreningowe.pl

- wszystko co powinniście wiedzieć, a do tej pory baliście się zapytać
adamina
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm, pytanie jest dziwne. Bo jednego nie rozumiem, który biegacz pije herbatę podczas biegania??? Ja nie znam takiego przypadku.
dobrze jest czasem pobiegać
Awatar użytkownika
Martyna_K
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adamina, to Ty nie zabierasz termosu na trening...? :ojoj: :hahaha:
Awatar użytkownika
det_gittes
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:14

Nieprzeczytany post

Martyna_K pisze:Adamina, to Ty nie zabierasz termosu na trening...? :ojoj: :hahaha:
:spoczko: :hahaha:
pola102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi[1]. Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu "ziele" podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.
despedidas en granada - Pozdrawiam Mart1k4e
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pola102 pisze:Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi[1]. Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu "ziele" podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.

Mam wrażenie, że WIKIPEDIA założyła sobie konto na bieganie.pl...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ