Moje boje z Garminem :(
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 43:51
- Życiówka w maratonie: brak
Po trzykrotnej wymianie fr610 (rdzewiejąca koperta + zawieszanie) postanowiłem kupić 910XT (w czwartek 10.01.2013) uradowany z nowego zakupu postanowiłem wypróbować nowy sprzęt. Moja radość nie trwała zbyt długo, okazało się, że zegarek, który ma trzymać 20h z gps trzyma 20h ale w normalnym trybie
Oczywiście dziś zadzwoniłem do serwisu i oczywiście znów poinformowano mnie, że zegarek zostanie wymieniony na nowy
Wszystko fajnie, serwis na najwyższym poziomie (ogromny plus) ale niestety moje zdanie o produktach firmy Garmin zostało bardzo mocno osłabione
Obydwa produkty to flagowe zegarki Garmina (oba za niemałe pieniądze) i taka klapa. Ma m nadzieję, że do 4 razy sztuka i nowa 910 zmieni moje zdanie o zegarkach Garmin 
-
Kolaj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Co masz na myśli w zaznaczonym fragmencie? Dla tego zegarka tryb normalny to tryb z włączonym GPS-em. W przeciwieństwie do 610-ki on nie ma trybu "power save". Owszem, można wyłączyć GPS ale to raczej wymaga dodatkowego klikania. Na dzień dobry jest włączony.szymcu pisze:Moja radość nie trwała zbyt długo, okazało się, że zegarek, który ma trzymać 20h z gps trzyma 20h ale w normalnym trybie
Fakt, że nigdy jeszcze nie mierzyłem, ile czasu on jest w stanie pociągnąć na baterii. Dla mnie wystarcza, że na mecie maratonu miałem jeszcze 3 kreski z 4 (a "biegłem" grubo powyżej 4h). Więc chyba mierzyć nie będę, bo póki co, jestem zadowolony
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

Na myśli mam to, że przy wyłączonym GPS zegarek trzyma max 24hKolaj pisze:Co masz na myśli w zaznaczonym fragmencie? Dla tego zegarka tryb normalny to tryb z włączonym GPS-em. W przeciwieństwie do 610-ki on nie ma trybu "power save". Owszem, można wyłączyć GPS ale to raczej wymaga dodatkowego klikania. Na dzień dobry jest włączony.szymcu pisze:Moja radość nie trwała zbyt długo, okazało się, że zegarek, który ma trzymać 20h z gps trzyma 20h ale w normalnym trybie
Fakt, że nigdy jeszcze nie mierzyłem, ile czasu on jest w stanie pociągnąć na baterii. Dla mnie wystarcza, że na mecie maratonu miałem jeszcze 3 kreski z 4 (a "biegłem" grubo powyżej 4h). Więc chyba mierzyć nie będę, bo póki co, jestem zadowolony
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach

raczej nie będziesz zadowolony z nowej 910xt
nie sądze żeby ten zegarek był projektowany do noszenia go ot tak na wyłączonym GPS i jeśli nie ma funkcji normalnego zegarka jak 610, 210, 110, fenix to nie pociągnie ci dłużej niż te 24h.
nie sądze żeby ten zegarek był projektowany do noszenia go ot tak na wyłączonym GPS i jeśli nie ma funkcji normalnego zegarka jak 610, 210, 110, fenix to nie pociągnie ci dłużej niż te 24h.
-
Kolaj
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Nie ma. GPS można wyłączyć i zyskać dodatkowe kilka godzin ale nie dni czy tygodnie, jak w 610.rockduck pisze:raczej nie będziesz zadowolony z nowej 910xt![]()
jeśli nie ma funkcji normalnego zegarka jak 610[...]
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach

taka jego natura, że to typowo treningowe urządzenie i nic na to się nie poradzi- on BEZ GPS jest pewnie cały czas w gotowości , czeka na urządzenia ANT , manewruje wysokościomierzem etc etc etc
Włączasz go przed i wyłączasz po bieganiu, pływaniu czy tam rowerowaniu
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

No to mnie trochę zmartwiliścierockduck pisze:taka jego natura, że to typowo treningowe urządzenie i nic na to się nie poradzi- on BEZ GPS jest pewnie cały czas w gotowości , czeka na urządzenia ANT , manewruje wysokościomierzem etc etc etc
Zawsze jeszcze mogę go sprzedać i zostać przy 610
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ładowania 910 czy Wam też naładowanie na 100% zajmuje jakieś 30 minut? Wydaje mi się, że to jest trochę za krótko ale może się mylę
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

Czyli chyba mogę wnioskować, że jednak z moją baterią w 910 coś nie tak. Dziś wysłałem 910 do serwisu, zobaczymy za parę dnimeszka pisze:Miałem 310xt, a to chyba taka sama bateria i ładował się, od 0 do pełna, ok 2 godziny
-
meszka
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: brak
Z drugiej strony, bateria może taka sama, ale ładowarka może inna. Z fizyki orłem nie byłem, ale z tego co pamiętam, jak prąd o większym natężeniu dasz, to może i szybciej się naładuje...? Jeśli nie bredzę oczywiście 
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

Ładowany był i z kompa i normalnie (zawsze tak samo)meszka pisze:Z drugiej strony, bateria może taka sama, ale ładowarka może inna. Z fizyki orłem nie byłem, ale z tego co pamiętam, jak prąd o większym natężeniu dasz, to może i szybciej się naładuje...? Jeśli nie bredzę oczywiście
-
meszka
- Zaprawiony W Bojach

To rzeczywiście coś za szybko. Właściwością wyeksploatowanych akumulatorów jest to, że się szybko ładują. To się wiąże ze spadkiem pojemności. Krótko się ładuje i krótko pracuje.
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

Dokładnie tak jak piszesz. Zgadzam się z przedmówcami, że jest to zegarek stricte do treningu ale nienormalne jest to, że przy wył GPS, przy wył podświetleniu zegarek nie trzymał 24h
-
meszka
- Zaprawiony W Bojach

Ja kiedyś zrobiłem test mojej Fr305. Włączyłem zegarek z podświetleniem non stop, wyłączyłem GPS i odłożyłem na półkę. Wytrzymał 23 godziny. Podczas gdy z GPS bez podświetlania wytrzymuje 10h. Jednak takie testy są generalnie przy akumulatorach li-ion nie wskazane.
Tych baterii nie można całkowicie do zera rozładowywać, bo tracą sprawność, szybciej się starzeją. Zawsze te 10% musi zostać.
Zwróć uwagę, że po komunikacie o rozładowanej baterii, Garmin jeszcze spokojnie ok 2 godzin pociągnie, to jest ten zapas.
Tych baterii nie można całkowicie do zera rozładowywać, bo tracą sprawność, szybciej się starzeją. Zawsze te 10% musi zostać.
Zwróć uwagę, że po komunikacie o rozładowanej baterii, Garmin jeszcze spokojnie ok 2 godzin pociągnie, to jest ten zapas.
- szymcu
- Zaprawiony W Bojach

Do myślenia dało mi już to, że zegarek tak szybko się ładuje. Nie do końca mogę się zgodzić z tym, że jako zegarek nie będzie trzymał tyle co 610. Fr 610 podobnie jak 910 cały czas "czuwa na ANT+" jedyna różnica to taka, że w 910 jest wysokościomierz barometryczny.