Komentarz do artykułu SKORA Base – dla tych butów zrobisz wszystko...

Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sylwek, a sprawdziłeś, gdzie Skory powstają? :jatylko:
Czy to jest Made in China wraz z tysiącem innych wzorów butów, czy mała firemka w Kanadzie (nie USA), która zatrudnia parenaście osób i szyją to ręcznie?
Generalnie póki nie znamy procesu produkcji, nie warto poruszać drożyzny butów.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cena Form jest dobrze zbilansowana w odniesieniu do produktow wielu innych firm.

Wysoka cena jest takze pociagnieciem marketingowym, podobnie jak w sprzedazy luksusowych aut.
Kazdy chce podkreslic wlasna niepowtarzalnosc a zakladanie popularnych modeli Nike tego nie zalatwia.
Rezultat - SKORA jest dobrze rozpoznawalna marka na amerykanskim rynku choc np. Altra wybila sie jeszcze lepiej.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To może kilka faktów:
Skora to firma amerykańska. Siedziba jest w Portland (OR). Są tam zdaje się 4 osoby + konsultanci "na przychodne". Mikroprzedsiębiorstwo. Ale dzięki temu udało się np. przeprowadzić wywiad dla bieganie.pl bezpośrednio z właścicielem firmy.

Buty są produkowane w Chinach. Gdyby były produkowane w Meksyku to byłyby zwolnione z cła a więc tańsze. Skórzane ok 8% a tekstylne o 17%. Ale nie są. Najprawdopodobniej istnieją jakieś inne czynniki decydujące o tym, że buty powstają właśnie w Chinach a nie w Meksyku.

Natomiast teoria, że oto Polak w USA wpadł na pomysł zrobienia butów o swojsko brzmiącej nazwie żeby sprzedać je w Polsce jest, jakby tu powiedzieć... ciekawym przykładem intelektualnej ekwilibrystyki. Najwyraźniej jej twórca nie ma pojęcia jakich nakładów pracy i pieniędzy wymaga stworzenie czegoś od początku a potem jeszcze uzyskanie zwrotu z takiej inwestycji. Obawiam się, że nasz rynek jeszcze nie jest tym, dla którego ktoś będzie chciał ponosić takie nakłady. Zwłaszcza, że tu wszędzie spisek i każdy chce wyciągnąć więcej za mniej.

T.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Natomiast teoria, że oto Polak w USA wpadł na pomysł zrobienia butów o swojsko brzmiącej nazwie żeby sprzedać je w Polsce jest, jakby tu powiedzieć... ciekawym przykładem intelektualnej ekwilibrystyki.
Ouch. Zabolało :oczko: Ja jestem tylko koniem, tak że nie oczekujcie ode mnie zbyt wiele.

Widać, każdy rozumie czytany tekst tak jak chce. Nie będę niczego prostować, ani się boksować, bo takie dyskusje na forach prowadzą tylko do nieporozumień. Ciekaw jestem jaki procent ceny tego buta ze skóry kozła (ahh, jak ja lubię to wyszczególniać :hej:) stanowi marketingowa bańka. Pewnie by się okazało, że moglibyśmy go wtedy mieć za 200zł :sss: :hejhej:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:Ciekaw jestem jaki procent ceny tego buta ze skóry kozła (ahh, jak ja lubię to wyszczególniać :hej:) stanowi marketingowa bańka.
Pewnie tyle samo co w innych butach wykonanych z kolei ze skóry Yaka notabene też podobno do "naturalnego biegania" :hahaha:

Sylw3g aby zaistnieć na rynku producentów obuwia do biegania, trzeba albo mieć niezły bajer, albo naprawdę innowacyjny produkt, a najlepiej jedno i drugie. Jest pewna firma, której się to udało to INOV-8. Nieźle też poszło staremu graczowi NB na rynku butów do naturalnego biegania... fajny but MT10 + zajebista reklama z American Jesus Christ Superstar zrobiły swoje. Tak się kreuje popyt. Niestety ostatnio popyt chyba słabnie albo przynajmniej nie rośnie wystarczająco szybko, bo na nowym NB M080, który wygląda na but typowo trailowy, widnieje napis "multisport". To pewnie efekt tego spisku "antyminimalistów", który wykrył Qba :oczko: :hahaha:

btw. ja czekam na buty do biegania ze skóry strusia, inne mnie nie interesują :spoczko:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, 18:17 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:
Sylw3g pisze: btw. ja czekam na buty do biegania ze skóry strusia, inne mnie nie interesują :spoczko:
tylko, że jeżeli takie powstaną, to i tak będą tylko w wersjach mini i/lub maxi - żeby można było nadmuchać marketingową bańkę (albo dwie bańki). a dobrych butów ze skóry strusia nikt nie zrobi :D
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ida do mnie buty "Ninja" czyli B2R. Bajerem w tym przypadku jest osoba Erica Ortona, wymienionego w ksiazce Born To Run.

Cena na poziomie $100, czyli dosc umiarkowana.

Firma powstala z funduszy triatlonisty zamieszkalego w Atlancie, zajmujacego sie sprzedaza akcji.

Jak na dzisiaj nie widze jakiegos szalu wokol firmy; chyba marketing mocno kuleje.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM skóra strusia ma mnóstwo zalet. Znaleziono dla niej już zastosowanie w sporcie, robi się z niej np. ekskluzywne siodełka do... kolarek :hahaha:

Aby nie było, buty też się robi:
Obrazek
Trampki marki Just Cavallize ze skóry strusia... cena ok 1000 PLN :hej:
Zwróćcie uwagę, na drop bliski 0 i elastyczną podeszwę... stąd już krok do "minimalizmu", brakuje tylko stosownej ideologii :hahaha:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, 18:33 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze: Trampki marki Just Cavallize ze skóry strusia... cena ok 1000 PLN :hej:
Zwróćcie uwagę, na drop bliski 0 i elastyczną podeszwę... stąd już krok do "minimalizmu", brakuje tylko stosownej ideologii :hahaha:
o! to niespodzianka! biedne strusie. żeby tylko ktoś nie dostrzegł tej niszy rynkowej, bo będzie z nimi cieniutko ;)
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No co ty WojtekM, to przecież skóra ze strusi hodowlanych, takie dzikie mogą w swoim wolnym życiu zostać poranione, a ślad takiego zranienia zostaje na skórze. Hodowlane jak są zadbane lepiej się na skórę nadają.

I WŁAŚNIE TAK RODZI SIĘ POMYSŁ NA BIZNES :tonieja: :hahaha:
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar7 pisze:No co ty WojtekM, to przecież skóra ze strusi hodowlanych, takie dzikie mogą w swoim wolnym życiu zostać poranione, a ślad takiego zranienia zostaje na skórze. Hodowlane jak są zadbane lepiej się na skórę nadają.

I WŁAŚNIE TAK RODZI SIĘ POMYSŁ NA BIZNES :tonieja: :hahaha:
ale ja kocham wszystkie strusie: i te wolne - biegające swobodnie przez interior, i te hodowlane też :(. nie, nie, nie!!! 0 drop mnie nie przekona! ;)
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buty do biegania ze skóry wieloryba... :tonieja:
To by było coś...
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:Buty do biegania ze skóry wieloryba... :tonieja:
To by było coś...
Eee tam* :ojnie:

Ale Sylw3g pomyśl o butach do biegania dla wielorybów to dopiero byłoby coś. !!

* - Wieloryby są pod ochroną... nie wolno na nie polować dla celów komercyjnych i pewnie w ogóle by zakazano połowów wielorybów, gdyby nie Japończycy.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

* - Wieloryby są pod ochroną... nie wolno na nie polować dla celów komercyjnych i pewnie w ogóle by zakazano połowów wielorybów, gdyby nie Japończycy.
Nie pozostaje więc nic innego jak czekać na przedsiębiorczego Japończyka :taktak: (Można to podciągnąć pod opiekę zdrowotną - bieganie = zdrowie)
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To mało prawdopodobne, bo nawet jakby się znalazł taki Japończyk, to Asics a już na pewno Mizuno, które jak powszechnie wiadomo przewodzą w międzynarodowym spisku zmierzającym do zdyskredytowania butów minimalistycznych, a już na pewno do zatrzymania fali rewolucji minimalistycznej, nie dopuszczą do tego :spoko:
Sylw3g trzeba być czujnym :ojoj: , Antyminimalista nigdy nie śpi !!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ