Wczoraj byłam u lekarza stwierdzono u mnie na bilansie jeszcze wcześniej ze szkoły (szkoda że dopiero wieku 17 lat!!) że mam nie równe talerze biodrowe, zrobiono mi zdjęcie RTG zmierzono nogi i wyszło że mam lewą krótszą nogę i skrzywienie kręgosłupa lewostronne na odcinku lędźwiowym. Byłam w szoku ; O Badania rodzice mi robili zawsze regularnie z przyczyn rodzinnych i wszyscy twierdzili że wszystko ze mną ok, aż tu nagle krzywy kręgosłup ale mniejsza z tym. Mam cały czas nosić wkładki do lewego buta 1 cm i ćwiczyć:
1. Leżenie na brzuchu - pływanie żabką
2. Leżenie na brzuchu - Nożyce pionowe z nogami prostymi w kolanach (ruchy jak przy pływaniu crawlem)
3. Leżenie na plecach - głębokie oddechy na zmianę: klatką piersiową i brzuchem
4. rowerek nogami
5. marsz w wysokim wspięciu na palcach z książką na głowie
6. Leżenie na plecach, stopy zaczepione o dolny sprzęt domowy od spodu. Siad od pozycji takiej, aby tułów był ustawiony do podłogi pod kątem 45 stopni. Ręce założone na karku,
7. opuszczanie i wznoszenie kończyn górnych
Mam je wykonywać codziennie.
Pani doktor była tak uprzejma że tak naprawdę nic więcej się nie dowiedziałam i nie mam pojęcia skąd się to wzięło i czy to wgl da się wyleczyć, każde moje pytanie spławiała "nie kombinuj" ! ;/ Jedynie co powiedziała że mogło to wyniknąć z tego że w okresie niemowlęcym miałam wąskie biodra i nosiłam jakąś specjalną pieluchę (nie pamiętam nazwy, przepraszam ) Nie mam pojęcia czy to ma jakiś związek ze skrzywieniem
Czy ktoś z was też miał może podobnie (skrzywienie i krótka noga) ??
Ale napisałam tutaj głównie dlatego że chciałam zapytać czy w takim wypadku mogę biegać i czy mi to nie zaszkodzi albo być może pomoże w jakimś stopniu?
Już od dawna planowałam zacząć biegać a tu nagle krzywy kręgosłup, dlatego pytam tutaj bo nie chcę sobie zrobić większej szkody niż mam.
Przy okazji jeżeli bieganie nie będzie mi szkodzić to moglibyście polecić jakieś w miarę dobre buty jak dla lajka za w miarę przystępną cenę?

Z Góry bardzo dziękuję!