ITBS - moje boje
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
Dwa bardzo ciekawe linki dot. ITBS:
1. Rozciąganie
http://b-reddy.org/2012/03/04/the-best- ... etch-ever/
2. Głębsza diagnoza problemu i rozwiązania
http://runningwritings.blogspot.com/201 ... tions.html
W dużym skrócie: rozciąganie samego pasam nie ma sensu, to słabo rozciągliwe ścięgno. Pracować (rozciąganie, rolowanie wałkiem/butelką, wzmacnianie) trzeba nad mięśniami, głównie mięśniami odwodzącymi biodro: napinaczem powięzi szerokiej (ang. TFL, tensor fasciae latae) oraz pośladkowym średnim (gluteus medius). Tam jest źródło problemu.
Wyniki badania Fredricsona i spółki pokazują, że 6 tygodni ćwiczeń wzmacniających te mięśnie spowodowało zanik kontuzji u 22 z 24 zawodników w czasie eksperymentu (http://physio-optima.ca/bibliotheque/bit.pdf).
Może to komuś pomoże. Ja walczę znów z nawrotem :/
1. Rozciąganie
http://b-reddy.org/2012/03/04/the-best- ... etch-ever/
2. Głębsza diagnoza problemu i rozwiązania
http://runningwritings.blogspot.com/201 ... tions.html
W dużym skrócie: rozciąganie samego pasam nie ma sensu, to słabo rozciągliwe ścięgno. Pracować (rozciąganie, rolowanie wałkiem/butelką, wzmacnianie) trzeba nad mięśniami, głównie mięśniami odwodzącymi biodro: napinaczem powięzi szerokiej (ang. TFL, tensor fasciae latae) oraz pośladkowym średnim (gluteus medius). Tam jest źródło problemu.
Wyniki badania Fredricsona i spółki pokazują, że 6 tygodni ćwiczeń wzmacniających te mięśnie spowodowało zanik kontuzji u 22 z 24 zawodników w czasie eksperymentu (http://physio-optima.ca/bibliotheque/bit.pdf).
Może to komuś pomoże. Ja walczę znów z nawrotem :/
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, 17:49 przez sobek76, łącznie zmieniany 1 raz.
- sobek76
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:19
- Życiówka w maratonie: 3:59:35
U mnie USG wykazało. Wyraźny wysięk z kaletki maziowej koło nadkłykcia kości udowej.Majlo7 pisze:Usg tego nie wykaże, wg mnie zamiast do ortopedy powinieneś OD RAZU udac się do dobrego fizjoterapeuty który zleci Ci odpowiednie cwiczenia i rozciąganie pasma.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Potwierdzam. Od momentu gdy skupiłem się na rozciąganiu i rolowaniu mięśnia napinacza powięzi szerokiej problem ustąpił w ciągu kilku dni ... ale ja miałem chyba dość łagodną wersję itbs'a.sobek76 pisze:W dużym skrócie: rozciąganie samego pasam nie ma sensu, to słabo rozciągliwe ścięgno. Pracować (rozciąganie, rolowanie wałkiem/butelką, wzmacnianie) trzeba nad mięśniami, głównie mięśniami odwodzącymi biodro: napinaczem powięzi szerokiej (ang. TFL, tensor fasciae latae) oraz pośladkowym średnim (gluteus medius). Tam jest źródło problemu.
-
- Rozgrzewający Się
Mi narazie ćwiczenia wzmacniające nie pomagają pomimo, że robię je już około miesiąc... Już mam dosyć tego cholerstwa i przeskakiwania. Czy potraktował ktoś z was ten problem falą uderzeniową ? Bo w jednej z placówek proponowano mi kilka takich zabiegów, tylko są dosyć kosztowne i nie chciałbym wydać takiej ilości pieniędzy na tzw. placebo. Z góry dziękuje.
-
- Rozgrzewający Się
Mam do was pytanie, bo roluje sie na butelce nie napelnionej do konca (dwie szklanki brakuje zeby byla pelna).
Po 1 dniu rolowania czuje tak jak by mięsnie pasma biodrowopiszczelowego byly poobijane czym twardym.
Drugiego dnia jest tak samo.
Czy to poprostu reakcja organizmu na potraktowanie mięsni pasma czyms zupełnie nowym (twarda butelka)?
Też tak mieliście?
Po 1 dniu rolowania czuje tak jak by mięsnie pasma biodrowopiszczelowego byly poobijane czym twardym.
Drugiego dnia jest tak samo.
Czy to poprostu reakcja organizmu na potraktowanie mięsni pasma czyms zupełnie nowym (twarda butelka)?
Też tak mieliście?
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
A propos fali uderzeniowej - mamy fajna promocję - 14.01 do 25.01 wykonujemy zabiegi z użyciem fali uderzeniowej całkowicie za darmo:) Warto spróbować!
http://www.centrum-synergia.pl/n,Aktualno%C5%9Bci
http://www.centrum-synergia.pl/n,Aktualno%C5%9Bci
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:49:48
Ja miałem dzisiaj drugie spotkanie z lekarzem, i po miesiącu rozciągania jest znacznie lepiej, ale różnica między jedną i drugą zdrową nogą jeszcze jest. Miałem także po raz pierwszy fale uderzeniową, która powinna mnie boleć, a nie bolała, co ma niby wskazywać, że noga jest już w pewnym stopniu rozciągnięta. Dzisiejsza wizyta na plus
Maraton - 3:45
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
„Jeśli ktoś jest w stanie pokonać 160, 80, czy nawet 42 kilometry, to zyskuje taką wiarę we własne możliwości, że poradzi sobie ze wszystkim” – Scott Jurek
-
- Wyga
Ok, tylko jeszcze nie wiem czy będzie to 5 czy tylko 3 zabiegi. Pierwszy w zasadzie nie bolał, więc raczej ta druga opcja, a sam zabieg na pewno pomaga w rozluźnieniu pasma.Majlo7 pisze:Lepkareka: napisz proszę po kuracji falą jakie przyniosła efekty, byłbym wielce wdzięczny!
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
RTG na pewno tego nie wykryje. Dobry specjalista, który zrobi z Tobą wywiad i sam obada zdecydowanie!
-
- Rozgrzewający Się
Mam pytanie, jestem już w ciągu drugiej rehabilitacji. Jeżeli pasmo jest już rozluźnione a dalej zsuwa się po tym nadkłykciu kości udowej (chodzi o jego nadmobilność), czy to jest normalne w tym itbsie ? czy to pasmo ma możliwość zerwania się? pytam bo przeskakuje NAOKRĄGŁO czy ktoś z was też tak ma ? Aha i w dodatku napiernicza przy samym przyczepie. Wałkuje codziennie, ćwiczę kiedy mogę a dalej nie wyobrażam sobie powrotu do sportu... Więc nie wiem czy robić sobie nadzieje czy nie przerzucić się na ping ponga ;/
-
- Wyga
Mój ortopeda po USG był już pewny, że to pasmo. Badanie pokazało, że w kolanie jest zgrubiała tkanka.
- Eddie
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
USG i dobry specjalista. Zwykle wystarczy dobry specjalista. Objawy są dość charakterystyczne;)
-
- Wyga
Ja byłem już na dwóch konsultacjach u ortopedy i to są koszty różne, w zależności od miasta w którym mieszkasz. W Warszawie taka wizyta może kosztować od 100 do 200zł. Fala uderzeniowa to 5 zabiegów, każdy po 80zł, ale nie jest powiedziane, że dostałbyś to. Co do reszty brak mi info, ale prywatne przychodnie specjalistyczne przeważnie mają strony www na których są cenniki usług.