Komentarz do artykułu SKORA Base – dla tych butów zrobisz wszystko...

Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po prostu: szukam Zenków, które się nie ślizgają i są odrobinę lepiej dopasowane do kształtu stopy (te Kalenji jako baza nie grzeszą dopasowaniem).
Nic więcej.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nowe modele SKORA moim zdaniem będą idealne.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skora Phase wygląda obiecująco.
Tylko ta polityka cenowa... :ojnie:

EDIT
Chyba jednak Phase odpada.
Wszystkie buty, które po zewnętrznej stronie stopy na wysokości nasady małego palca nie mają wzmocnienia tylko siateczkę, szybko mi się tam drą.
Tak miałem z Zenkami, Nike Free 3.0 V2 itp. Teraz biegając w Merrell Sonic Glove (identyczne jest w Trail Glove) wzmocnienie wydaje się "po byku"- pożyjemy, zobaczymy.
Co ciekawe, to jest miejsce pierwszego kontaktu stopy z podłożem w biegu "ze śródstopia". I tę wiedzę powinni mieć producenci butów minimalistycznych. Wzmocnienie połaczenia cholewki z podeszwą w tym miejscu powinno być naturalną cechą konstrukcyjną buta jeżeli ma on być trwały.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 23:10 przez fotman, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Po prostu: szukam Zenków, które się nie ślizgają i są odrobinę lepiej dopasowane do kształtu stopy (te Kalenji jako baza nie grzeszą dopasowaniem).
Nic więcej.
Coś mi się kołata że był jakiś wątek o gumowaniu zenków czymś przyczepnym, bodajże łatkami do opon? Może pójdź w tym kierunku? :>
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Skora Phase wygląda obiecująco.
Tylko ta polityka cenowa... :ojnie:
Phase 105 EUR

To jest but delikatniejszy od Base'a. Różnica jak między grubą skarpetką a cienką. Nawet za mały wydaje się dobry :-)

T.
mezjash
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 1h18m

Nieprzeczytany post

Normalnie biegam w http://www.newbalance.pl/katalog-produk ... gania.html gdyż w sklepie z obuwiem Pan powiedział ze lewa stopa mi lekko pronuje, wiec poleca buty ze wsparciem. Dodatkowo biegam głównie w mieście po asfalcie, betonie, chodnikach i kostce:)
Tak mnie recenzja zaciekawiła, że zaczynam się zastanawiać czy takie buty były by dla mnie (wzrost 182cm i waga 90kg). Biegam do 30km tygodniowo (4 biegi). Zastanawiam się też nad próbą wystartowania w półmaratonie. Czy zostać przy moich obecnych NB czy może pokusić się o nowe doznania ze Skorami??:)
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem jak planujesz start to lepiej przed zawodami nie kombinowac. Zalezy jeszcze jak biegasz, jak ze srodstopia to bedzie tylko kwestia przyzwyczajenia czy preferencji bo nie kazdy lubi miec cienka podeszwa, jesli z piety to szcegolnie przed zawodami nie przechodz na takie buty, tylko zacznij biegac w ze srodstopia w swoich NB.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mezjash, to wszystko zależy od tego czego szukasz w bieganiu. jeżeli w tych butach, które teraz masz, biega się Tobie dobrze, nic nie dolega, są wygodne, nie masz ambicji pracy nad techniką, to dwa razy bym się zastanowił. Buty do naturalnego biegani/minimalistyczne mają kilka cech, które sprawiają, iż bieganie w nich stawia większe wymagania przed biegaczem. aparat ruchu poddany zostaje o wiele większym obciążeniom, powstaje konieczność wzmocnienia mięśni i ściegien, refleksji nad poprawą techniki biegu itd.

ja polecam próbę przejścia na tego rodzaju buty przede wszystkim ze względu na zdowie - but tradycyjny faworyzuje niepoprawny mechanicznie wzorzec biegu, który może prowadzić do kontuzji. buty minimalsityczne pomagają wzmocnić aparat ruchu oraz łatwiej w nich wypracować dobrą, poprawną, i przede wszystkim bezpieczną technikę biegu.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
mezjash
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W NB biegam już ze śródstopia - pięta poszła w zapomnienie. Powody dla których chcę zakupić te butki to przede wszystkim chęć wzmocnienia mięśni nóg/stóp, kolan, chęć spróbowania czegoś innego, poza tym buty maja polskie korzenie:)
Czy jakbym się zdecydował na zakup Base'ów to myślicie ze trening na długim dystansie dla mnie będzie dobrym rozwiązaniem, czy startować raczej na krótkie przebieżki? Z tego co wyczytałem to takie butki nie nadają się na interwały.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gdzie to wyczytałeś?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

pewnie na poprzedniej stronie tego wątku, w pytaniu liściastego :hahaha:

też mnie to zdziwiło bo minimale (u mnie: zenki) to buty wprost stworzone do szybkiego, luźnego biegania
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mezjash pisze: Powody dla których chcę zakupić te butki to przede wszystkim chęć wzmocnienia mięśni nóg/stóp, kolan,
Pozwoliłem sobie wyciąć. To trochę w drugą stronę powinno działać. Buty mini mobilizują do wzmacniania mięśni nóg i stóp. Ale najlepiej wzmacniać odpowiednimi ćwiczeniami, samo bieganie w butach mini to za mało moim zdaniem. Generalnie każdy biegacz powinien wzmacniać nogi, tyle, że biegając w butach tradycyjnych, zwłaszcza po płaskim może bardzo długo nie odczuwać takiej potrzeby. Po przesiadce na mini nagle bolą łydki, kolana, stopy i winy oczywiście upatruje się w butach a nie słabych nogach.
mezjash
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Po treningach w tradycyjnych butach czuje że mam łydki i kolana, ale nie jest to ból nie do zniesienia - zakładam że to jeszcze słabe wytrenowanie i moja waga sprawiają te boleści. Biegam od roku i przed każdym treningiem mam krótką rozgrzewkę potem bieg, a na końcu w domu rozciąganie + trening obwodowy (ok 20 min). Na siłownie nie chodzę.
Zatem polecilibyście Skory dla osoby takiej jak ja?:)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja bym polecił pod warunkiem, że będziesz ćwiczył technikę, siłę i koordynację, zjedziesz z wagą a buty będzie wprowadzał stopniowo.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
artur_totalfit
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39.20
Życiówka w maratonie: 3.20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przez to że ma dość (w porównaniu do minimusów MR00 i MT10) wysoko osadzone śródstopie to miałem poczucie ssuwania się stopy na zewnątrz buta podczas lądowania na śródstopiu
i dlatego nie biegam w nich - lata za to wspólnik i coś o nich już napisał

ale fajnie wyprofilowane i dają się stopie otworzyć podczas fazy lądowania :)
artur

----------------------------
Sport GURU
największy sklep stacjonarny dla biegaczy i triathlonistów w Warszawie (Gocław, Meissnera 1/3 róg Fieldorfa)

sportGURU.pl
sklep.sportGURU.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ