[Jeżeli ktoś nie lubi długich wstępów, można śmiało pominąć ten akapit

Jest to mój pierwszy post na forum, ale tak naprawdę zaglądam tutaj od ponad roku. Czytałem dużo tematów o zegarkach, w każdym można wyczytać coś dobrego o każdym modelu, jednak zastanawia mnie ile funkcji tak naprawdę jestem w stanie wykorzystać. Wcześniej biegałem raczej z doskoku, czasami BBL, tu jakieś 10 km, tam 15, żadnej regularności. Teraz chciałbym podejść do tego bardziej poważnie, i myśleć o startach w półmaratonach, czy nawet maratonach. Lubię analizować swoje treningi, tak robiłem podczas jazdy na rowerze, gdzie licznik pokazywał mi dane odnośnie prędkości, dystansu itp. W wątkach z zegarkami głównie mówi się o Garminie, pojawiają się też inne firmy, ale to raczej rzadkość.
Może opiszę krótko czego bym potrzebował w zegarku:
- GPS, głównie chodzi mi o możliwość analizowania trasy na ekranie komputera, pewnie ma to większość, jednak chciałbym aby pomiar ten był w miarę dokładny, i czytelny.
- Napisałbym pomiar tętna, ale w tym temacie jestem kompletnie zielony, na pewno jak bym trochę poczytał, to pewnie i w tym temacie bym się odnalaz
- Kontrolowanie tempa, podgląd aktualnej prędkości
- .... i tutaj moja kreatywność się kończy, proszę o podpowiedź, czego jeszcze będę potrzebował w tym zegarku, abym mógł planować coraz to bardziej rozwinięte treningi.
Osobiście zastanawiałem się nad Timexem, model Run Trainer GPS. Myślałem też o obecnie chyba najwyższym modelu Garmina 910, ale uważam, że wydawanie 1500 zł i wykorzystanie 1/5 funkcji tego zegarka to lekkie nieporozumienie( jak się mylę proszę o wyprowadzenie z błędu). W Decathlonie jest teraz Garmin 210 za 699, może to by mi wystarczyło?
Starałem się opisać to w taki sposób, abyście mogli mi jak najlepiej doradzić. Mam nadzieję, że Administratorzy mnie nie zbanują, za tworzenie kolejnego tematu z zegarkami