Bieg na 1 KM
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 41:15
- Życiówka w maratonie: brak
Witam chciałbym się was zapytać czy biegam dobrze mój czas na 1km to okolo 3:26 i mam 3 lata aby poprwic go gdzieś do około 3:00-2:50 biegam 4 razy w tygodniu 3 razy (pon,srd,pt) bieg interwalowy 40s truchtu i 20s sprintu tak z 6-7 minut i w sobote bieg na 1km ile dam rade czy moj plan jest dobry a jak nie to jakie zmiany mam wprowadzic piszcie 

-
- Stary Wyga
proszę o odpowiedz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:22
malo wybiegan, w sumie nic, sobotni trening to wgl... jak co tydzien sie zajeżdżasz na amen to nie zdziw się jak nie dlugo czasy Ci spadna, pozatym to tak. jak masz 4 treningi:
1xwybieganie
1xsila biegowa
1x szybkosc np rytmy etc
1x cos typu 8x200m mocno na 2-3min przerwy
pzdr
1xwybieganie
1xsila biegowa
1x szybkosc np rytmy etc
1x cos typu 8x200m mocno na 2-3min przerwy
pzdr
-
- Stary Wyga
ok mała poprawka do planu pon bieg interwałowy 5-6 min srd sila biegowa pt wybieganie trucht 20-40 min sob 5x300m z przerwami na 1,5' marszu teraz jest dobry??
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
przez 3 lata uwrac te 30s to tak naprawde nic wystarczy sie ruszac
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
w 3 lata to mozesz zejsc do 2:40 spokojnie przy dobrym planie treningowym jesli jestes młody no jak juz 25-30 lat to juz tak 2:55
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Stary Wyga
ok wiem ze sie uda xD ale czy mam dobry plan bo chodzi mi o w miare szybkie efekty
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
szybkie efekty?
nie ma nigdy drogi na skróty
mozesz zrobisz szybko postęp, ale potem ciezko z poprawianiem sie. ale za duzo robisz tego samego cały czas tylko interwały to tak słabo.
1000m - bieg na bez tlenie czyli potrzebujesz zapasu tlenowego jak wybieganie 45min, bieg ciagły 30min na poprawe wytrzymałosci tlenowej, siłe biegowa, oraz zabawa biegowa moze byc interwały - 4 dni 4 rózne treningi

1000m - bieg na bez tlenie czyli potrzebujesz zapasu tlenowego jak wybieganie 45min, bieg ciagły 30min na poprawe wytrzymałosci tlenowej, siłe biegowa, oraz zabawa biegowa moze byc interwały - 4 dni 4 rózne treningi
-
- Zaprawiony W Bojach
po patrz trochę na forum jak wyglądają plany 
bo tak, jak ciagle bd tluk interwaly to sie wypalisz i wgl.. ogolnie zasada jest taka ze robisz baze tlenowa (klepiesz kilometry - przewaznie w zime). To jest taki fundament Twojej formy, ktory musi byc dobry zebys mogl postawic na tym dobry domek
a szybkosc jako taka robi sie na jakies 6 tyg przed startem. i pozatym Plan musi sie zmieniac, bo nie wyobrazam sb zebys za 3 miesiace robil to samo. nie wiem czemu akurat masz trzy lata, czy jakis wazny start czy cos ale teraz po prostu biegaj. Jezeli to sa cztery treningi jeden jak nic wybieganie, drugi to musi byc sila biegowa czyli skipy lub podbiegi etc, trzeci teraz to wg mnie bieg w drugim zakresie dla bazy, no i raz interwaly jakies mocne. np ja robie trening typu 15x100mocno/100przerwy, i jestem po tym padniety, ale na takie cos za wczesnie, raczej cos typu 3x2km mocno i 1km przerwy, a na 5-6 tyg do startu czy cos wlacz cos szybkosciowego. Wg mnie jezeli nie masz w planie to nie ma sensu biegac szybkosci, Ewentualnie mozesz sb sam start ustalic czyli tego i tego robisz sb male zawody (jednoosobowe czy cos) i biegniesz po zyciowke, odpowiednio przed tym robisz szybkosc i mysle ze to Ci pomoze szybkosciowo sie rozwijac jezeli innych startow nie planujesz
pozdr

bo tak, jak ciagle bd tluk interwaly to sie wypalisz i wgl.. ogolnie zasada jest taka ze robisz baze tlenowa (klepiesz kilometry - przewaznie w zime). To jest taki fundament Twojej formy, ktory musi byc dobry zebys mogl postawic na tym dobry domek

pozdr
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
moim zdaniem nie radze biegac za mocno tego typu trening by potem pasc, no chyba ze trenujesz sprinty - sprinterzy biegaja na zgona 100m, ale radziłbym biegac zywo i patrzyc na technike a nie by jak najszybciejIXOF pisze: no i raz interwaly jakies mocne. np ja robie trening typu 15x100mocno/100przerwy, i jestem po tym padniety,
pozdr

-
- Zaprawiony W Bojach
niee, trenuje pod 1500 
i na pewno patrze na technike, ogolnie to sie tak nauczylem i jakos to pomijam w postach, ale chyba zawsze staram sie biec szybko, ale przy mozliwym zachowaniu techniki, czyli rozpedzam sie na tyle dopóki jestem w stanie zapanowac nad technika, czasami troche szybciej
a padanie to wiesz, cos ala metafora ze to mocny trening
na treningu na kolana jeszcze chyba nie padlem 

i na pewno patrze na technike, ogolnie to sie tak nauczylem i jakos to pomijam w postach, ale chyba zawsze staram sie biec szybko, ale przy mozliwym zachowaniu techniki, czyli rozpedzam sie na tyle dopóki jestem w stanie zapanowac nad technika, czasami troche szybciej

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
na kolana sie pada miesiac przed zawodami jak sie robi najciezsze szlify wtedy na bez tlenie pod 1500m :D
-
- Zaprawiony W Bojach
dezo66 pisze:na kolana sie pada miesiac przed zawodami jak sie robi najciezsze szlify wtedy na bez tlenie pod 1500m :D
doslownie sie pada czy mega mocne treningi ?? :D
bo to różnica

- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
no powiem szczerze ze raz mi sie zdarzyło "zwrócić obiad" na treningu, ale to był trening nie wziety z kosmusu tylko ze współpracy z trenerem, dlatego nie zalecam trenowania za ciezko.
Ale co do padania na kolana - to miałem pare razy ze jak skonczyłem ostatnie powtórzenie to po prostu położyłem sie i leżałem bo nie miałęm siły stac. - ale jak mówie to jest ze współpracy z trenerem i "jest to zmęczenie kontrolowane" da osób które trenuja sami to zalecałbym tylko miesiac przed zawodami robic mocne treningi ale nie takie by miec problemy z ogarnieciem tego co sie do okoła dzieje ;]
tylko ze najtrudniejsze sa biegi na beztlenie np. 3-4 razy 400m na gaz jak na zawodach prawie na krótkiej przerwie.
Ale co do padania na kolana - to miałem pare razy ze jak skonczyłem ostatnie powtórzenie to po prostu położyłem sie i leżałem bo nie miałęm siły stac. - ale jak mówie to jest ze współpracy z trenerem i "jest to zmęczenie kontrolowane" da osób które trenuja sami to zalecałbym tylko miesiac przed zawodami robic mocne treningi ale nie takie by miec problemy z ogarnieciem tego co sie do okoła dzieje ;]
tylko ze najtrudniejsze sa biegi na beztlenie np. 3-4 razy 400m na gaz jak na zawodach prawie na krótkiej przerwie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Teraz w zimie powinien twoj plan mniej wiecej tak wygladac:peja162 pisze:Witam chciałbym się was zapytać czy biegam dobrze mój czas na 1km to okolo 3:26 i mam 3 lata aby poprwic go gdzieś do około 3:00-2:50 biegam 4 razy w tygodniu 3 razy (pon,srd,pt) bieg interwalowy 40s truchtu i 20s sprintu tak z 6-7 minut i w sobote bieg na 1km ile dam rade czy moj plan jest dobry a jak nie to jakie zmiany mam wprowadzic piszcie
Po. 8km luzno + 6x10s submax sprint
Sr. 3x2km w 4:30/km co tydzien 5s szybciej
Pi. 8km + 6x70m BPG (pod gorke)
So. 6x200 albo 6x300m w 20s/100m i 3'P
Zawsze 2-3km + ABC jako rozgrzewka.
Twoj czas mozna powiedziec jast troche slaby, ale sie tym nie zniechecaj. Mozesz dojsc do 2:30 jezeli poszukasz klubu lekkoatletycznego z dobrym trenerem.
Pozd.
Rolli
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 21:38 przez Rolli, łącznie zmieniany 1 raz.