yacool pisze:Padło tu stwierdzenie - "i co z tego wynika dla tuptacza amatora". Otóż niewiele. Więcej można wyciągnąć z Romanova i Dreyera, bo są łatwiejsi w samodzielnej praktyce.
No tożeś Panie teraz przywalił ... po czymś takim na pewno wszyscy rzucą się do czytania analizowania wyciągania wniosków i dyskusji. Nie zgadzam się z powyższym. Jestem tuptaczem amatorem i wyciągnąłem z tego artykułu bardzo dużo jeśli brać pod uwagę jego długość :
1. Dreyerowskie podnoszenie stóp, które wydawało mi się nienaturalne, jest bzdurą
2. Romanovovskie szybkie mięśniowe podrywanie stopy, które wydawało mi się nienaturalne, jest bzdurą
3. Romanovovska minimalizacja oscylacji pionowych, która wydawała mi się bardzo nienaturalna, jest bzdurą
4. Dążenie do częstotliwości 180 u obu Panów to bzdura
5. Lądowanie przed środkiem ciężkości to też taki "trochę mit pewnie" i specjalnie nie ma co tego pilnować
Tak jak napisałem, powyższe rzeczy i tak uważałem z nienaturalne i już sam je sobie odpuściłem ... ale zawsze niepewności zostaje, więc miło jak ktoś to oficjalnie potwierdzi
bo wtedy można już oficjalnie olać i podawać źródło uzasadnienia swojej decyzji
O bieganiu "ze środka ciała" i "luzie" wcześniej już pisał dość dużo Dreyer więc nowości to dla mnie nie były. O strzelaniu z bicza łańcuchach biomechanicznych chyba coś już było na forumowym wątku bo też dla mnie nie było to jakoś nowościa. Ale nie każdy czytał Dreyera czy wątek forumowy.
To tak na szybko z głowy głównie na zasadzie odniesień do dotychczasowych doświadczeń, a na pewno jeszcze wiele wyciągnę z tego atrykułu ... wg mnie bardzo dużo mi to upraszcza.
Jakbym miał coś komuś polecić, to poleciłbym przeczytanie Dreyera (tylko to Chi traktować z przymrużeniem oka) i Twojego artykułu dla korekt, Romanova całkiem bym odpuścił bo strasznie nudzi i jak widać często o bzdurach.
Odobiście jako tuptacz amator, który uważa technikę za ważny element biegania, bardzo za ten artykuł dziękuję.
PS. "Elastic recoil" to po polsku "sprężystość" nieprawdaż ? Dlaczego więc uparcie używany jest zwrot angielski ?