Nordic walking - jakieś informacje o zawodach i obozach

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Matula moja wkręciła się w szwendanie z kijami, poszukuję od jakiegoś czasu informacji o zawodach, wyjazdach i innych
takich ale albo jakiś lewy jestem, albo nic nie ma konkretnego na ten temat... Orientuje się ktoś może?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
PKO
Milowerk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
w Tychach jest organizowany dwa razy w roku bieg "Perła Paprocan". Mogą brać udział zarówno biegacze, jak i osoby uprawiające nordic walking.

Link do ich strony.

Pozdrawiam
Paweł
Obrazek
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podobnie jest w Gdyni. Podczas GP odbywają się zarówno zawody dla biegaczy jak i dla osób z kijkami :)

http://ww2.gosirgdynia.pl/
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystko to fajne, ale przydałaby się taka jakaś baza imprez, żeby można było wyhaczyć sobie coś w okolicy, niekoniecznie 500 km dalej :>
Naprawdę nie ma czegoś takiego?
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

A oganiasz maratonypolskie.pl?

http://www.maratonypolskie.pl/mp_index. ... 1&bieganie
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ogarniam ogarniam, sprawdzam co jakiś czas i do tej pory była tylko jakaś pojedyncza Łódź, może z czasem się co pojawi...

Myślałem że jak istnieje -naście stron z terminami biegów, to będzie choć jedna stricte kijowa, na kije był szał niedawno, coś powinno z tego zostać :]
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proszę bardzo, na miejscu: http://pro-run.pl/index.php?option=com_ ... Itemid=117 :)

W poprzednich latach odbywały się treningi w Parku Grabiszyńskim i na torze wyścigowym na Partynicach, ale nie pamiętam szczegółów.
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
pola102
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nordic walking – forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami. Wymyślony został w Finlandii w latach 20. XX wieku, jako całoroczny trening dla narciarzy biegowych. Pozostawał jednak formalnie nieopisany aż do publikacji Marko Kantaneva z 1997 roku.

W porównaniu do zwyczajnego marszu, nordic walking angażuje stosowanie siły do kijków z obu stron (each side), dlatego osoby uprawiające nordic walking w większym zakresie, choć mniej intensywnie, angażują mięśnie ciała[potrzebne źródło]. Mięśnie (m.in. klatki piersiowej, tricepsy, bicepsy, ramion i brzucha) są również inaczej stymulowane niż w zwykłym marszu. To prowadzi do większego ich wzmocnienia niż przy zwyczajnym chodzeniu czy joggingu. Szczególnie:

rozwija się siła i wytrzymałość ramion,
łatwość wchodzenia na wzgórza,
spala się więcej kalorii niż przy normalnym chodzeniu,
zwiększa się stabilność przy chodzeniu z kijkami,
redukuje nacisk na piszczele, kolana, biodra i plecy, co daje korzyści dla osób ze słabszymi stawami i nie dość silnymi mięśniami,
odciążone są stawy, co jest szczególnie ważne dla osób starszych.
despedidas en granada - Pozdrawiam Mart1k4e
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pola102, to bardzo ciekawe.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pola102 pisze:Nordic walking – forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami. Wymyślony został w Finlandii w latach 20. XX wieku, jako całoroczny trening dla narciarzy biegowych. Pozostawał jednak formalnie nieopisany aż do publikacji Marko Kantaneva z 1997 roku.

W porównaniu do zwyczajnego marszu, nordic walking angażuje stosowanie siły do kijków z obu stron (each side), dlatego osoby uprawiające nordic walking w większym zakresie, choć mniej intensywnie, angażują mięśnie ciała[potrzebne źródło]. Mięśnie (m.in. klatki piersiowej, tricepsy, bicepsy, ramion i brzucha) są również inaczej stymulowane niż w zwykłym marszu. To prowadzi do większego ich wzmocnienia niż przy zwyczajnym chodzeniu czy joggingu. Szczególnie:

redukuje nacisk na piszczele, kolana, biodra i plecy, co daje korzyści dla osób ze słabszymi stawami i nie dość silnymi mięśniami,
Temat tego wątku brzmi - Nordic walking - jakieś informacje o zawodach i obozach

:)
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

pola102 pisze:Nordic walking – forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami. Wymyślony został w Finlandii w latach 20. XX wieku, jako całoroczny trening dla narciarzy biegowych. Pozostawał jednak formalnie nieopisany aż do publikacji Marko Kantaneva z 1997 roku.

Toż to Krzysztof Kolumb
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Liściasty, przeglądając ofertę MultiSportu znalazłam jeszcze takie info o Nordic Walking we Wrocku:

http://www.acteam.pl/o_nas.html
http://kobietynamedal.pl/nordic-walking
http://www.nordwalk.pl/

Może się przyda :)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:Witam,

Matula moja wkręciła się w szwendanie z kijami, poszukuję od jakiegoś czasu informacji o zawodach, wyjazdach i innych
takich ale albo jakiś lewy jestem, albo nic nie ma konkretnego na ten temat... Orientuje się ktoś może?
Dobra dobra, matula :oczko:
Tu możesz mówić prawdę, ostatecznie w takim Rzeźniku 60% to chodzenie... i to z kijkami :hej:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kachita pisze: Może się przyda :)
Dzięki, pomacam temat :>
zoltar7 pisze: Dobra dobra, matula :oczko:
Tu możesz mówić prawdę, ostatecznie w takim Rzeźniku 60% to chodzenie... i to z kijkami :hej:
A ićpan, właśnie mi kupiła kije, żonie też, i agituje na łażenie. Będę musiał jakoś chyłkiem przemykać, albo buffa głęboko na łeb naciągać, bo mnie lokalni biegacze wykluczą społecznie :]
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89 pisze:

W porównaniu do zwyczajnego marszu, nordic walking [...] itd.
Temat tego wątku brzmi - Nordic walking - jakieś informacje o zawodach i obozach

:)
Ma to jednak jakiś związek - z zawodami raczej nie, ale z obozami bardziej, bo na takich obozach jest szansa, że daną osobę nauczą jak uprawiać nordic walking a nie po prostu spacerować mniej lub bardziej dziarskim krokiem niosąc kijki i stukając nimi o podłoże. Ile osób z kijkami, które widzimy w plenerze, uprawia nordic walking i wykorzystuje jego zalety? Jedna na sto? Pewnie i to nie.

Oprócz specjalnych obozów zajęcia prowadzone bywają przez instruktorów zatrudnionych np. przez sanatoria czy domy wczasowe i przeróżne ośrodki typu "spa and fitness" organizujące turnusy "dla aktywnych" czy "odchudzająco-oczyszczające" itp. Więc jest szansa aby się nauczyć w trakcie pobytu zdrowotno-wczasowego, sprawdzając program takiego turnusu czy ofertę dodatkowych zajęć dla wczasowiczów/kuracjuszy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ