Czas wprowadzić dietę...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kisiel1992
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W końcu czas się za siebie wziąć ostrzej, by dojść do celu, którym jest pozbycie się brzucha.
Mam 181, ważę 76-77 kg (przed świętami, chociaż starałem się nie wpierdzielać jak szalony, ale nie mogłem się powstrzymać :D). Wiosną waga doszła prawie do 82 kg, wcześniej się utrzymywała na poziomie 78-79kg.

Zacząłem biegać 3km+ 1 przeszedłem + 3km
Obecnie jest to 4+1+4, co zajmuje mi godzinę.

Na innym forum kfd znalazłem wpis o LOW CARB
DIETA REDUKCYJNA - LOW CARB

Przedstawiam poniżej dietę, która opiera się na utrzymywaniu stałej ilości węglowodanów. W dni treningowe mniej więcej na poziomie 2-3g na kg masy (zależnie od typu sylwetki, metabolizmu, itp.). Taką ilość należy przyjąć za bazową. Gdy utrata tłuszczu będzie zbyt wolna należy zmniejszyć ich ilość, a gdy zbyt szybka- zwiększyć. W dni wolne "obcinamy" ich ilość poprzez eliminacje węglowodanów potreningowych, które w dzień zmagań z żelastwem służą odbudowaniu zapasów glikogenu.
Należy wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (wyjątek stanowią węgle spożywane po treningu). Do takich należą: płatki owsiane, brązowy ryż, kasza, pieczywo razowe, warzywa. Najwięcej węglowodanów powinno się spożywać na śniadanie oraz przed i po treningu. Po wysiłku fizycznym należy uzupełnić zapasy glikogenu (carbo, banany, sok, itp.). W przedostatnim posiłku dnia powinno się zjeść posiłek na bazie białka z ograniczona ilością węgli, np. z warzywami o niskim IG (albo całkowicie bez węglowodanów). W ostatnim posiłku dnia rezygnujemy z węglowodanów całkowicie, wybieramy wtedy same białko, można dodać do tego odrobinę "zdrowych" tłuszczy w celu spowolnienia trawienia.

Ilość białka należy utrzymywać na poziomie ok. 2,5g na kg masy ciała. Jego główne źródła w tym czasie to: piersi drobiowe, białka jaj, chudy twaróg, ryby, odzywki białkowe.

Należy unikać łączenia dużych ilości tłuszczy z węglowodanami. Ich głównym źródłem powinny być: tłuszcze pochodzenia roślinnego, oliwa z oliwek i z pestek winogron, ryby.

Wszystko to należy rozłożyć na 5-6 posiłków w ciągu całego dnia. Tak duża ilość ma na celu zwiększenie tempa metabolizmu. Przykładowy jadłospis może wyglądać następująco:

1. Płatki owsiane na mleku lub wodzie + jaja.
2. Pieczywo żytnie pełnoziarniste, pierś z indyka, warzywa.
3. (Przed treningiem) Ryz brązowy, pierś drobiowa, warzywa.
4. (Po treningu)Banany + WPC
5. tuńczyk w wodzie, oliwa z oliwek, warzywa.
6. Jaja kurze całe lub makrela wędzona

DO GŁÓWNYCH PRODUKTÓW NA LOW CARB MOŻEMY ZALICZYĆ:

BIAŁKO:

Mięsa chude: pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, cielęcina, tuńczyk, panga, dorsz, mintaj, pstrąg
Mięsa tłuste rybie: makrela, pikling
Jaja, ew 1 raz na noc twaróg

WĘGLOWODANY rano i okołotreningowo:

Ryż brązowy, ewentualnie biały, makaron najlepiej razowy, kasze, płatki owsiane, ew. 1 raz pieczywo żytnie pełnoziarniste

TŁUSZCZE:

Oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuszcze rybie

W porach porannych mogą być orzechy, bądź słonecznik

Kod: Zaznacz cały

http://www.kfd.pl/diety-redukcyjne-ckdtkdlow-carb-27689.html
tylko, że oni tam wszędzie wrzucają białko. coś możecie mi poradzić ?
bo teraz biegam dzień w dzień po 8km, a jak były zajęcia, to w poniedziałki i piątki, a w środy miałem basen
PKO
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak to jest lowcarb to ja jestem miss Szwecji...
kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

no tam tak jest. ja się na dietach znam tak, jak np na grupach piłkarskich :D
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to obok low carb'a nawet nie leżało - w 4/6 posiłków masz wuchtę węgli
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po eliminacji bananów, tłustych ryb, kaszy i makaronów z tej diety to można ją wg mnie nazwać low carb, z tym, że te posiłki to małe objętościowo powinny być, a pierś drobiowa i indycza bez skóry i najlepiej robiona na parze ewentualnie smażona na wodzie (woda zamiast oleju, jaja zamast gotować lepiej zrobić jajecznice z białek +1-2 zółtka - dużo łatwiej się wchłaniają.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tłustych ryb akurat bym nie eliminował, są źródłem bardzo dobrego tłuszczu i żółtka też bym zostawił w spokoju
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:tłustych ryb akurat bym nie eliminował, są źródłem bardzo dobrego tłuszczu i żółtka też bym zostawił w spokoju
Wg. mnie lepiej w 5 posiłku polać sałatke ze świerzych warzyw, najlepiej zielonych wiekszą ilością oliwy z oliwek albo olejem lnianym, żółtka powodują ciężkostrawność posiłku. Lepiej wrzucić 4 białka i 1-2 żółtka niż 3 całe jaja. Przynajmniej ja tak stosuje i się sprawdza. Natomiast masz racje tłuste ryby są bardzo zdrowe.
kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja jestem cudakiem w jedzeniu.
są rzeczy, które zjem w jednej postaci, a w innej już nie :/
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:żółtka powodują ciężkostrawność posiłku
Myślę, że to indywidualna kwestia. Ja np. nie mam z tym problemów.
Na pewno żółtko pomaga podciągnąć w górę dzienną liczbę kalorii (jeśli tych kalorii komuś brakuje do zamknięcia dziennego bilansu) przy wyeliminowaniu węglowodanów.
kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czyli co mniej więcej powinienem jeść, by osiągnąć sukces ?
co najbardziej wyeliminować ? co czym zastąpić
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Wyeliminuj jak najwięcej węglowodanów, zwiększ ilość mięsa, ryb i warzyw. Prosta sprawa. Staraj się nie ograniczać kalorii, jedz tyle żeby być najedzonym. Bez węglowodanów w diecie człowiek się bardzo szybko najada, więc nawet świadomie tego nie pilnując je się automatycznie mniej kalorii.
Ważna sprawa - obcinając węgle trzeba jeść więcej tłuszczu, nie można obcinać obu składników energetycznych.
Przyjmij, że od tłuszczu i białka się nie tyje, a od węgli tak, i im więcej węgli obetniesz, tym szybciej schudniesz.
The faster you are, the slower life goes by.
kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czyli jak widać, nie trzeba się głodzić nie wiadomo jak.
z rybami będzie gorzej, bo nie lubię ich.
a reszta - to się zobaczy. teraz tylko pobuszować na necie i poszukać, które produkty zawierają duże ilości węglowodanów (oprócz cukru xD)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kisiel1992
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Fajna stronka.
Eh. tyle rzeczy się podjada czasem, a tyle czasu potrzeba, by to spalić :/

to dlaczego ludzie mówią, by z diety wyeliminować ziemniaki
a 360g ryżu ma:
więcej kalorii, tłuszczu, węglowodanów
mniej błonnika
tyle samo białka
w porównaniu z tą samą ilością ziemniaków

EDIT:
szukam w innych wątkach i pisze, żeby pozbyć się chleba.
kurde, tylko, że razowy jest drogi dla studenta :D

nie wiem jak z makaronem, ryżem

dziś np zjadłem na obiad pierś kurczaka + torebka ryżu + sałatka z 4 rodz. sałat

Aaaaa... Jak chodzę biegać, to wracam ok 21-22 (zależy, kiedy wyjdę). Co wtedy jeść ?

O mleku czytałem. Że też się powinno ograniczyć lub wyeliminować. Jogurty są ok, kefiry też. A co z serkami DANIO ??
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ziemniaki rozpychają żołądek. Ponadto jak się nie mylę to mają wyższy indeks glikemiczny. Ryż dostarcza tzw "dobre węglowodany" i daje uczucie sytości na dłużej. Ryżu wystarczy Ci zjeść 100gram, natomiast setką ziemniaków się nie najesz.

Co do chleba to podlicz ile wydajesz na pierdoły, imprezy i inne duperele to zobaczysz, że znajdzie się te kilka złoty na razowca. Jeśli będziesz jadł 2 kromki dziennie to zjesz raptem jakieś 3 bochenki w ciągu miesiąca. Wciąż drogo? Z chleba można w ogóle zrezygnować - uwierz wiem co mówię :)

Mleko niby jest niezdrowe, ale i tak piję blisko litr dziennie i żyję, biegam, czuję się rewelacyjnie. Jeżeli zakładasz (zresztą tak jak ja, że jogurty są ok) to serki też :) Staraj się tylko wybierać te LIGHT jeżeli liczysz kalorie. Wiem - substancje słodzące, ale jak już jem serek biorę light, właśnie ze względu na kalorie.

PS:
Czepiając się:
1. Zjadłeś kiedyś 360g ryżu? Ryżu je się mniej i to kolejna jego zaleta.
2. Ta pierś do obiadu smażona na tłuszczu?
3. Pierś + Ryż + Sałata to też chyba nie najtańszy obiad jak dla studenta?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ