Bieganie w wieku 16-17lat + maraton za rok-dwa , da radę ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam
Zaczynam właśnie biegać. Biegałem już trochę ale nie było to systematyczne więc nie wiem czy da radę to nazwać bieganiem. Mam 16lat i nie miałem nigdy żadnej kontuzji. Chciałbym zacząć biegać na dystanse. Najwięcej biegłem bodajże 8km z krótkimi przerwami. Mam teraz prośbę do Was drodzy forumowicze. Czy dałoby radę teraz rozpocząć treningi w bieganiu tak abym w wieku jeszcze 18lat mógł wystartować w maratonie (lub nawet pół maratonie) ? Jeśli jest taka możliwość moglibyście podać mi jakiś plan według którego doszedł bym do celu ? Za wszystko byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
PS. Zaznaczę tutaj, że maraton jest dla mnie silną motywacją
Zaczynam właśnie biegać. Biegałem już trochę ale nie było to systematyczne więc nie wiem czy da radę to nazwać bieganiem. Mam 16lat i nie miałem nigdy żadnej kontuzji. Chciałbym zacząć biegać na dystanse. Najwięcej biegłem bodajże 8km z krótkimi przerwami. Mam teraz prośbę do Was drodzy forumowicze. Czy dałoby radę teraz rozpocząć treningi w bieganiu tak abym w wieku jeszcze 18lat mógł wystartować w maratonie (lub nawet pół maratonie) ? Jeśli jest taka możliwość moglibyście podać mi jakiś plan według którego doszedł bym do celu ? Za wszystko byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Patrzyłem ten temat zima maraton, ale w nim są rozbieżne cele i dystanse. Ja bym chciał konkretny plan jak dojść do celu przebiegnięcia maratonu. Czy takowy istnieje na tym forum ?
Pisałeś wyżej że plany są na forum, możesz mi powiedzieć w jakim dziale ? Wtedy ja na spokojnie wszystko popatrzę.
Pisałeś wyżej że plany są na forum, możesz mi powiedzieć w jakim dziale ? Wtedy ja na spokojnie wszystko popatrzę.
-
- Wyga
Tylko, że Ty nie podałeś żadnego czasu w którym robisz te 8km na treningu, poziomu zmęczenia itp. Nie podałeś czasu jaki by Cie satysfakcjonował w maratonie. Szczerze mówiąc maraton w 5h przebiegnie każdy nieupośledzony ruchowo 18latek.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:22
http://www.bieganie.pl/?cat=19
nom cele sa rozbieżne, bo ma caly rok je planuje :D moj temat
ale tam pisze tez ze maraton może Ci zaszkodzić, a raczej Twojej szybkości, tez się teraz waham co robić, ale chyba odpuszczę, chodź nie wiem
poza tym startowałeś kiedykolwiek w jakichś zawodach 5/10km czy cos podobnego ??:)
nom cele sa rozbieżne, bo ma caly rok je planuje :D moj temat

ale tam pisze tez ze maraton może Ci zaszkodzić, a raczej Twojej szybkości, tez się teraz waham co robić, ale chyba odpuszczę, chodź nie wiem

poza tym startowałeś kiedykolwiek w jakichś zawodach 5/10km czy cos podobnego ??:)
-
- Rozgrzewający Się
Po nowym roku przebiegnę jeszcze raz te 8km i wszystko opiszę. Przepraszam za brak szczegółów.
W zawodach na 5km-10km nie biegłem. Cóż , przebiegnę się kilka razy po nowym roku i wszystko opiszę to co będzie od Was wymagane. Napiszcie wszystko co chcielibyście ode mnie wiedzieć.
Pozdrawiam
W zawodach na 5km-10km nie biegłem. Cóż , przebiegnę się kilka razy po nowym roku i wszystko opiszę to co będzie od Was wymagane. Napiszcie wszystko co chcielibyście ode mnie wiedzieć.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Też się zacząłem zastanawiać nad tym że może zaszkodzić to szybkości. Rozmyślę to, ponieważ jestem młody i nie chcę tracić tej szybkości. Najwyżej zostanę przy dystansie 10km i osiągnięciu jak najlepszego wynikuIXOF pisze: ale tam pisze tez ze maraton może Ci zaszkodzić, a raczej Twojej szybkości, tez się teraz waham co robić, ale chyba odpuszczę, chodź nie wiem![]()

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
proponuje zaczac od chociaz 3000m, jesli chcesz cale zycie zmagac sie z barierą 40min 

-
- Rozgrzewający Się
Nie całe życieRunner11 pisze:proponuje zaczac od chociaz 3000m, jesli chcesz cale zycie zmagac sie z barierą 40min

Myślałem nad dwoma pierwszymi planami stąd co kolega wyżej podał: http://www.bieganie.pl/?cat=19
Ale nie wiem czy robić 1 i 2 czy zacząć od 2 ?
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
Wszystko możeszGumb3k pisze:Witam
Pozdrawiam

Ale maraton w takim wieku kończy sie tym, że prawdopodobnie wiecej uż nie wystartujesz bo za bardzo przeciążysz młody organizm. Widać to u wielu kenijczyków którzy chcą wystartować najwcześniejszej w maratonie i wiecej nie usłyszysz tego nazwiska peawdopodobnie.
Ale to jest tez kwestia dobrego przygotowania sie do maratonu no i w taki mwieku tez mocno na stawy wchodzi i za 10 lat mozesz miec problemy z kolanami.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Taka roznica u kenijczykow, ze oni w wieku 16 lat maja juz 30 000 przebiegnietych kilometrow w nogach i te 8km biegna w 28minut dwa razy dziennie.dezo66 pisze: Wszystko możesz
Ale maraton w takim wieku kończy sie tym, że prawdopodobnie wiecej uż nie wystartujesz bo za bardzo przeciążysz młody organizm. Widać to u wielu kenijczyków którzy chcą wystartować najwcześniejszej w maratonie i wiecej nie usłyszysz tego nazwiska peawdopodobnie.
Ale to jest tez kwestia dobrego przygotowania sie do maratonu no i w taki mwieku tez mocno na stawy wchodzi i za 10 lat mozesz miec problemy z kolanami.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
dlatego nie zalecam bieganie maratowó w wieku 18 lat osoba które nie trenuja jak kenijczycy od 7 roku zycia 
na Twój wiek trenowałbym max do 10km jezeli wolisz dłuzsze bieganie

na Twój wiek trenowałbym max do 10km jezeli wolisz dłuzsze bieganie
-
- Rozgrzewający Się
Rozmyśliłem nad tym co pisaliście i odpuszczam maraton. Jeśli chodzi o ten wiek postawię na szybkość.
Chciałbym jak najszybciej biegać np. 3km czy te 10km. Jednak interesowało by mnie także 100m.
Różnica jest i to duża dlatego też nie wiem jak z treningami. Na początek wziąłbym sobie 100m lub 3000m ponieważ chciałbym znaleźć się na liście w szkole bijąc rekord 12,8s/100m.
Co musiałbym zrobić żeby do tego dojść ? Ćwiczyć jakimś planem czy też po prostu biegać codziennie jak najszybciej te 100m ?
Chciałbym jak najszybciej biegać np. 3km czy te 10km. Jednak interesowało by mnie także 100m.
Różnica jest i to duża dlatego też nie wiem jak z treningami. Na początek wziąłbym sobie 100m lub 3000m ponieważ chciałbym znaleźć się na liście w szkole bijąc rekord 12,8s/100m.
Co musiałbym zrobić żeby do tego dojść ? Ćwiczyć jakimś planem czy też po prostu biegać codziennie jak najszybciej te 100m ?
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
napewno nie biegac codziennie po 100m 
musisz miec plan typowo sprinterski, ale jezeli chcesz biegac takze 3000m to treningi robi się dla średniaków.
trenuj pod 800m i wtedy masz szybkosc na 100m by pobiec te 12,8s i na 3km bedziesz miał z 9:30 min
zeby ułożyc taki plan musisz powiedziec ile razy w tygodniu chciałbys trenowac i po ile masz czasu.
ja trenuje po 1500m i na 100m złamie 12s jak i na 5km pobiegne ponizej 16min - wiec sie da

musisz miec plan typowo sprinterski, ale jezeli chcesz biegac takze 3000m to treningi robi się dla średniaków.
trenuj pod 800m i wtedy masz szybkosc na 100m by pobiec te 12,8s i na 3km bedziesz miał z 9:30 min
zeby ułożyc taki plan musisz powiedziec ile razy w tygodniu chciałbys trenowac i po ile masz czasu.
ja trenuje po 1500m i na 100m złamie 12s jak i na 5km pobiegne ponizej 16min - wiec sie da

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Idz do klubu lekkoatletyki. Tam ci pomoga i wszystkiego sie nauczysz. i 12,8 na 100m bedziesz biegl na jednej nodze.Gumb3k pisze:Rozmyśliłem nad tym co pisaliście i odpuszczam maraton. Jeśli chodzi o ten wiek postawię na szybkość.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 15:28 przez Rolli, łącznie zmieniany 1 raz.