Bieganie w wieku 16-17lat + maraton za rok-dwa , da radę ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Zaczynam właśnie biegać. Biegałem już trochę ale nie było to systematyczne więc nie wiem czy da radę to nazwać bieganiem. Mam 16lat i nie miałem nigdy żadnej kontuzji. Chciałbym zacząć biegać na dystanse. Najwięcej biegłem bodajże 8km z krótkimi przerwami. Mam teraz prośbę do Was drodzy forumowicze. Czy dałoby radę teraz rozpocząć treningi w bieganiu tak abym w wieku jeszcze 18lat mógł wystartować w maratonie (lub nawet pół maratonie) ? Jeśli jest taka możliwość moglibyście podać mi jakiś plan według którego doszedł bym do celu ? Za wszystko byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

PS. Zaznaczę tutaj, że maraton jest dla mnie silną motywacją
PKO
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

zobacz kilka tematów niżej temat zima maraton czy nie za wcześnie. Jeżeli się nie nawrócisz plany są na forum ;)
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Patrzyłem ten temat zima maraton, ale w nim są rozbieżne cele i dystanse. Ja bym chciał konkretny plan jak dojść do celu przebiegnięcia maratonu. Czy takowy istnieje na tym forum ?
Pisałeś wyżej że plany są na forum, możesz mi powiedzieć w jakim dziale ? Wtedy ja na spokojnie wszystko popatrzę.
easyrunner
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tylko, że Ty nie podałeś żadnego czasu w którym robisz te 8km na treningu, poziomu zmęczenia itp. Nie podałeś czasu jaki by Cie satysfakcjonował w maratonie. Szczerze mówiąc maraton w 5h przebiegnie każdy nieupośledzony ruchowo 18latek.
IXOF
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:22

Nieprzeczytany post

http://www.bieganie.pl/?cat=19

nom cele sa rozbieżne, bo ma caly rok je planuje :D moj temat :bum:

ale tam pisze tez ze maraton może Ci zaszkodzić, a raczej Twojej szybkości, tez się teraz waham co robić, ale chyba odpuszczę, chodź nie wiem ;)

poza tym startowałeś kiedykolwiek w jakichś zawodach 5/10km czy cos podobnego ??:)
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po nowym roku przebiegnę jeszcze raz te 8km i wszystko opiszę. Przepraszam za brak szczegółów.
W zawodach na 5km-10km nie biegłem. Cóż , przebiegnę się kilka razy po nowym roku i wszystko opiszę to co będzie od Was wymagane. Napiszcie wszystko co chcielibyście ode mnie wiedzieć.
Pozdrawiam
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

IXOF pisze: ale tam pisze tez ze maraton może Ci zaszkodzić, a raczej Twojej szybkości, tez się teraz waham co robić, ale chyba odpuszczę, chodź nie wiem ;)
Też się zacząłem zastanawiać nad tym że może zaszkodzić to szybkości. Rozmyślę to, ponieważ jestem młody i nie chcę tracić tej szybkości. Najwyżej zostanę przy dystansie 10km i osiągnięciu jak najlepszego wyniku :bum:
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

proponuje zaczac od chociaz 3000m, jesli chcesz cale zycie zmagac sie z barierą 40min :bum:
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:proponuje zaczac od chociaz 3000m, jesli chcesz cale zycie zmagac sie z barierą 40min :bum:
Nie całe życie :bum:
Myślałem nad dwoma pierwszymi planami stąd co kolega wyżej podał: http://www.bieganie.pl/?cat=19
Ale nie wiem czy robić 1 i 2 czy zacząć od 2 ?
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gumb3k pisze:Witam
Zaczynam właśnie biegać. Biegałem już trochę ale nie było to systematyczne więc nie wiem czy da radę to nazwać bieganiem. Mam 16lat i nie miałem nigdy żadnej kontuzji. Chciałbym zacząć biegać na dystanse. Najwięcej biegłem bodajże 8km z krótkimi przerwami. Mam teraz prośbę do Was drodzy forumowicze. Czy dałoby radę teraz rozpocząć treningi w bieganiu tak abym w wieku jeszcze 18lat mógł wystartować w maratonie (lub nawet pół maratonie) ? Jeśli jest taka możliwość moglibyście podać mi jakiś plan według którego doszedł bym do celu ? Za wszystko byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

PS. Zaznaczę tutaj, że maraton jest dla mnie silną motywacją
Wszystko możesz :)

Ale maraton w takim wieku kończy sie tym, że prawdopodobnie wiecej uż nie wystartujesz bo za bardzo przeciążysz młody organizm. Widać to u wielu kenijczyków którzy chcą wystartować najwcześniejszej w maratonie i wiecej nie usłyszysz tego nazwiska peawdopodobnie.
Ale to jest tez kwestia dobrego przygotowania sie do maratonu no i w taki mwieku tez mocno na stawy wchodzi i za 10 lat mozesz miec problemy z kolanami.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze: Wszystko możesz :)

Ale maraton w takim wieku kończy sie tym, że prawdopodobnie wiecej uż nie wystartujesz bo za bardzo przeciążysz młody organizm. Widać to u wielu kenijczyków którzy chcą wystartować najwcześniejszej w maratonie i wiecej nie usłyszysz tego nazwiska peawdopodobnie.
Ale to jest tez kwestia dobrego przygotowania sie do maratonu no i w taki mwieku tez mocno na stawy wchodzi i za 10 lat mozesz miec problemy z kolanami.
Taka roznica u kenijczykow, ze oni w wieku 16 lat maja juz 30 000 przebiegnietych kilometrow w nogach i te 8km biegna w 28minut dwa razy dziennie.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dlatego nie zalecam bieganie maratowó w wieku 18 lat osoba które nie trenuja jak kenijczycy od 7 roku zycia :)

na Twój wiek trenowałbym max do 10km jezeli wolisz dłuzsze bieganie
Gumb3k
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozmyśliłem nad tym co pisaliście i odpuszczam maraton. Jeśli chodzi o ten wiek postawię na szybkość.
Chciałbym jak najszybciej biegać np. 3km czy te 10km. Jednak interesowało by mnie także 100m.
Różnica jest i to duża dlatego też nie wiem jak z treningami. Na początek wziąłbym sobie 100m lub 3000m ponieważ chciałbym znaleźć się na liście w szkole bijąc rekord 12,8s/100m.
Co musiałbym zrobić żeby do tego dojść ? Ćwiczyć jakimś planem czy też po prostu biegać codziennie jak najszybciej te 100m ?
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

napewno nie biegac codziennie po 100m ;)

musisz miec plan typowo sprinterski, ale jezeli chcesz biegac takze 3000m to treningi robi się dla średniaków.

trenuj pod 800m i wtedy masz szybkosc na 100m by pobiec te 12,8s i na 3km bedziesz miał z 9:30 min

zeby ułożyc taki plan musisz powiedziec ile razy w tygodniu chciałbys trenowac i po ile masz czasu.

ja trenuje po 1500m i na 100m złamie 12s jak i na 5km pobiegne ponizej 16min - wiec sie da :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Gumb3k pisze:Rozmyśliłem nad tym co pisaliście i odpuszczam maraton. Jeśli chodzi o ten wiek postawię na szybkość.
Chciałbym jak najszybciej biegać np. 3km czy te 10km. Jednak interesowało by mnie także 100m.
Różnica jest i to duża dlatego też nie wiem jak z treningami. Na początek wziąłbym sobie 100m lub 3000m ponieważ chciałbym znaleźć się na liście w szkole bijąc rekord 12,8s/100m.
Co musiałbym zrobić żeby do tego dojść ? Ćwiczyć jakimś planem czy też po prostu biegać codziennie jak najszybciej te 100m ?
Idz do klubu lekkoatletyki. Tam ci pomoga i wszystkiego sie nauczysz. i 12,8 na 100m bedziesz biegl na jednej nodze.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2012, 15:28 przez Rolli, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ