ostry bol w okolicy lydki i kostki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie
Chciałbym prosic o pomoc mniej więcej w diagnozie mojej przypadłosci. Oczywiscie poszedł bym od razu do lekarza bo tak nakazuje zdrowy rozsądek jednak chyba każdy wie jakie są terminy do specjalistów, a prywatnie aktualnie mnie nie stac. Przede wszystkim problem rozpoczął się 3 tygodnie temu, zacząłem odczuwac delikatny ból w okolicach łydki który schodził po achillesie i kończył się w okolicach kostki. Pomyślałem że to wszystko z powodu dużego obciążenia i zbyt mocnego treningu, przejdzie po paru dniach przerwy. Jednak pierwszy tydzień był najgorszy, każdy poranek rozpoczynał się od bólu. Leżac i podnosząc nogę odczuwałem ból w okolicach achillesa i niestety byłem zmuszony kuśtykac cały czas. Pomyślałem że basen będzie lekiem na cały ból, jednak myliłem się bo nadal odczuwałem bóle. Pewnego dnia po studiach nie mogłem spac gdyż cały dzień spędziłem na nogach i w nocy noga dawała o sobie mocno znac. Wnet postanowiłem zakupic dobra masc na stany zapalne i chłodziłem miejsce lodowatą wodą. Przeszło po paru dniach i normalny marsz był bezbolesny, mogłem spac normalnie i ogólnie funkcjonowac. Po 2 tygodniach przerwy poszedłem na uczelnie na zajęcia z LA i wtedy ból powrócił. Ledwo mogłem wytrzymac z bólu, miejsce w okolicach kostki najbardziej bolało. Czasami również czułem ból w okolicach miesnia piszczelowego, ale wydaje mi sie ze to z powodu promieniowania . Dzisiaj natomiast próbowałem jezdzic na rowerku stacjonarnym, cała sesja 50 minutowa odbywała sie bez bólu, właczyłem do leczenia swojego cwiczenia rozciagajace i ku mojemu zdziwieniu wszystko odbyło sie bezboleśnie.(czułem że jestem słabo rozciągnięty tak na marginesie). Dołączam wam zdjęcie z określeniem miejsca dolegliwości:

http://zapodaj.net/0d4615004db4d.jpg.html

Cały ból promieniuje po lewej stronie achillesa i schodzi w dół od łydki aż po kostkę. Czasami jest to ból występujący tylko w okolicach achillesa.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 14:08 przez Darekbe022, łącznie zmieniany 2 razy.
PKO
rehabb.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy możesz stać na palcach bolesnej nogi?
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rehabb.pl pisze:Czy możesz stać na palcach bolesnej nogi?
Oczywiście że mogę i nie ma problemu z utrzymaniem równowagi. Ostatnio musiałem wykonać bieg do trajki i na uczelnie ponieważ miałem egzamin. W czasie biegu nic nie bolało, ale reakcja na wysiłek już mnie zmasakrowała. Odczuwałem silny ból który dopiero przeszedł po 2 h. Aktualnie w czasie chodzenia nic nie boli, podczas stawania na palcach również nie odczuwam bólu, jedynie podczas fazy gdzie opuszczam się już na pełną stope lekko czuje pewną okolice w achillesie. Najgorszy jest ból po biegu, który jest ostry, tępy. Smaruje achillesa fastum i robię sobie natrysk lodowatą wodą w okolicach achillesa.
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

z opisu wynika że nie chodzi o ból ścięgna Achillesa, kostka występuje z boku i tutaj sądzę chodzi o całkiem inny problem, bez zdjęcia ciężko określić kto z nas ma racje
Żyje po to, by biegać
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

shin splints?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
rehabb.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Darekbe022 pisze:Witam serdecznie
Ostatnie 2 tygodnie spedzilem na przymusowym urlopie z powodu chronicznego bolu w okolicach kostki ktory kieruje sie w gore i konczy w okolicach lydki.
Ból jest w okolicy kostki przyśrodkowej czy bocznej?
marcc
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42min.

Nieprzeczytany post

Przez jakieś 3 tygodnie borykałem się z czymś podobnym, ograniczyłem się do lekkiej przebieżki, ale kiedy się wzmocniło odpuściłem...
Poczekałem tydzień, nadal to samo i przypadkiem wpadłem na pomysł by kupić Pyralgine Termo Hot, myśląc, nakleiłem wygrzałem i przeszło, mam nadzieję, że nie wróci... może pomoże nie wiem....
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na pierwszym poście postanowiłem wam opisac dokładnie co się dzieje i wrzuciłem zdjęcia miejsca gdzie boli. Mam nadzieje że to wam pomoże mi pomóc :usmiech:
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

Darekbe022 pisze:Na pierwszym poście postanowiłem wam opisac dokładnie co się dzieje i wrzuciłem zdjęcia miejsca gdzie boli. Mam nadzieje że to wam pomoże mi pomóc :usmiech:

Czy robiłeś RTG stawu skokowego?

Zanim podejmie się jakieś kroki to powinno się od tego zacząć. Być może pomoże specjalistyczny masaż, ale bez zdjęcia ciężko określić czy tędy będziemy mogli zlikwidować problem. Rower jest bardzo dobra alternatywą na czas rekonwalescencji, ja też tak mam że wiele kontuzji poprzez bieganie, nie koligowało z jazdą na rowerze. Mieszkasz dość daleko więc nie znam specjalistów w tym regionie którzy mogliby ci pomóc, jeżeli jednak zgodzisz się gdzieś udać to proponuję zrobić zdjęcie RTG i jak jest możliwe USG bolącego miejsca
Żyje po to, by biegać
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podczas mojej nie obecności pracowałem trochę na rowerku stacjonarnym, ćwiczyłem mięsnie nóg i przykładałem się do rozciągania. Dzisiaj podczas biegu ból powrócił. Idę do lekarza :bum:
rehabb.pl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może to być shin-soreness (bolesna goleń), czyli przeciążenie mięśni strzałkowych.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rehabb.pl pisze:Może to być shin-soreness (bolesna goleń), czyli przeciążenie mięśni strzałkowych.
I owy bolesny goleń rwie mnie w okolicy łydki i po zewnętrznej stronie kostki ??
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie znam się na tym zbyt dobrze ale od jakiegoś czasu męczy mnie ból w podobnych "okolicach" nogi. Przy okazji wizyty u doktora Sławomira Marszałka, spytałem także i o to. Powiedział mi że jest to dosyć częste u biegaczy i wynika z "konfliktu pomiędzy zginaczem palucha i ścięgnem achillesa". Okazuje się że zginacz palucha przebiega właśnie w tym miejscu, można to z resztą łatwo wyczuć - przyłóż palec tuż nad kostką i poruszaj paluchem.

Zalecenia to przede wszystkim rozmasowywanie bolących miejsc - kładziesz palec środkowy na wskazującym i wykonujesz ruchy podłużne oraz okrężne aż do ustąpienia bólu (miesień się rozluźnia). Ważne jest też rozciąganie zarówno mięśni brzuchatych, jak i płaszczkowatych. Można także schładzać bolące miejsca.
Darekbe022
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po wizycie u fizjo został zdiagnozowany problem. Na całe moje szczęście achilles jest w porządku.
Cały ból brał się za sprawą mięśnia strzałkowego długiego. Objawy na to wskazują, po ćwiczeniach ból znacznie ustąpił, schładzam kostkami lodu miejsce i powoli wszystko wraca do normy. Prawdopodobnie wszystko wyszło po nienaturalnym obciążeniu zewnętrznej części stopy na jednym z treningów. Więc jeżeli ktoś ma podobne objawy niech kieruję swoją uwagę na to miejsce. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ