Bieganie bez ACL ( 2 miesiące po artroskopii )

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
michal_krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za linka, fachowo wszystko opisałeś :usmiech: aczkolwiek mi najbardziej zależy na okresie przed operacją, tzn. od chwili zerwania do zbaiegu.

U Ciebie jak wyczytałem po urazie było troche inaczej, unieruchomino noga i opuchlizna, u mnie natomiast lekarz był przeciwnikiem unieruchamiania nogi, wręcz przeciwnie od samego początku miałem się skupic w odzyskaniu pełnej ruchomości, opuchlizny dużej też nie miałem. Powiem więcej kilka dni kuśtykałem zanim udałem się na konsultację z ortopedą.

Co do diagnozy ACL napisałeś, że wystarczy badanie fizykalne przeprowadzone rpzez dobrego ortopedę, u mnie to badanie przeprowadzało kilku ortopedów, rzaden z nich nie wyczuł niestabilności, jedynie jakiś luz. Dopiero po obejrzeniu zdjęc z rezonansu i braku więzadła ACL na nich stwierdzili, że jest zerwane. Aczkolwiek według lekarzy z którymi rozmawiałem nawet i RM nie daję 100% pewności, na samym opisie z MR jest stwierdzenie "CECHY" całkowitego zerwania..

Pozdrawiam
PKO
pel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A mam pytanko jak doszło w Twoim przypadku do zerwania?
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://biegajznami.pl/Forum/Zdrowie/Zer ... e-przednie
Może teraz,...
Musisz skopiować ten link. Jak go naciskasz to istotnie, nie działa. Skopiowany do przeglądarki działa prawidłowo,...
Odnośnie aktywności fizycznej z zerwanym więzadłem.
Jeżeli osoba jest typem kanapowca to może to zostawć bez operacji. Osoba aktywna szkodzi swemu zdrowiu. Więzadło przednie i więzadła poboczne stabilizują kolano. Bez więzadła kości, chrząstki i ścięgna są nadwyrężone i zachodują się względem siebie jak papier ścierny w stosunku do płaskiej powierzchni,...
Kluczem o czym pisze w linku jest aktywizacja mięśnia czterogłowego. W bezruchu mięsień ten ulega szybkiej degradacji i trudno go odbudować. Mnie nigdy nie powrócił do obwodu takiego jak w zdrowej nodze.
Www.biegajznami.pl/forum/zdrowie/zerwan ... e-przednie
michal_krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pel goniłem piłkę na pełnej szybkości i przy próbie zmiany kierunki biegu o 90stopni poczułem mega ból, który trwał do 3-4min Co ciekaweo po kilku minutach o dziwo przeszedł na tyle, że zastanawiałem się czy nie wrócić do gry..

Link działa trzeba jedynie wkleić do przglądarki fragment " http://biegajznami.pl/Forum/Zdrowie/Zer ... e-przednie " hiperłącze nie obejmuje całego fragmentu

Ryszard N. to, żę najprawdopodobniej będę musiał poddać się rekonstrukcji to wiem, natomiast chodzi mi o to czy według Cibie i innych osób, które coś na ten temat wiedzą. mogę chociażby truchtać?
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Rehabilitacja po rekonstrukcji ACL to długi okres gdzie czas zmian tkankowych przyjmującego się przeszczepu warunkuje możliwość postępu w rehabilitacji i jest to czas nie dający się skrócić. W pierwszych trzech miesiącach szczególną uwagę trzeba zwrócić na budowanie mięśni zginających kolano! nie czworogłowego, który trzeba odbudować oczywiście dla prawidłowej funkcji chodu ale nie maksymalizować w tym okresie. Biegać można według mnie przy pewnych kryteriach, o których nie chcę się rozpisywać bo wyjdzie esej, po trzech miesiącach, a generalnie po 4 miesiącach. Przed rekonstrukcją można biegać jak najbardziej i tak jak pisałem wyżej musi to być bezbolesne zarówno w trakcie jak i po bieganiu. Oczywiście kolano niestabilne nie powinno być poddawane ekstremalnym obciążeniom ale rozsądne wybieganie nie powinno szkodzić. Należy pamiętać, że każdy brak struktury się kompensuje i jest wiele kolan mogących funkcjonować bez ACL zupełnie przyzwoicie nawet w niektórych sportach amatorskich. Czy kolano się niszczy dużo bardziej i czy obecne operacje zapewniają stabilność trwale to już temat na inną dyskusje...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podstawą jest reh własna. Jeżeli ktoś chodzi dwa razy w tyg na reh i nie pracuje w domu to kiepsko to widzę. Zwykle dwie godziny pracowałem sam. Do tego kilkadziesiąt reh w Sport Klinice w Żorach.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ryszard 100% racji jeśli lekarz zrobi swoje to 99% jest w Waszych organizmach i Waszej pracowitości, my fizjoterapeuci jesteśmy tylko żeby dodać kierunku. Kto Cię prowadził w Sport Klinice znam Krzysia i Kasię?
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysiu, rehabilitował a operował Dec,...
Niestety, zaprzyjaźniłem się z ośrodkiem na stałe. W tym tygodniu ostrzyknięcie czynnikiem wzrostu przywodziciela i złuszczenie przyczepu.
Awatar użytkownika
Marietto
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jak Cię operował dr Dec a rehabilitował Krzysiek K to zestaw wyborny. Przeczytałem cały wątek i Twoje doświadczenia wcale nie są rzadkie a porównanie z filiżanką trafne. Przepraszam że to dorzucę ale będę starał się delikatnie, "przebieg" niestety też robi swoje. Co się aktualnie dzieje z Twoim kolanem? Pewnie masz zapalenie gęsiej stopki upierdliwe na maxa a to oznacza że stabilność nie jest do końca na 100%. GPS pomaga często bądź dobrej myśli.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale nazywasz przywodzicielem zginacze i jeśli chodzi o moje przypuszczenia to mam na myśli właśnie to miejsce gdzie jest cięcie po pobraniu do przeszczepu.
michal_krk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W takim razie od przyszłego tygodnia wznowie 15-20min jogging zobaczymy co się będzie działo:)

Dzieki Wszystkim za zainteresowanie i podopiwedzi:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ