troche kopalem w historii ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie - stad nowy watek.
Jestem sredniozaawansowanym biegaczem - biegac zaczalem rok temu, startowalem w marcowym polmaratonie, podczas przygotowan do jesiennego maratonu mialem przerwe spowodowana zwichnieciem kostki - po dwoch miesiacach przerwy - wrocilem do biegania i pojawil sie problem z kolanem.
Obecnie waze 101 kg.
Objaw: nie boli ale noga w kolanie jakby sztywnieje i to bardzo, czuc jakby ssanie pod kolanem, mam wrazenie jakby mi ktos noge w kolanie obwiazal noge jakimis tasmami. Do tego w srodku kolana jakby delikatnie pobolewalo, ale trudno opisac to wrazenie - ale jest nieprzyjemne. W zgieciu kolana , z tylu jakby wieksza gula niz w drugim - sprawnym
Co ciekawe, podczas biegania i chodzenia nie boli, brak uciazliwosci - dyskomfort pojawia sie podczas dlugiego stania - np. w zbiorkomie musze co chwila obciazac druga noge.
Druga ciekawostka : pomaga jak mocno zegne kolano - docisne piete do posladka, albo jeszcze jak na niej kucne. Po tym moge stac troche i nie czuc tego ssania - ale za jakis czas wraca.
Bylem u ortopedy w luxmedzie - stwierdzil ze kolano trzeszczy, przy uciskaniu specjalnie nie boli. skierowal na usg.
Zrobilem usg - lekarz stwierdzil ze "cos tam znalazl ale nic wielkiego" - rozpoznanie z wyniku badania: wysiek w stawie kolanowym , chondromacja I/II stop, wysiek w pochewce sc m. polbloniastego, entezopatia m. czworoglowego, ilosc plynu w zachylku nadrzepkowym nieprawidlowa zwiekszona, blona maziowa nieprawidlowa pogrubiala, nad gornym biegunem rzepki widoczne zwapnienie, chrzastka w klykciach kosci udowej nierowna o nieprawidlowej echogenicznosci.
Czy moze ktos to przetlumaczyc na polski? Czy jest zle czy da sie z tym zyc ? Ide do ortopedy dopiero w przyszlym tygodniu, ale wolabym sie przygotowac - w szczegolnosci ustalic czy da sie z tym biegac, czy potrzebna rehabilitacja, czy moze jakas farmakologia powinna byc grana ?
Ciagnie mnie do biegania straszliwie, w marcu biegne polmaraton i chcialbym pobiec w dobrym tempie - znaczy powinienem trenowac dosc intensywnie, a niestety tego nie robie

wszelkie uwagi mile widziane - z gory wielkie dzieki !
Pozdrawiam
Marek