Luna Sandals

Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam,

Zapraszam do lektury kolejnej recenzji spod znaku sandałów i biegania naturalnego. Tym razem jest to Leadville Pacer chyba najbardziej znanej firmy na rynku sandałów Tarahumara, czyli LUNA SANDALS.

Link do recenzji: http://testyoutdoorowe.wordpress.com/20 ... arahumara/

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bieganie w sandałach w naszych warunkach przypomina mi trochę sytuacje, w których zamożni kupują malucha, bo chcą być "stylowi" w inny, odróżniający się sposób. Tarahumara biegają w sandałach bo nic innego nie mają.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Leadville (czyli chyba najdroższa dostępna opcja jeżeli chodzi o sandały w ogóle) są i tak tańsze niż większość butów minimalistycznych na rynku, nawet jeżeli doliczymy do tego koszty przesyłki.

Jasne, że jest to jakaś tam zachcianka bo przecież można biegać w Kalenji za 50 zł, ale trzymając się tego toku rozumowania można powiedzieć to samo o butach za kilka stów (np. Inov8, Skora, FiveFingers) - zachcianka zamożnych, którzy chcą biegać w tym, co teraz jest trendy.

To czy ktoś chce się wyróżnić czy nie to już kwestia indywidualna. Ja na jakichkolwiek imprezach pojawiam się stosunkowo rzadko (a i tak nie na tych najpopularniejszych), więc dla mnie na pewno nie to byłoby powodem do zakupu, a raczej ciekawość i chęć spróbowania czegoś nowego... innego.

Pozdrawiam

Paweł
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zupełnie nie zrozumiałeś toku myślenia Adama. buty minimalistyczne nie są tworzone na wzór przedmiotów używanych przez społeczności biedne i zacofane cywilizacyjnie.

kilka ładnych lat ćwiczyłem capoeirę. szefostwo mojej grupy w pewnym momencie wymyśliło sobie, że zrobią sobie salę 5x5m z posadzką wylaną betonem, "bo tak ćwiczą Brazylijczycy". nie mogli ogarnąć, że ćwiczą tak dlatego, że nie stać ich na salę z parkietem, nie mówiąc o wykładzinie.

zacznijmy jeszcze jeść ugali i pić super słodką herbatę, wtedy wszystkie elementy bezsensu będą na swoim miejscu.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o sandały to jestem za, kiedyś biegało się w nich, chodziło gdy było ciepło i taką funkcję powinny spełniać.
Z tym że nie za 350 zł. Wydać pieniądze to nie problem, problem zrobić to mądrze.
Trochę się firmy zagalopowały w tym wszystkim. A najgorsze jak dla mnie, jest to że chcą udowodnić człowiekowi, że nie trening sprawia odpowiednie wyniki, a superFIXGTS buty.
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za to mozna miec latwo wymowke dlaczego zle poszlo na zawodach, mowisz ze nie miales super hiper butow i wystarczy.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, jeżeli ktoś decyduje się biegać w sandałach tylko dlatego, że robi to jakieś prymitywne plemię zza Oceanu to rzeczywiście jest bez sensu. Oczywiście, że buty mnimalistyczne nie są tworzone "na wzór przedmiotów używanych przez społeczności biedne i zacofane cywilizacyjnie" - kto tak twierdzi??? Chodzi o tzw. bieganie naturalne i to też jest powodem biegania w sandałach. Zresztą sam przecież biegasz w Zenkach i Skora Base. Dlaczego?

Klaus, zgadzam się z Tobą, że cenowo to trochę kosmos, ale z drugiej strony USA i zachód Europy a Polska to dwie różne bajki. Jeżeli chodzi o przekonywanie, że buty są najważniejsze to firmy produkujące sandały i tak nie dorównują pozostałym markom. Przekonują, że do osiągnięcia celów nie potrzeba żadnych wymyślnych technologi, a jedynie to w co wyposażyła nas natura. Z drugiej strony jakiś tam interes próbują zrobić i trudno im się dziwić.

Pozdrawiam

Paweł
avzi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wierzę własnym oczom...
Dyskusja o bieganiu w sandałach. I jeszcze recenzja laczków za 350 zł do biegania w terenie! Chyba nie wyczuwam ironii w tym wszystkim albo nie nadążam za zmianami...:?
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ktoś z Tarahumara się dorobi na tych laczkach pewnie. Dla mnie sandały są obciachem więc nie zakładam nigdy. Wolę klpaki :)
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
artworr
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:17
Życiówka w maratonie: 3:12:22

Nieprzeczytany post

Dla mnie to o jeden (przynajmniej) most za daleko...
Do. Or do not, There is no try.
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Super, teraz tylko przetestować na Rzeźniku bo tu czasem mamy troszkę błotka na trasie, następnie na BUGT
i Tarahumara mogą być dumni :hej:
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po bieganiu w Lesie Kabackim wyciągałem już gwoździe z buta, o wielu przetarciach o kamienie i krzaki nawet nie ma co się rozpisywać. Jakoś nie wyobrażam sobie przyjęcia tych obrażeń na własną stopę. To buty do bieganie w bardzo mocno wyselekcjonowanym i sprawdzonym terenie :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:buty minimalistyczne nie są tworzone na wzór przedmiotów używanych przez społeczności biedne i zacofane cywilizacyjnie.
pewnie, że nie. buty minimalistyczne są robione tylko z jednego powodu - producenci chcą zarobić kasę. z tego samego powodu robione są buty wypchane systemami.
zespoły marketingowe plują ulotkami i czekają aż padnie na podatny grunt - jeden w swojej naiwności uwierzy w styl minimalistyczny, a drugi w mega-systemy.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
pewnie, że nie. buty minimalistyczne są robione tylko z jednego powodu - producenci chcą zarobić kasę. z tego samego powodu robione są buty wypchane systemami.
zespoły marketingowe plują ulotkami i czekają aż padnie na podatny grunt - jeden w swojej naiwności uwierzy w styl minimalistyczny, a drugi w mega-systemy.
sam powiedz, jak żyć ?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Ktoś z Tarahumara się dorobi na tych laczkach pewnie.
Raczej ktoś z USA. Na tej samej zasadzie badacze jeżdżą uczyć się od szamanów ich metod leczniczych a potem koncerny farmaceutyczne patentują "odkryte" w ten sposób substancje.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ