garmin 610 vs 910 a może coś innego ?

Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Zatem mam pytanie. Co ile łapie sygnał 310 w trybie oszczędnym? Bo 310 ma własnie dwa tryby - oszczedny i co 1 sek.
To chyba nie tak. Tryb oszczędny vs 1s nie dotyczy tego, jak często sygnał jest łapany, tylko, w jaki sposób zapisywana jest w pamięci informacja o położeniu.

W trybie 1s, w pamięci urządzenia zapamiętywana jest lokalizacja co 1s, niezależnie od tego, czy biegniesz, stoisz, zygzakujesz czy lecisz prosto. Natomiast w trybie oszczędnym nie są zapisywane punkty, które można z "wystarczającą" dokładnością ekstrapolować z zapisywanych w pamięci punktów charakterystycznych. Czyli zapisywane są miejsca, w których skręciłeś, zmieniłeś prędkość itp. Natomiast odbiornik GPS w obu trybach jest włączony przez cały czas.

Tryb oszczędny oszczędza pamięć a nie baterie.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wszystko jasne, dzięki
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

w 205 tryb smart (jak rozumiem oszczedny) jak najbardziej oszczędza baterię. różnica 4 godziny a jakieś 8.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba, to co napisałem wcześniej. Dla mnie w Ambicie wadą jest konieczność łączenia się z internetem, brak wibracji, słabe interwały. Piszesz o rozwoju tego modelu, o dodawaniu kolejnych funkcji poprzez aktualizacje. Kupując pewien produkt kupuję to co on w danej chwili oferuje, nie wiem co będzie miał w przyszłości, co doda producent a czego nie.
Napisałeś mi kiedyś o bieganiu na samopoczucie, gdy wyjadę gdzieś gdzie nie ma internetu i komputera nie będę mógł zmienić w nim ustawień aby dostosować swój trening do danej chwili. Nie będę mógł to zrobić na miejscu, na trasie tylko w domu/barze/schronisku. Wspomniałeś że można zaprogramować kilka ustawień ale czy wszystko jest się w stanie przewidzieć?
Wibracja-czasami muzyka podczas biegania mnie irytuje innym razem zaś pomaga. Przy interwałach nie patrzę na zegarek, nie nasłuchuję popiskiwań które jak sam napisałeś nie są wybitnie głośne, gdy czuję wibrację zaczynam biec bądź przechodzę do marszu/truchtu. W ruchu ulicznym lub przy muzyce w słuchawkach tego nie zrobisz.
Interwały-jesteśmy na forum dla biegaczy i ta funkcja jest dla większości bardzo ważna. Słabe interwały są kolejną wadą.

Kolaj, tak jak już napisałem, te 50h miały być atutem. Są one dostępne ale jakim kosztem? Kosztem dokładności wskazań i ich prawdziwości z tym co działo się przez ten czas. Przez minutę w górach możesz pokonać ładnych parę metrów gdy biegniesz a zegarek pokaże że niewiele się działo. Po to zbieramy te informacje aby je analizować, bawić się nimi.
Przy moich 2 reklamacjach 310 zaczynam wątpić w bezawaryjność Garmina, nie wiem co będzie w zabawce za 800zł droższej.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2012, 14:19 przez ZbigniewX, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zbigniew, dzięki za wyjasnienia, rozumiem o co Tobie chodzi :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak jak już napisałem, te 50h miały być atutem
Dalej mogą być atutem, choć faktycznie raczej nie dla biegacza. Ale np. dla jakiś wędrówek, w których po prostu chcesz sobie zaznaczyć szlak, którym wędrowałeś, to oznaczanie pozycji co 1min wydaje się w zupełności wystarczające.
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się że wszystko zależy od tego co oczekujemy dostać, co jest nam potrzebne. Ambit nie jest akurat dla mnie, dla innej osoby może być dobrym wyborem.
Za godzinkę idę się przebiec bo mózg mi się już lasuje od tego siedzenia przy kompie.
Zdrówko.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
MisiekSR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

no ciężka sprawa jak się chce coś wybrac

a jak z eksportowaniem danych ?

jakies rywalizacje / wyzwania ??
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: 11. nie wiem jakich funkcji może brakować - grzechu_wroc chodzi Tobie o coś konkretnego?
Możliwości konfiguracji treningu Ambita są dużo mniejsze niż Garmina, gdzie można tworzyć bardzo zaawansowane i skomplikowane sesje. Virtual Racer czy Virtual Partner mi osobiście przydają się bardzo często. Do tego biegnąc interwały alarm wibracyjny jest właściwie niezbędny, bo na mocnym zmęczeniu plus szum tła ciężko czasem usłyszeć pikanie. Zanim zacząłem używać 610 często zerkałem na zegarek czy aby napewno nie upłynął już czas/dystans. Teraz mogę skupić się tylko na biegu. Do tego wibracja jest przydatna teraz zimą kiedy to zegarek przykryty jest jedną lub dwiema warstwami i zajrzenie do niego często bywa kłopotliwe, a usłyszenie czegokolwiek właściwie niemożliwe.
Ambit ma kompas, wysokościomierz barometryczny, pojemniejszą baterię, można z nim pływać, ale dla mnie te dodatki są zbędne. Wolałbym dużo taniej kupić np Garmina 210, niż dopłacać za niepotrzebne mi 'bajery'.
Ambit poza tym wydaje mi się wielki i ciężki, kiedy 610 jest bardzo fajnym zegarkiem na codzień. Przyznaję, że nigdy nie widziałem na żywo Ambita więc mogę się mylić.

Edit:
No i jeszcze super dobry dotykowy ekran 610 :)
A do tego wydaje mi się, że bezpośrednim rywalem Suunto Ambit jest jednak Garmin Fenix a nie 610 :)
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
MisiekSR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czyli wracamy do wyboru 910xt hr?
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

MisiekSR pisze:czyli wracamy do wyboru 910xt hr?
jeśli nie potrzebujesz żeby to był Twój zegarek na codzień, potrzebujesz z nim pływać to 910, w innym przypadku lepiej chyba jednak Suunto Ambit lub Garmin 610.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:
Piechu pisze:Zatem mam pytanie. Co ile łapie sygnał 310 w trybie oszczędnym? Bo 310 ma własnie dwa tryby - oszczedny i co 1 sek.
To chyba nie tak. Tryb oszczędny vs 1s nie dotyczy tego, jak często sygnał jest łapany, tylko, w jaki sposób zapisywana jest w pamięci informacja o położeniu.

W trybie 1s, w pamięci urządzenia zapamiętywana jest lokalizacja co 1s, niezależnie od tego, czy biegniesz, stoisz, zygzakujesz czy lecisz prosto. Natomiast w trybie oszczędnym nie są zapisywane punkty, które można z "wystarczającą" dokładnością ekstrapolować z zapisywanych w pamięci punktów charakterystycznych. Czyli zapisywane są miejsca, w których skręciłeś, zmieniłeś prędkość itp. Natomiast odbiornik GPS w obu trybach jest włączony przez cały czas.

Nie masz racji. Tryb smart właśnie oszczędza baterię. Masz w ogóle jakieś urządzenie Garmina? Sprawdzone empirycznie, nie tylko przeze mnie. Z zapisem też się mylisz. Tryb smart zapisuje dane co 4 s i tylko częstotliwością zapisu się różni od trybu co sekundę.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
MisiekSR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

wole biegać z muzyka ( wtedy biegam dalej i szybciej :) )

więc ewentualny alarm wibracyjny się przyda ...

raczej nie będę w nim pływać
na co dzień używam klasycznego zegarka hmmm

żeby miał wibrę to był by prosty wybór ale to chyba nie zmienią oprogramowaniem ...
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

meszka pisze:
Kolaj pisze:

Nie masz racji. Tryb smart właśnie oszczędza baterię. Masz w ogóle jakieś urządzenie Garmina? Sprawdzone empirycznie, nie tylko przeze mnie. Z zapisem też się mylisz. Tryb smart zapisuje dane co 4 s i tylko częstotliwością zapisu się różni od trybu co sekundę.
Tak. Mam 910. Ponadto przeczytałem jego instrukcję. Zachęcam do lektury. Jest to dosyć jasno napisane.
meszka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To może do końca nie zrozumiałeś. Zobacz sam jaka jest różnica w żywotności baterii przy obu trybach.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ