garmin 610 vs 910 a może coś innego ?

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

każda potwora ma swojego amatora a każda sroka swój ogon chwali. z mojego potworzego ogona jestem zadowolony.

1. Z Ambitem również można pływać.
2. Nowy soft umożliwia współpracę z ANT+, więc rzeczywiście, pastylka micoach spped, apcer czy jak to się nazywa i siup. można również w domu na bieżni.
3. co 2-3 miesiące jest aktualizacja softu i każda wprowadza ciekawe zmiany i nowe funkcjonalności. widać, że system ma potencjał i pewnie, chcoaiżby ze względów marketingowych, możliwości oferowane przez coraz to nowszy soft będą rosły.
4. obecnie jest już kilka poprawek, które eliminują część z zarzutów względem ambita. jest możliwośc zaprogramowania treningów interwałowych (jako powtórzeń układów dwóch odcinków, definiowanych przez czas lub dystans), co było chyba największym zarzutem (ja tam z tego i tak nie korzystam, wolę sam łapać lapy podczas interwałów).
5. bateria trzyma 15h przy max ustawieniach czyli podobnie co gamrin 910. nie wiem czy są urządzenia, ktore obsługując pasek hr i gps trzymają dłużej.
6. strona movescount oferuje dużo możliwości analizy treningów, zestawienia, wykresy itd.
7. można nosić jako zwykły codzienny zegarek.
8. firma nie jest mało znana, tylko działa ogólniej w sportach outdoorowych - narty, turystyka, itd., Garmin czy Polar sa mocniej obecne w bieganiu samym w sobie.
9. wiele funkcji jest dostępnych tylko z poziomu strony internetowej, równiez tylko tam możemy de facto zobaczyć analizę swoich treningów. można wtórnie je eksportować ale wymaga to dodatkowych czynności. założenie jest takie, że w komunikacji Ambita z kompem potrzebny jest net. Rozumiem, ze może to byc uznane za wadę jak również to, że nie da się do wszystkich ustawień dotrzeć z poziomu zegarka.
10. mnie brak wibracji nie przeszkadza, nigdy tego nie uzywałem w garminie.
11. nie wiem jakich funkcji może brakować - grzechu_wroc chodzi Tobie o coś konkretnego?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

10. mnie brak wibracji nie przeszkadza, nigdy tego nie uzywałem w garminie.
He he, Qba no pewnie, bo Garmin 205 nie ma takiej funkcji :hahaha: :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

jest możliwośc zaprogramowania treningów interwałowych (jako powtórzeń układów dwóch odcinków, definiowanych przez czas lub dystans)
Czy to oznacza (nie wiem, czy dobrze rozumiem), że można tylko ustawić czas/dystans odcinka szybkiego i wolnego oraz ilość powtórzeń tej pary? Jeśli tak to jednak bardzo skromnie w porównaniu z Garminami, w których można praktycznie dowolnie zaprogramować plan treningu.

Rozumiem, że nie wszyscy potrzebują takiej funkcjonalności (Ty preferujesz ręczne "łapanie lapów"), ale sprzęt tej klasy powinien to oferować. Mam nadzieję, że kolejne edycje firmware wniosą więcej w tym względzie. Póki co jedyną istotną zaletą w stosunku do 910XT jest wygląd (bez porównania ładniejszy) i być może dla niektórych możliwość używania jako zwykłego zegarka.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zoltar:
to doskonale tłumaczy :hahaha: :hahaha: :hahaha:
dzięki :)

ale jakoś nigdy mi tej funkcji nie brakowało :)

kolaj: tak, dokładnie tak to w tej chwili wygląda.
oczywiście, masz rację, że to "biednie" w porównaniu z Garminem. Ja jednak ustawiałem skomplikowane treningi może ze 3 razy w Garminie, potem mi się nie chciało, wolałem łapać ręcznie. masz rację, że sprzęt tej klasy powinien to oferować i szczerze powiedziawszy nie rozumiem, dlaczego Suunto tak dozuje funkcjonalności - skoro pojawiają się interwały, powinny być w pełni programowalne.

dla mnie bardzo fajną opcją jest możliwośc wgrania śladu GPS i wyświetlenie go jako mapka na ekranie zegarka, wielośc ekranów i mnogośc danych do wyświetlania oraz możliwośc pisania własnych funkcji. w taki sposób na przykład moge mieć na jednym z ekranów tempo ostatniego odcinka albo wirtualnego partnera własnej roboty.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Qba, sorry ale Twoja wypowiedź wcale nie sprawiła że zmieniłem zdanie o tym zegarku, moje zarzuty nadal są aktualne.
Co do pliszki itd.to ciężko pogodzić się z myślą że wydało się te 2tyś na coś nie do końca funkcjonalnego. Ja ze swojej 310 sam nie jestem zadowolony, brakuje jej niezawodności ponieważ dwie reklamacje w przeciągu pół roku to już przesada. Notabene nadal czekam na kuriera zamówionego przez Garmina (już 5 dzień), ale o tym napiszę w poświęconym serwisowi temacie gdy zakończę obecną reklamację.
Zdrówko.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie masz za co przepraszać. przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem zarzut odnośnie pracy baterii. garmin 910 który tez kosztuje 2000 nie ma chyba mocniejszej? są mocniejsze maszyny na rynku?

wibracji, jak pisałem, mnie nie brakuje.

koniecznośc połączenia z komputerem i netem dla bardziej zaawansowanych ustawień bądź analizy treningu jest wadą, ale nie przesadzajmy, to nie jest tak jak piszesz, że "nic nie zrobię podczas biegu".

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
MisiekSR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hmm

czyli na razie dla mnie tylko 1 minus -> brak alarmu wibracyjnego --> a głośno coś pika?? można słuchać muzyki podczas biegu / treningu
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, nie pika głośno, pika standardowo, przez muzykę raczej nie dosłyszysz.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
MisiekSR
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ale w sumie dla amatora to chyba nie przeszkadza a taki zegarek z kompasem przyda się i na grzybach i na wycieczkach górskich :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak widać po rozmowie, rózne rzeczy potrafia przeszkadzać albo nie - kwestia indywidualnych upodobań.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MisiekSR pisze:ale w sumie dla amatora to chyba nie przeszkadza a taki zegarek z kompasem przyda się i na grzybach i na wycieczkach górskich :)
akurat kompas nie jest czymś wyjątkowym i dostepnym tylko w suunto
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
ZbigniewX
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piszę dlatego o baterii gdyż jak Ambit wchodził na rynek to właśnie te zapowiadane 50h robiło naprawdę niesamowite i pobudzające wyobraźnię wrażenie. Gdy zaś wchodzimy w szczegóły to nie wygląda to już tak fajnie. Wydaje mi się że dużo osób złapało się na tą informację i z tego powodu kupiło właśnie ten a nie inny zegarek.
Gdyby Garminy 310 i 910 miały możliwość łapania GPS co minutę to i tutaj byśmy mieli kosmiczne czasy działania baterii.
Jestem zdegustowany Ambitem dlatego że powolutku szukam alternatywy dla 310 i już myślałem że znalazłem a tu kicha, dla mnie ma on zbyt dużo wad.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a opowiedz, co Twoim zdaniem jest wadą? z ciekawości pytam, nie mam zamiaru cię nawracać :)
rozumiem, że każdy maswoje preferencje, ale żeby być zdegustowanym to musi się coś naprawde nie podobać?

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Kolaj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:50

Nieprzeczytany post

ZbigniewX pisze:szukam alternatywy dla 310 i już myślałem że znalazłem a tu kicha, dla mnie ma on zbyt dużo wad.
Czego brakuje Ci w 910?
Gdyby Garminy 310 i 910 miały możliwość łapania GPS co minutę
No, ale nie mają. Zatem w S jest wybór a w G nie ma. Te kilkanaście godzin to jednak dość dużo. Można sobie wyobrazić jakieś ekstremalne, egzotyczne sytuacje ale cbyba nie ma co wpadać w obłęd.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ZbigniewX pisze:dyby Garminy 310 i 910 miały możliwość łapania GPS co minutę to i tutaj byśmy mieli kosmiczne czasy działania baterii.
Zatem mam pytanie. Co ile łapie sygnał 310 w trybie oszczędnym? Bo 310 ma własnie dwa tryby - oszczedny i co 1 sek.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ