saucony kinvara3 vs asics excel 33
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Potrzebuję buty do biegania na asfalcie, ale żeby biegać ze śródstopia. Saucony kinvara3, podaje że 4mm różnicy między pięta a palcami, co w bieganiu naturalnym jest bardzo istotne. Nie wiem jak to się ma do Asics'a. Jest jeszcze ten model lyte 33 ale na razie nie dostępny w Polsce. Jakieś sugestie? Dodam, że potrzebuje buta treningowo-startowego. A no i kinvara jest bardzo lekka 218 gram.
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
Kinvara?co w bieganiu naturalnym jest bardzo istotne.

-
- Zaprawiony W Bojach
Biegam troche w kinvara 2 i są to świetne buty. Absolutnie nie nadaja się na zime bo są mega przewiewne. Na wstępie trzeba delikatnie do nich podeść, bo dają w kość łydkom ze względu na mały drop. W sklepie biegacza są w fanejj promocji. Kinvara 3 praktycznie nie różni się od kinvara 2, ma podobno lepsze trzymanie stopy.
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
Dodam od siebie. Nie biegałem dużo w tych Kinvarach, zaczynam. Ale przy okazji też trochę polatałem w NB MR00GB. I moje odczucie jest takie po przejściu na Kinvary. Kinnvary może i to lekki but, ale podeszwa jest na tyle szeroka i sztywna, że czuć wsparcie praktycznie na całej długości. Bucik dynamiczny i zarazem dający namiastkę swobody, bo jest obszerny. Zbudujesz na nim formę taką, żeby dobrze latać ze śródstopia, ale to nie jest wg mnie but minimalistyczny, za dużo wspiera, taka przejściówka?
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Mam Kinvary i biegam w nich czasami (obecnie moim głównym bucikiem jest Merrell).
Buty fajne bo mały drop, lekkie i miękkie. Poza tym ciężko je nazwać minimalistycznymi. Powiedziałbym, że to lekko odchudzone klasyczne buty do biegania. Takie przejściówki przed przejściówkami.
A zimą da się w nich biegać. Dziś ganiałem przy minus pięciu z niemiłymi powiewami wiatru i było bardzo dobrze.
Ale to prawda, że są przewiewne. Akurat mi to nie przeszkadza. Stopa gdy jest w ciągłym ruchu to nie marźnie.
A te Asicsy to już nic wspólnego z minimalizmem nie mają. Marketingowa ściema.
Buty fajne bo mały drop, lekkie i miękkie. Poza tym ciężko je nazwać minimalistycznymi. Powiedziałbym, że to lekko odchudzone klasyczne buty do biegania. Takie przejściówki przed przejściówkami.

A zimą da się w nich biegać. Dziś ganiałem przy minus pięciu z niemiłymi powiewami wiatru i było bardzo dobrze.
Ale to prawda, że są przewiewne. Akurat mi to nie przeszkadza. Stopa gdy jest w ciągłym ruchu to nie marźnie.
A te Asicsy to już nic wspólnego z minimalizmem nie mają. Marketingowa ściema.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Zaprawiony W Bojach