Czestotliwość biegów...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Drake
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Jestem początkującym biegaczem, ostatnio zauwazylem ze najlepiej mi sie biega "w kratke" tzn: w jednym dniu bieg (pół godziny do godziny) w nastepnym przerwa i tak dalej. Czy jest to zly system biegania? Na forum spotkalem sie z przekonaniem ze najlepiej biega sie w bardziej systematycznym systemie tzn: dwa dni  - przerwa 1 dzien na regeneracje miesni, trzy dni - przerwa jeden dzien itd. Czy istnieje jakies zalecenie co do czestotliwosci biegow czy zalezy to od indywidualnych preferencji?

dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam
New Balance but biegowy
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Darek Sidor, autor ciekawej ksiazki dla poczatkujacych biegaczy, radzi przygotowywac sie do maratonu trenujac 3 razy w tygodniu.

kledzik
Awatar użytkownika
Drake
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Trzy dni w tygodniu pod rzad czy tez z przerwami ? Jak dlugie i jak czeste powinny byc przerwy by uzyskac w miare dobre wyniki (podniesienie kondycji) ?
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Darek radzi biegac co drugi dzien.

kledzik
Awatar użytkownika
Drake
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedz . Czyli nie tylko ja preferuje bieganie "w kratke" :). Bardzo mnie to cieszy bo juz myslalem ze robie cos zle.

thx.
Awatar użytkownika
Rudzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja biegam zawsze co 2 dzien chyba ze wiem ze cos mi wypadnie to zdarza sie ze sa to 2 dni zrzedu ale staram sie eliminowac takie sytuacje. Ja lubie ten kratkowy system :D
gg 46090
Awatar użytkownika
luskan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też biegam co drugi dzień, kiedyś maksymalnie biegałem 4 - dni pod rząd, ostatniego dnia zawsze czułem wyraźne zmęczenie nóg. Tylko, że wtedy nie wiedziałem jeszcze o 'uzdrawiających' właściwościach szybkiego schładzania mięśni i stawów po biegu.
Awatar użytkownika
Drake
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tylko, że wtedy nie wiedziałem jeszcze o 'uzdrawiających' właściwościach szybkiego schładzania mięśni i stawów po biegu.
Na czym polega to schładzanie ?
yock
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Zimny prysznic
Resting is rusting
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bieganie w kratke nie jest najlepszym pomyslem, jesli nie mozesz, nie dajesz rady, nie chcesz zbyt czesto polecam co drugi dzien lub 3 razy w tygodniu w fazie wstepnej to w zupelnosci wystarczy.
mozesz tez zaczac od planu 10 tygodniowego-w zaleznosci od tego w jakiej jestes kondycji
Longrunner
Keep on running!
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tam jestem poczatkującym - nadal:)

Biegam kiedy moge i zazwyczaj wychodzi w kratkę - z tym, że zdarzają się i dwa trzy dni przerwy miedzy treningami - brak czasu lub chęci do biegania po osiedlu;)

Niemniej uważam, że nadal będę stosował styl - jak to określiłeś - "w kartkę". Po prostu chcę biegać dla siebie i trzy - cztery treningi w tygodniu mi wystarczają.
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
mesz
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:51+

Nieprzeczytany post

Biegając w kratkę wybiegałem półmaraton.
Teraz mam zbyt wiele zajęć aby biegać i marzę choćby o kratce !!!
Awatar użytkownika
Puman
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from Drake on 7:56 pm on Oct. 1, 2003
Witam

Jestem początkującym biegaczem, ostatnio zauwazylem ze najlepiej mi sie biega "w kratke" tzn: w jednym dniu bieg (pół godziny do godziny) w nastepnym przerwa i tak dalej. Czy jest to zly system biegania?...

dzieki za odpowiedz.Pozdrawiam
Quote: from longrunner on 3:47 pm on Oct. 2, 2003
bieganie w kratke nie jest najlepszym pomyslem, jesli nie mozesz, nie dajesz rady, nie chcesz zbyt czesto polecam co drugi dzien...
:)
Awatar użytkownika
zocha
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja sobie biegam tez za zwyczaj co drugi dzien, chyba że musze miec przerwe z powodu kontuzji ,chociaz ostatnio mam 2 dni przerwy pomiedzy treningami zalezy od kondycji.O dziwo nic mnie niebolało po  wczorajszych biegach, to chyba dobrze bo ostatnio albo kolanko lewe albo stopa:)juz myslałam ze tak będzie za kazdym razem .poprostu kwestja tego czy wolniej biegniemy czy szybciej, przedtem biegałam szybciej ,wiecej przebiezek a teraz uwazam, no i powoli sie przyjemniej biega.
Awatar użytkownika
Kolarz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z mojego doswidczenia treningów kolarskich wyciągłem wnioski że dobrz ejest robić takie małe mikrocykle czyli np.  poniedziałek - ciezki trening wtorek lekki trening środe przerwa i tak dalej czyli jesli nie ma innych czynników i ktoś chc e trenować np. 4 razy w tygodniu to polecam system 2 dni trening dzień przerwy i tak dalej niż dzień treninmg dzień przerwy.
Tompoz  
Tompoz
ODPOWIEDZ