Jestem pod wrażeniem analizy i już wiem gdzie się zgłoszę w przypadku problemów motywacyjnychPoczątkująca pisze:Motywacja – stan gotowości istoty rozumnej do podjęcia określonego działania, to wzbudzony potrzebą zespół procesów psychicznych i fizjologicznych określający podłoże zachowań i ich zmian. To wewnętrzny stan człowieka mający wymiar atrybutowy. /za Wikipedią - dalej:/mortian pisze:Nie mam motywacji do biegania a 2 grudnia mam półmaraton Help!
Proces motywacyjny:
1. wzbudzanie energii;
2. ukierunkowywanie wysiłku na cel;
2. selektywność uwagi w stosunku do bodźców – zwiększenie wrażliwości na bodźce istotne;
4. zorganizowanie reakcji w zintegrowany wzorzec;
5. kontynuowanie czynności, dopóki warunki, które ją zapoczątkowały nie ulegną zmianie
6. pobudzenie emocjonalne – uczucia dodatnie (w przypadku realizacji zamierzeń) lub ujemne (w przypadku niespełnienia)
Ad.1. - głód biegowy. W Twoim, Mortian, przypadku wydaje się: wskazana przerwa.
Ad.2. - bieg 2 grudnia
Ad.3. - skupienie na treningu ciała, by przebiec dłuższą /w Twoim Martian przypadku, 21kilometrową/ trasę
Ad.4. - koniecznie staw się Mortian w sobotnie ranki na BBL, potem ew. jeszcze we czwartki i wtorki - patrz Agnieszka,
Ad.5. - na chwilę, myślę kilka dni - zamienić biegania na szachy, forum biegowe, 'Cień wiatru', by wrócić do planu treningu i czynnego udziału w BBL
Ad.6. - analiza ad.1 do ad.5. Uśmiech na buźkę, gorącą czekoladę do picia, odsłuchanie dobrej muzyki.
POWODZENIA
A jakby ktoś był zainteresowany to na niedzielę we wstępnych planach jest leśna mała wycieczka biegowa po hałdach w okolicy Murcek i Kostuchny.