Jak powinna wyglądać idealna ścieżka do biegania?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
crolic
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:40:34
Życiówka w maratonie: 03:40:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie!
Ciekawi mnie, jak według Was powinna wyglądać idealnie przygotowana ścieżka do treningów?

Jeśli ktoś chciałby stworzyć warunki idealne do treningu biegania, to co powinno się znaleźć na takiej ścieżce:
- jakaś pętla długości np. 5 km, żeby łatwo było kontrolować odległość?
- jaka nawierzchnia, jeśli nie tartan to co?
- jakieś miejsca z opisanymi ćwiczeniami rozciągającymi i ogólnorozwojowymi?

Może ktoś z Was zna jakieś przykłady z Polski lub z zagranicy i może się podzielić informacjami jak robią to inni?
--
10,000k - 00:40:34 - 14.04.2013 r. - Niepołomice
21,097k - 01:34:33 - 16.05.2015 r. - Białowieża - Hajnówka
42,195k - 03:34:40 - 19.04.2015 r. - 14.CM Kraków
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W Szwajcarii w wielu miejscach są "ścieżki fińskie" czyli wysypane trocinami ze stacjami z ćwiczeniami ogólnorozwojowymi. Nazywają się Ścieżkami Vita i są sponsorowane przez firmę ubezpieczeniową Zurich. Długość pętli to zwykle 2-3km, nie są pomyślane jako miejsca do regularnych treningów biegowych, ale raczej ogólnorozwojowych. Oprócz tego w bardzo wielu miejscach są wymierzone scieżki trailowe do biegania, tym razem sponsorowane przez firmę ubezpieczeniową Helsana. Zwykle są to trzy pętelki: niebieska (najkrótsza), zielona (średnia), żółta (najdłuższa). W internecie są odpowiednie portale gdzie można te ścieżki wyszukać.
Awatar użytkownika
crolic
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:40:34
Życiówka w maratonie: 03:40:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wspomożesz jakimś linkiem? Nie bardzo wiem jak zapytać wujka google, a pomysł mi się bardzo podoba.
--
10,000k - 00:40:34 - 14.04.2013 r. - Niepołomice
21,097k - 01:34:33 - 16.05.2015 r. - Białowieża - Hajnówka
42,195k - 03:34:40 - 19.04.2015 r. - 14.CM Kraków
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idealne warunki do trenowania to Lasy Oliwskie i Sopockie. :taktak:
Wokół stadionu lekkoatletycznego w Sopocie są pomierzone trasy od 4km przez 7km do 11km, ale mozna je wydłużać do ponad 20km jeżeli nie potrzebujemy oznaczeń odległości.
Trasy są poprowadzone w lesie i oznaczane co 0,5km. Po drodze można znależć miejsca na różne podbiegi (łagodne-strome, długie-krótkie).
Do tego jest pętla 1000m ze znakami co 100m do biegania odcinków tempowych.

Pełna radocha biegania. Szkoda, że niewiele osób te trasy zna. Raczej tylko starzy zawodnicy.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
rufuz

Nieprzeczytany post

Zalezy co sie akurat trenuje czy WB, czy WB2 lub WB3 a moze sila biegowa a moze jeszcze cos innego. Idealna petla w tym przypadku to utopia :ble:
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

nieważne jak. ważne żeby codziennie inaczej.

jak wiadomo, podstawowym pożytkiem płynącym ze ścieżek biegowych jest to, że ludzie się na nie pchają pasjami - i wszędzie poza nimi jest luźniej... :hej:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
maaakdaaak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... ubel_.html

a tutaj przykład jak nie powinno sie budować ścieżki :)
keck
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:50

Nieprzeczytany post

Fajną propozycją ścieżki biegowej we Wrocławiu jest trasa biegowa między mostami http://www.wroclawmaraton.pl/index.php/ ... rocawiu/62
Obrazek
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

crolic pisze:Wspomożesz jakimś linkiem? Nie bardzo wiem jak zapytać wujka google, a pomysł mi się bardzo podoba.
Helsana Trails

Zurich Parcours Vita

Jeszcze mi się przypomniało, że na Helsana Trails są też często tablice np. z informacjami o technice na zbiegach, podbiegach itp.
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Idealne warunki do trenowania to Lasy Oliwskie i Sopockie. :taktak:
Wokół stadionu lekkoatletycznego w Sopocie są pomierzone trasy od 4km przez 7km do 11km, ale mozna je wydłużać do ponad 20km jeżeli nie potrzebujemy oznaczeń odległości.
Trasy są poprowadzone w lesie i oznaczane co 0,5km. Po drodze można znależć miejsca na różne podbiegi (łagodne-strome, długie-krótkie).
Do tego jest pętla 1000m ze znakami co 100m do biegania odcinków tempowych.

Pełna radocha biegania. Szkoda, że niewiele osób te trasy zna. Raczej tylko starzy zawodnicy.
Biegam w tamta strone z Gdyni ale nie natknąlem sie na te trasy jest jakas mapa- wskazowka jak je znalezc ??
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:Biegam w tamta strone z Gdyni ale nie natknąlem sie na te trasy jest jakas mapa- wskazowka jak je znalezc ??
pzdr
Niestety, jak pisałem, trasa jest "dla wtajemniczonych". :hej: Mapki nie ma.
Zaczyna się przy stadionie SKLA prowadzi "małą serpentyną" do rozwidlenia o nazwie Mała Gwiazda (ok. 2150m).
Tu można zawrócić i dobiec tzw. "dużą serpentyną" do stadionu, co daje łącznie prawie 4km.
Koło Małej Gwiazdy jest fajne miejsce do robienia mniej lub bardziej katorżniczych podbiegów (różnica wysokości ponad 30m). Między innymi można podbiegać na Łysą Górę- jedyny stok narciarski w Trójmieście.

Od Małej Gwiazdy można biec dalej tzw. Drogą Wielkokacką do rozwidlenia zwanego Wielką Gwiazdą (łącznie 3100m).
Tu można skręcić w pierwszą drogę lewo, przebiec ok. 500m i skręcić znów w lewo by po ok. 1000m wrócić w okolice Małej Gwiazdy i dalej do stadionu (łącznie prawie 7km).
Koło Wielkiej Gwiazdy jest pętla 1000m i odcinek 600m z oznaczeniami co 100m do biegania tempówek.

Przy Wielkiej Gwieździe można też skręcić w drugą drogę w lewo i biegnąc do Gołębiewa, dalej w stronę Borodzieja, Drogą Nadleśniczych i na koniec odłączającym się w lewo zielonym szlakiem w okolice Głazu Esperantystów. Do głazu jest ostry zbieg, przed którym jest umowny koniec trasy, tj. 9,5km. Do stadionu zwykle truchtam i maszeruję (ok. 1,5km).

Robiąc powyższą trasę jest jeszcze opcja odbicia w lewo z szosy ok. 1000m za leśniczówką Gołębiewo i dobiegnięci do stadionu przez Małą Gwiazdę (ok.11,5km).
Inną opcją jest bieg bez skręcania w stronę głazu, co doprowadzi nas do Pachołka w Oliwie i powrót częściowo tą samą trasą lub przez Głaz Esperantytów. Ale to już trasa poza zakresem moich zainteresowań. :nienie:

No, można przciąć ul. Spcerową i lecąc wzgórzami Lasów Oliwskich dobiec w okolice IKEA. Strach zliczać kilometry.
A wszystko w pięknych okolicznościach przyrody Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego.
O MOIM TRENINGU
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może to komuś się przyda :)

LINK
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zrobiłem mapki:
4km
7km
9.5km

Niestety, rysowanie tras nie idzie zbyt łatwo na tym portalu. Czasem pojwiają się błędy, których nie udaje się wyeliminować. Tak jest w przypadku trasy 7km, gdzie po szóstym kilometrze oznaczenie się lekko zapętla. Walczyłem z tym chyba godzinę i nie mogłem tej pętelki wyeliminować.
O MOIM TRENINGU
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:nieważne jak. ważne żeby codziennie inaczej.
Święta racja!
Ja już szczekam :hej: na te swoje ścieżki biegowe :echech:
Jimmyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:13

Nieprzeczytany post

kulawy pies pisze:
nieważne jak. ważne żeby codziennie inaczej.

jak wiadomo, podstawowym pożytkiem płynącym ze ścieżek biegowych jest to, że ludzie się na nie pchają pasjami - i wszędzie poza nimi jest luźniej... :hej:

zdrówko
O to to... Tam gdzie biegam nie spotykałem jeszcze żadnego biegacza ale kilka razy jakieś sarny, dziwne ptaki, a już czymś niesamowicie zjawiskowym było jak kilka metrów nad moją głową leciał jakiś jastrząb... ech... siła natury...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ